علت ۲۰ درصد مرگ ومیرها چیست؟
به گزارش گروه فضای مجازی ،مهران ولایی، با عنوان این مطلب که یک پنجم از مرگ و میرها در سراسر جهان به علت داشتن عادات غذایی ناسالم است، افزود: این مرگ و میرها، هر سال هزینهای بیش از ۲ تریلیون دلار به بودجههای بهداشت ملی وارد میکند.
وی با اشاره به شعار روز جهانی غذا که «تغذیه سالم برای دستیابی به جهانی بدون گرسنگی» نامگذاری شده است، به تغییر عادات غذایی افراد اشاره کرد و گفت: در دهههای اخیر به دلیل جهانی شدن، شهر نشینی و افزایش درآمدها، رژیم و عادات غذایی افراد به طور چشمگیری تغییر یافته است. ما عمدتا از مصرف غذاهای فصلی به طور عمده غذاهای با پایه گیاهی و غنی از فیبر به سمت مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده (غنی از نشاسته)، قند و چربی و نمک زیاد، غذاهای فرآوری شده، گوشت و سایر محصولات با منبع حیوانی حرکت کرده ایم.
ولایی ادامه داد: همچنین، زمان کمتری برای تهیه وعدههای غذایی در خانه صرف میشود و مردم به ویژه در شهرها، پیوسته بیشتر به سوپر مارکت ها، فروشگاههای فست فود، فروشندگان مواد غذایی خیابانی و رستورانهای دور افتاده تکیه میکنند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران، با عنوان این مطلب که ترکیبی از رژیمهای ناسالم و سبک زندگی بی تحرک باعث افزایش میزان چاقی شده است، افزود: نه تنها در کشورهای توسعه یافته بلکه در کشورهای کم درآمد، جایی که گرسنگی و چاقی اغلب همزیستی دارند، چاقی رو به افزایش است.
وی گفت: هم اکنون بیش از ۶۷۰ میلیون بزرگسال و ۱۲۰ میلیون دختر و پسر ۵ تا ۱۹ سال چاق هستند و بیش از ۴۰ میلیون کودک زیر ۵ سال دارای اضافه وزن هستند، در حالی که بیش از ۸۲۰ میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند.
ولایی با عنوان این مطلب که رژیم غذایی ناسالم عامل خطر اصلی مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر واگیر، از جمله بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و برخی از سرطانها است، اظهار داشت: چاقی و سایر انواع سوءتغذیه تقریباً از هر سه نفر یک نفر را مبتلا میکند.
وی گفت: پیش بینیها نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۵، این وضعیت به یک نفر از هر دو نفر خواهد رسید.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران، در عین حال افزود: خبر خوب این است که راه حلهای مقرون به صرفه برای کاهش انواع سوء تغذیه وجود دارد، اما آنها نیاز به تعهد و اقدام جهانی بیشتری دارند. به طوری که یک رژیم غذایی زمانی رژیم غذایی سالم محسوب میشود که با دارا بودن اصول تنوع، میزان کافی، سلامت، ایمنی و مغذی بودن، نیازهای تغذیهای افراد را تامین کند و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد.
وی ادامه داد: رژیم غذایی سالم باید شامل انواع میوها، سبزیجات، حبوبات، آجیل، دانهها و غلات سبوس دار و مصرف غذاهای کم چرب به خصوص چربیهای اشباع و با قند و نمک کم باشد. اما، متاسفانه در حال حاضر به علت تغییر سبک زندگی و مشکلات اقتصادی برای بسیاری از افراد در دنیا، این رژیم غذایی سالم قابل دسترس یا مقرون به صرفه نیست.