چرا برنج تنظیم بازار در گمرکات کشور خاک می خورد؟/ افزایش قیمت برنج تا شب عید ادامه ندارد
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، سالیانه حدود ۲ میلیون تن برنج در کشور تولید می شود اما با توجه به سرانه مصرف، کشور با حدود یک میلیون تن کمبود برنج مواجه است که این میزان هر سال از طریق واردات تامین میشود.
امسال واردات برنج با حرف و حدیثهای فراوانی مواجه شد در حالی که ۱۶ مرداد امسال مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت از لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج خبر داد، اما پس از مدتی نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه طی نامهای ممنوعیت واردات فصلی را به وزیر اقتصاد و وزیر جهادکشاورزی اعلام کرد.
واردات برنجهای خارجی به همین جا ختم نشد و پس از مدتی واردکنندگان برنج به عدم ترخیص برنجهای وارداتی از گمرک معترض شدند.
واردکنندگان اعلام کردند؛ ۲۰۰ هزار تن برنج در گمرکات کشور دپو شده که هم موجب افزایش هزینههای آنها شده و هم بر بازار تاثیر گذاشته است و خواستار ترخیص آنها شدند.
پس از اعتراض واردکنندگان؛ بر اساس تصمیم وزارت صمت مقرر شد، برنج وارداتی که عملیات تامین ارز آن صورت گرفته، با ارائه تعهد مبنی بر نگهداری کالا در انبارهای تحت نظر دولت نسبت به ترخیص این کالا اقدام شود.
ظاهرا مشکلاتی که در موضوع واردات برنج اتفاق افتاد تاثیر منفی در سطح عرضه به جای گذاشته است تا جایی که قیمت برنج خارجی که در رنج قیمتی پایین قرار داشت و دهکهای پایین جامعه از آن استفاده میکردند افزایش چشمگیری پیدا کرده است به گونهای که هر کیلوگرم برنج پاکستانی در سطح بازار به ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است این در حالی است که قیمت هر کیلوگرم از این برنج در سامانه ۱۲۴ سازمان حمایت ۸۹۰۰ تومان تعیین شده است.
مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصاد درباره افزایش قیمت برنج خارجی در بازار اظهار کرد: برنج در بازار کم است و واردکنندگان به هیچ عنوان برنج در اختیار ندارند و تمام برنج وارداتی در اختیار شبکه توزیع است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه ممنوعیت واردات و ترخیص نشدن برنجهای وارداتی از دلایل افزایش قیمت است، بیان کرد: علی رغم مصوبه ستاد تنظیم بازار مبنی بر عدم ممنوعیت واردات برنج طی سال ۹۸ ، رئیس سازمان برنامه بودجه موجب ممنوعیت واردات شد و این کار به گرانی و کمبود در بازار دامن زد.
وی با بیان اینکه حدود ۲۰۰ هزار تن برنج در گمرکات دپو شده است، تصریح کرد: هیچ برنجی از گمرکات ترخیص نشد و فقط برای اینکه کمی هزینه انبارداری کاهش یابد به انبارهای با قیمت کمتر منتقل شد.
وی با بیان اینکه قیمت برنج پاکستانی به حدود ۱۴ هزار تومان رسیده است، افزود: انتقال ارز برای واردات برنج پاکستانی با هزینه ۱۵ درصدی همراه است به همین دلیل به سختی تامین میشود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج درباره قیمت برنج هندی نیز گفت: در گذشته برنج هندی با قیمت ۸ هزار تومان به دست مصرف کنندگان میرسید، اما اکنون با قیمت ۸ هزار و ۵۰۰ تومان به عرضه کننده تحویل داده میشود.
کشاورز مطرح کرد: طی جلسهای که با قائم مقام وزیر صنعت در امور بازرگانی برگزار شد مقرر شد ارز دولتی برای واردات برنج اختصاص یابد تا برنجهای در گمرک مانده زودتر ترخیص شوند و افزایش قیمتها به شب عید تسری پیدا نکند.
علی رغم وعده دولت برای تامین کالای اساسی به ظاهر این وعده درباره برنج عملی نشده است و قیمت این کالا در بازار روند افزایشی به خود گرفته است.