۲۱ مهر ۱۳۴۳؛ تصویب لایحه ننگین کاپیتولاسیون توسط مجلس شورای ملی
امام(ره) تصویب کاپیتولاسیون را اقرار به مستعمره بودن ایران نامیدند و رای ننگین مجلسین را مخالف اسلام و قرآن شمردند.
گروه سیاسی ؛ ۲۱ مهر ۱۳۴۳لایحه ننگین کاپیتولاسیون توسط مجلس شورای ملی تصویب شد. پس از آن که کابینه اسداللَّه عَلَم، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنی بر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت یک لایحه قانونی در دولت تصویب کرد، این لایحه در نهایت در یک جلسه پر سر و صدای مجلس شورای ملی با نطق موافقین و مخالفین علی رغم رأی بالای مخالفان، به تصویب رسید.
با تصویب این قانون، مستشاران نظامی آمریکا در ایران از مصونیتها و معافیتهای قضایی بهرهمند شدند. این مصوبه که به صورت قانونی، سند اسارت ملت و دولت ایران را به دست آمریکا امضا میکرد، در حقیقت، روح و جان انقلاب شاه و آمریکا بود که اینک برملا میشد. تصویب این لایحه در مطبوعات اعلام نشد ولی پس از مدتی که از تصویب آن گذشت، حضرت امام خمینی (ره) از آن مطلع شدند.
با آگاهی امام(ره) از مفاد این مصوبه، ایشان با درایت و دوراندیشی خاص خود، در سخنرانی رسواگرانهای، عواقب شوم این لایحه را مطرح ساخته و از دولت خواستند که آن را ملغی کند. رهبر نهضت در این سخنرانی طوفان زا، نفوذ آمریکا را به همه اعلام خطر کردند و فرمودند: «امروز تمام گرفتاری ما از آمریکا و اسراییل است» به دنبال این سخنرانی، اعلامیه امام(ره) نیز در تیراژ بسیار زیاد و در سطح گستردهای با شیوهای ابتکاری در یک زمان پخش شد.
امام(ره) در این اعلامیه، تصویب کاپیتولاسیون را اقرار به مستعمره بودن ایران نامیدند و رای ننگین مجلسین را مخالف اسلام و قرآن شمردند. این سخنرانی امام(ره) در چهارم آبان ۱۳۴۳ و نیز صدور اعلامیه توسط آن حضرت، به رژیم بسیارگران آمد و پس از چند روز در زمان دولت حسنعلی منصور، حضرت امام(ره) را در سیزدهم آبان ۱۳۴۳ به ترکیه تبعید کردند. این قانون خفت بار و ننگین سرانجام با پیروزی انقلاب اسلامی برای همیشه لغو شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *