پیامدهای استیضاح ترامپ برای ایران چیست؟
به گزارش گروه فضای مجازی ، به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد، قدرت احمدیان، کارشناس مسائل آمریکا و استاد روابط بینالملل، معتقد است که استیضاح ترامپ هر چند بعید، اما در صورت موفقیت، باعث روی کار آمدن مایک پنس میشود که سیاستهای ضدایرانی را تقویت خواهد کرد.
پیامدهای استیضاح ترامپ برای ایران
احمدیان در گفت و گو با «انتخاب» در تشریح روند برکناری رئیسجمهور آمریکا تاکید کرد: «با توجه به بند چهارم، اصل دوم قانوناساسی آمریکا، نهتنها رئیسجمهور، بلکه کلیه مقامات دولتی در این کشور، چنانچه مرتکب، خیانت، جنایت یا یک بزه بزرگ شوند، طی فرآیندی ممکن است، برکنار یا تبرئه شوند. فرآیند اینگونه است که در ابتدا، طرح اتهام در مجلس نمایندگان مطرح میشود و متعاقبا کمیسیونی با عنوان «کمیسیون تهیه موارد اتهام» شکل میگیرد؛ پس از تهیه و تایید موارد اتهامی علیه رئیسجمهور یا هر مقام دیگری در این کمیسیون، موضوع باید در مجلس نمایندگان مطرح و با ۵۰ به علاوه یک درصد آرا تصویب شود. در ادامه باید با نسبت دو سوم طرح اتهام علیه رئیسجمهور یا مقام دولتی، در مجلس سنا تصویب شود.»
وی افزود: «این فرآیند بسیار پیچیده است و در تاریخ ایالاتمتحده آمریکا، برای رئیسجمهور چنین اتفاقی نیفتاده و حتی در جریان موسوم به واترگیت که منجر به برکناری نیکسون شد، قبل از رایگیری برای هر اقدامی، شخص رئیسجمهور استعفا داد. در مواردی نیز سابقه برکناری برخی قضات دیوانعالی براساس همین ماده از قانوناساسی اتفاق افتاده است. در مجموع، با توجه به ریاستی بودن سیستم و ساختار قانون اساسی که قوای سهگانه از یکدیگر استقلال دارند، امکان منحل کردن یک قوا از سوی قوای دیگر وجود ندارد.»
این کارشناس مسائل آمریکا، در بخشی دیگر از اظهارات خود در ارتباط با احتمال برکناری دونالد ترامپ گفت: «بر این باور هستم که فرآیند طرح اتهام علیه ترامپ به سرانجام نخواهد رسید و منجر به برکناری او نمیشود. در ارتباط با ترامپ پیشتر نیز مساله طرح اتهام در ارتباط با مداخله روسیه در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ۲۰۱۶ مطرح شد، اما با توجه به اکثریت بودن جمهوریخواهان و نبود اراده جدی حزب دموکرات طرح موضوع به فرجام نرسید. با این وجود، در مقطع کنونی با طرح موضوع باب کردن مداخله خارجی در عرصه سیاست آمریکا، در جریان درخواست ترامپ از رئیسجمهور اوکراین، برای ارائه اطلاعاتی از فرزند جو بایدن، رقیب دموکرات خود در انتخابات، بهصورت جدی طرح اتهام برای برکناری مطرح شده است.»
احمدیان افزود: «دموکراتها دست به قماری بزرگ زدهاند و بهنظر میرسد هماهنگی کاملی میان آنها وجود ندارد. در ابتدا اختلافنظرها نیز بسیار جدی بود و شخص نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان نیز بارها تاکید کرده که هر گاه در یک دوره علیه یک رئیسجمهور، موضوع طرح اتهام مطرح شده در نهایت برای دور بعدی وضعیت منجر به جلب آرا به سوی او شده است. در نتیجه او معتقد بود، طرح اتهام علیه ترامپ، منجر به پیروزی او در انتخابات آینده میشود که البته معتقد هستم همینگونه نیز خواهد شد. در حقیقت، ترامپ در موضع ضدیت با فساد سیستماتیک در آمریکا قرار گرفته است که میتواند در جذب آرا برای او مفید واقع شود.»
این کارشناس مسائل آمریکا، در بخشی دیگر از اظهارات خود در پاسخ به این پرسش که حتی در صورت موفقیت برکناری دونالد ترامپ، آیا روی کار آمدن مایک پنس، معاون او در راستای منافع ایران خواهد بود یا خیر تاکید کرد: «قبل از اینکه ترامپ پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شود، عدهای در داخل کشور معتقد بودند ریاستجمهوری ترامپ به نفع ما خواهد بود؛ زیرا کلینتون ادامهدهنده راه اوباما و ساختار اصلی قدرت در آمریکا خواهد بود. آنها تصور میکردند ترامپ یک شخصیت خارج از سیستم سیاسی آمریکا بوده و ممکن است اقداماتی را انجام دهد که بازی را به نفع ایران تغییر دهد. اکنون عدهای معتقدند که برکناری دونالد ترامپ و جایگزین شدن مایک پنس براساس قانوناساسی، به نفع کشورمان خواهد بود.»
وی افزود: «واقعیت این است که نباید انتظار اتفاق خاصی را متصور بود؛ حتی بر این باور هستم که دشواریها و سختگیریها علیه ایران بیشتر نیز خواهد شد. پنس شخصی ایدئولوژیک، بخشی از سیستم سیاسی آمریکا و متعلق به جمهوریخواهان تندرو است؛ بر خلاف او، ترامپ شخصی پراگماتیست (عملگرا) و فاقد ایدئولوژی و استراتژی مشخص است. ترامپ در سیاست خارجی فاقد راهبرد کلان بوده و نوعی استراتژی اقتضایی را حاکم کرده است. این رویکرد احتمال خطا در راهبرد آمریکا را بیشتر کرده و میتواند بعضا به ضرر آمریکا باشد. در صورت روی کارآمدن مایک پنس، او حتی سیاست خارجی آمریکا را بهتر هدایت میکند و ممکن است با بازگشت به مسائل حقوقبشری، نوعی ائتلاف بینالمللی را علیه ایران ایجاد کند. قطعا بر این باور هستم که جایگزین شدن پنس بهجای ترامپ در راستای منافع جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود.»
این استاد روابط بینالملل در بخش پایانی گفتههای خود تصریح کرد: «حتی اگر به مساله تخیلی نگریسته شود، یعنی در فرض اول روند برکناری ترامپ به سرانجام برسد. در فرض دوم، پنس خود را برای ۲۰۲۰ نامزد کند و در فرض سوم او کاندید مورد اجماع جمهوریخواهان شود، باز هم فرآیند استیضاح ترامپ میتواند به نفع جمهوریخواهان تمام شود. واقعیت این است ترامپ و جمهوریخواهان در صورت عدم موفقیت دموکراتها در برکناری او میتوانند ادعا کنند که آنها قربانی اتهامات دموکراتها در مبارزه با فساد، دفاع از به حاشیهرفتگان، دفاع از تولیدکنندگان، احیای حقوق کارگران و ... شدهاند. در نتیجه آنها میتوانند در موضعی قرار بگیرند که بسیج مردمی را به آسانی بتوانند انجام دهند. حتی در صورت وقوع بدبینانهترین حالت ممکن، در صورت رقابت یک نامزد دموکرات همچون جو بایدن با مایک پنس (در صورت برکناری ترامپ و...) جمهوریخواهان شانس بیشتری برای پیروزی دارند و ابزار بزرگی برای تهییج و بسیج افکار عمومی در دست خواهند داشت.»
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.