پروندههایی که دغدغه و موضوع سئوال مردم است از نظر رسیدگی باید در اولویت قرار گیرند
به گزارش خبرنگار گروه حقوقى و قضايى خبرگزارى ميزان، آيت الله رئيسى رئيس قوه قضاییه با قضات و كاركنان دادستگاه قضایی استان آذربايجان شرقى دیدار کرد.
رسیدگی به حقوق مردم، دعاوی، جرائم و اعمال مجازاتها کار سختی است
آیت الله رئیسی در این دیدار گفت: کار در دستگاه قضایی کار سختی است؛ سختی کار به این دلیل است که رسیدگی به حقوق مردم، دعاوی، جرائم و اعمال مجازاتها کار سختی است که انسان در یک امتحان و آزمون مهمی قرار دارد.
وی ادامه داد: باید بهترینها را عمل کنیم؛ چراکه مواجهیم با آنچه که حق مردم است و آنچه که حق الله است و مال، جان و آبروی مردم است. تشخیص درست موضوع، تشخیص دقیق حکم و تناسب بین حکم و موضوع و از همه مهمتر تصمیم درست گرفتن کار آسانی نیست.
آیت الله رئیسی یادآور شد: نگاه به تخصص، تبحر و تجربه دیگران و تصمیم گرفتن از مقدماتی است که خیلیها دریافتن آن از جمله قاضی، کارشناس، ضابط، وکیل یا نیروهای پزشکی قانونی نقش دارند. از سویی برخی تلاش میکنند حقیقت بر قاضی پوشیده شود. برخی تلاش میکنند که باطل، حق جلوه کند و حق به صورت باطل نمایان شود و تلاش میکنند با جو سازی و فضا سازی آن را انجام دهند.
ضروریات قاضی در کشف حقیقت
وی افزود: خاصیت و خصوصیت فضاسازی آن است که میخواهند حق را باطل جلوه دهند و باطل را حق؛ اینجا سختی کار قاضی آن است که میخواهد تمام این غبارها را کنار بزند و حقیقت را کشف کند. در کشف این حقیقت چند امر ضرورت دارد: نخست آنچه که حقیقت را به انسان می نمایاند، برخورداری از ملکه تقوا است. خداوند انسان با تقوا را از یک توانایی برخوردار میکند که تمیز بین حق و باطل دهد.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: آنچه که میتواند به ما مدد کند تا ما حق را از باطل و سره را از ناسره در میان همه این فضاسازیها و جو سازیها بشناسیم، تقوای الهی است؛ تقوا ملکهای است که انسان را از تندروی و کندرویها باز میدارد.
وی گفت: تقوا ملکهای است که انسان را با ملامت ملامت کنندگان از میدان بیرون نمیبرد و تشویق مشوقان انسان را وا نمیدارد که از مسیر حق خارج شود. برای قضاوت ظرفیتی لازم است که این ظرفیت، سرمایه قاضی است. سرمایه مهم قاضی ظرفیتش است.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: نکته دوم در باب قضاوت برخورداری از علم و دانش است. به هنگام شدن و به روز شدن دانش همه ما ضرورت دارد. هیچ کس در هیچ مرحلهای از علم و دانش، خودش را بی نیاز از دانش افزایی نداند و همواره باید وقت بگذاریم و بر دانش خود بیافزاییم.
آیتالله رئیسی گفت: قضات ما عموما چه در سطح حوزوی و چه دانشگاهی برخوردار از سطوح عالی علمی هستند.
سطح دانش در بین قضات ما سطح بالا و قابل توجهی است
وی افزود: اکثر قضات ما به مدرک تحصیلی در ورود به دستگاه قضایی اکتفا نکردند؛ بلکه سعی کردند دانش کلاسیک و عمومی خود را بیافزایند؛ لذا سطح دانش در بین قضات ما سطح بالا و قابل توجهی است و تجربیات و اندوختههای آنها در شناخت موضوع، حکم و صدور احکام، ارزشمند و مبارک است؛ لذا بالا بردن سطح آموزش و دانش و به روز بودن، مسلط بودن بر قوانین و مقررات و مسلط بودن به شناخت موضوع اهمیت دارد.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: آنجا که قضات خودشان تخصص لازم را ندارند، میتوانند در تشخیص یک پرونده اقتصادی از متخصص اقتصادی و در امر حسابرسی از حسابری متبحر بهره ببرند.
در مشورت کردن نباید ابایی داشته باشیم
وی ادامه داد: در مشورت کردن نباید ابایی داشته باشیم و برای خوب فهمیدن موضوع حتما برای خودتان حد نشناسید و با قضات عالیرتبه مشورت نمایید.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به حضور رئیس دیوان عالی کشور و قضات این دیوان در استانهای مختلف بیان داشت: حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی مقدم و قضات همراه وی مدتی است به استانها میروند و با قضات جلسه میگذارند و سئوالات قضایی طرح میشود و این سفرها بسیار در دانش افزایی قضات موثر است.
آیت الله رئیسی افزود: دیوان عالی کشور با قضات با سابقه سی ساله در سطح میانی و با قضات دادگاههای بدوی و دادرسان سخن میگویند که امر پسندیده و مهمی در جهت تبادل تجربیات است.
وی با تاکید بر اینکه شناخت موضوع بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: یک زمانی یک حکمی صادر و تصمیمی گرفته میشود؛ اما موضوع دقیق برای قاضی روشن نشده است. میزان ارجاعات به یک قاضی زیاد است و گاهی علیرغم داشتن حوصله، قاضی آن وقت کافی را برای دقت لازم ندارد؛ ولی در هر صورت عمیقا معتقدیم که کیفیت نباید فدای کمیت شود.
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: پروندهها را بطور دقیق رسیدگی کردن و مو را از ماست کشیدن و با حوصله رسیدگی کردن مسائل مهمی است که باید مورد توجه همه همکاران گرامی باشد.
پروندههایی که دغدغه و موضوع سئوال مردم است از نظر رسیدگی باید در اولویت قرار گیرند
آیت الله رئیسی افزود: در این بین برخی پروندهها جنبه ویژه دارد. نگاه مردم در یک روستا یا یک شهر و یا یک منطقه به این پرونده است؛ همه پروندهها مهم هستند؛ ولی مثلا دو تا پرونده است که بسیار اثرگذار در زندگی مردم است و تاخیر در این رسیدگی، مشکلاتی را ایجاد میکند. رسیدگی به این پروندهها اولویت دارد.
وی افزود: پروندههایی که دغدغه و موضوع سئوال مردم در یک صنف یا یک منطقه خاص و یا مسئله ملی و کشوری شدهاند، از نظر رسیدگی باید در اولویت قرار گیرند.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به اهمیت شغل قضا گفت: در جنبه اثباتی امر قضا نیاز دارد که قاضی در هر کوی و برزنی احکام عادلانه را صادر کند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه برخورد با تخلف باعث تقویت دستگاه قضایی است، تصریح کرد: یقین بدانید آنچه که آبروی دستگاه قضایی را افزون میکند برخورد عبرت آموز با تخلفات و کجیهاست.
آیت الله رئیسی ادامه داد: در هر قشر و صنفی با تخلف برخورد شود باعث میشود که آن قشر مصونیت پیدا کند.
قضات در سراسر کشور باید کار قضایی کنند
وی با تاکید بر اینکه قبول داریم که قضات باید در جایگاه خودشان باشند، افزود: قضات در سراسر کشور باید کار قضایی کنند. رئیس کل دادگستری که باید کار مدیریتی کند مطابق پیش بینی قانونگذار برای اینکه از قضا فاصله نگیرد، رئیس شعبه اول تجدیدنظر است.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه طرفدار این هستم که قاضی کار قضایی انجام دهد، گفت: کارهایی که در دادگستری از غیر قضات بر میآید، حتما باید به غیرقضات واگذار شود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به همایش روسای کل دادگستریها و دادستانهای مراکز استانها در مشهد که هفته آینده برگزار میشود، گفت: در سمینار هفته آینده در مشهد خواهم گفت که برای همه دادگستریها زمان تعیین میکنیم که آن دسته از قضاتی که در غیر کارهای قضایی اشتغال دارند به کار قضایی برگردند و از آن دسته از قضاتی که زمینه دارند استفاده کنیم. نیروهای لایقی که در دادگستری هستند و میتوانند از پس کارهای مختلف غیرقضایی برآیند، کم نیستند.
با ارتقای کارکنان دادگستری و کارکنان مجموعه قضایی به مراحل عالی مخالفتی نداریم
آیت الله رئیسی در رابطه با تبدیل وضعیت کارکنان خاطرنشان کرد: ما با ارتقای کارکنان دادگستری و کارکنان مجموعه قضایی به مراحل عالی هیچ مخالفتی نداریم؛ بلکه موافق هستیم و اینکه کارکنان تغییر وضعیت دهند و با داشتن شرایط لازمی که برای قضا هست، قاضی هم شوند، مخالفت نداریم؛ بلکه معتقدیم چون تجربه دارند میتوانند ارزشمند باشند؛ ولی شرایط لازم علمی و سنی و شرایط دیگر قضا را باید داشته باشند.
وی در خصوص شورای حل اختلاف نیز گفت: معتقدیم شورای حل اختلاف که جایگاه قانونی دارد باید تقویت شود. قانون آن در مجلس مطرح است و معاون حقوقی قوه قضاییه با همکاری رئیس شورای حل اختلاف اصلاحات این قانون را پیش بینی کردند و یکی از اصلاحات نسبت به تعیین تکلیف کارکنان شوراهای حل اختلاف است تا وضعیت کارکنان این شورا مشخص شود.
آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: شورای حل اختلاف با این نگاه که کارکنان افتخاری باشند، ایجاد شد؛ ولی بعد، هم صلاحیتها و هم وضعیت پرسنل تغییر کرد. الان هم پرسنل آن نه کارمند قطعی هستند و نه جنبه افتخاری دارند و ما، هم به دنبال تعیین تکلیف وضعیت صلاحیتهای قانونی شورای حل اختلاف و هم کارکنان هستیم.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به مردمی بودن دستگاه قضایی جلوههای آن را از جمله حضور قضات در مساجد و باز بودن درب اتاق قاضی دانست.
وی ادامه داد: این رابطه که در سیستم اداری بگویند با فلان فرد کار داریم و یک فردی زنگ بزند تا بتوانیم حرفمان را به گوش او برسانیم، سیستم غلطی است. ولو هفتهای یک روز یا دو روز درب اتاقها باز باشد؛ به نحوی که دسترسی وجود داشته باشد.
وی نسبت به تشکیل مهدکودک در دادگستری برای کارکنان زنی که دغدغه فرزند دارند، اعلام موافقت کرد و از معاون مالی و پشتیبانی خواست با لحاظ مقررات و قوانین این موضوع را دنبال کند.
آیت الله رئیسی افزود: کار مردم باید زود انجام شود و انقلابی عمل کردن از لوازم جدی این دوره است.
وی افزود: مردم آذربایجان در ادوار مختلف تاریخ پیشگام و زمان شناس بودند و اقدامات به موقع انجام دادهاند و در اوضاع و احوال سیاسی در مقاطع مختلف از جمله در دوره مشروطه، تحریم تنباکو و مبارزات و اربعین های انقلاب و جریانات مربوط به فتنه 88 و بعد از آن، تا به امروز همیشه جایگاه پیشگام و پیشتاز داشتهاند؛ لذا انتظار ما از همکاران در سراسر استان آذربایجان شرقی این است که اقدامی متفاوت انجام دهند و معلوم شود در یک دوره تحولی و در بستر گام دوم انقلاب اقدامات را انجام می دهند.
در ادامه خلیل اللهی رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی ضمن خیرمقدم گویی به رئیس قوه قضاییه و هیئت همراه با بیان این که تبریز شهر اولین ها است گفت: به نظر بنده یکی از اولین هایی که در سال های اخیر اتفاق افتاد و بر همه اولین های آذربایجان اولویت دارد اولین بودن در بصیرت و مقابله با فتنه گران در سال 88 است .
رئیس کل دادگستری استان آذربایجان شرقی با اشاره به اهم اقدامات مبارزه با مظاهر مختلف فساد و مفاسد اقتصادی تصریح کرد: در این خصوص مجموعه دادگستری اقدام به ورود جدی به بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی کرده است به طوری که به تعداد 48 پرونده در سال 97 و 6 ماه ابتدایی سال 98 در حوزه های اخلال در نظام اقتصادی ، ارتشاع، اختلاس ، قاچاق حرفه ای ارز و مشارکت در اخلال در نظام اقتصادی تشکیل شده و در این راستا چهل نفر محکوم شدند و بیش از 220 میلیارد به بیت المال اعاده شده است و افراد مجموعاً به بیش از 100 سال حبس محکوم شده اند .
وی با اشاره به رسیدگی به دو پرونده به ارزش 2 هزار و 380 میلیارد ریال و 109 میلیون دلار تصریح کرد: از دیگر اقدامات دادگستری استان آذربایجان شرقی جلوگیری از تعطیلی واحدهای تولیدی نظیر کفش تبریز و رخش خودرو و تراکتورسازی است و از بیکاری 1460 کارگر جلوگیری شده است .
وی در ادامه با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه حفاظت از اراضی ملی و منابع طبیعی بیان کرد: در این خصوص دستگاه های دولتی به اجرای شدن قانون حدنگار ملزم شدند و 19 هکتار از بهترین اراضی موجود درتبریز و 91 هکتار از اراضی بناب اعاده شد و برای حدود 164 هکتار از اراضی سند مالکیت صادر شد.
وی با اشاره به اجرای طرح قرآنی شفای قدیر بیان کرد: یکی از زندانیان که حافظ 20 جز قرآن است فاقد سواد و نوشتن است و با شنیدن اقدام به حفظ قرآن کرده است.
خلیل اللهی با تاکید بر اهتمام دادگستری در خصوص مسائل محیط زیست بیان کرد: در این خصوص از آلودگی هوا توسط نیروگاه برق حرارتی جلوگیری به عمل آمد.
وی با اشاره به آزادسازی حریم و بستر رودخانه ها عنوان کرد: در 6 ماه اول سال 98 ، 467 حلقه چاه غیرمجاز مسدود و 22 کیلومتر از حریم رودخانه ها آزاد سازی شده است.
رئیس کل دادگستری آذربایجان شرقی با اشاره به تسریع در رسیدگی به پرونده های مسن اظهار کرد: مجموع پرونده های مسن تا پایان مهر 98 به 158 پرونده کاهش پیدا کرده و انشالله تا پایان سال این عدد به صفر خواهد رسید .
وی در ادامه با اشاره به پرونده حادثه ریلی در ایستگاه هفت خان در استان سمنان اذعان کرد: پرونده ای در کارکنان دولت در مورد قطار تبریز در حال رسیدگی است اما علی رغم گذشت سه سال منجر به صدور رای نهایی نشده است استدعا دارم جهت تسریع در رسیدگی و مجازات مرتکبین دستور اکید در صورت صلاح دید صادر کنید .