دیانت، سیاست، اخلاق/ دین اسلام، دین اخلاق است

19:12 - 14 مهر 1398
کد خبر: ۵۵۶۲۳۱
دبیر کل جامعه زینب (س) گفت: الگوی حکومت دینی را از حکومت نبوی و علوی بگیریم که اخلاق محور و قانون مدار است.

به گزارش ، اعظم حاجی عباسی دبیر کل جامعه زینب (س) درباره دیانت، سیاست، اخلاق گفت: پیامبر اعظم (ص) فلسفه بعثت خود را اتمام مکارم اخلاق می‌داند و می‌فرماید برای تکمیل فضائل اخلاقی مبعوث شدم.

دین اسلام، دین اخلاق است، لذا سیاستمان باید اخلاقی بوده و فرهنگ سیاسی‌مان نیز مبتنی بر فرهنگ اسلامی باشد.

الگوی حکومت دینی را از حکومت نبوی و علوی بگیریم که اخلاق محور و قانون مدار است.

همواره پیشرفت و توسعه و بهبود وضعیت یک ملت در صورتی محقق می‌گردد که با عوض شدن اشخاص مجلس و دولت شاهد تغییر در احوالات ملت باشیم و فقر و تبعیض از میان برداشته شود و مسئولین ما به این درک برسند که به فرمایش امام علی (ع) مسئولیت همراه مشروعیت است و هر چه مشروعیت یک حکومت بیشتر باشد، مسئولیتش هم بیشتر است.

درباره اخلاق و سیاست به سه مورد می‌پردازم:
۱- اخلاق سیاسی
۲- فرهنگ سیاسی
۳- سیاست اخلاقی

اخلاق سیاسی:
تعریف آدابی است که سیاستمداران لازم است رعایت نمایند، اما سیاست اخلاقی سیاستی است که اخلاق محور بوده و از اخلاق نشات گرفته باشد.

سیاست اخلاقی یعنی رسیدن به این درک که حتی عدالت امام علی (ع) از اخلاق نشات گرفته است.

سیاست در اندیشه علی (ع) تدبیر امور با مبانی اخلاقی و رفتار انسانی است و از آفات نفسانی و فریبکاری، قدرت مداری، ریاکاری، زورگویی و تزویر به دور است.

اخلاق سیاسی یعنی برای رسیدن به هدف از ابزار دروغ، تهمت، ناسزاگویی، بی قانونی و شایعه پراکنی استفاده نگردد.

اخلاق سیاسی یعنی با دیگران با احترام رفتار کردن، در پوستین خلق نیافتادن و از جایگاه سیاسی خود جهت تخریب رقیب انتخاباتی سوء استفاده نکردن و آبروی دیگران را محترم شمردن.

سیاست اخلاقی در حکومت دینی این است که مسئولین با مردم آنگونه رفتار کنند که اگر خود به جای مردم قرار گیرند چنان عملی را از مسئولین وقت نسبت به خود و جامعه می‌پسندند چنانچه حضرت علی (ع) در پاسخ به پیرمردی که از راه دور خود را به ایشان رسانده بود و پیش از آنکه گرد راه از خود بستاند از حضرت درخواست می‌کند آنچه را که خدا به تو آموخته است به من بیاموز و حضرت می‌فرمایند: آنچه را که برای خود می‌پسندی برای دیگران بپسند و بالعکس و با مردم آنگونه رفتار کن که دوست می‌داری آنان با تو رفتار نمایند.

اگر مسئولین ما اعم از نمایندگان مجلس و اعضاء دولت و مدیران به این اصل عمل کنند. ما را کفایت می‌کند.

سیاست اخلاقی یعنی برقراری عدالت اجتماعی.

عدالتی که همه مردم اعم از زن و مرد و بخصوص زنان و مردان جوان امکانات برابر جهت رشد و شکوفایی در اختیارشان قرار بگیرد. چنانچه اصل ۲۰ قانون اساسی بر این امر صراحت دارد.

سیاست اخلاقی در حوزه سیاست خارجی باید بر مبنای مصالح اجتماعی و منافع ملی با حفظ عزت، کرامت و احترام مردم و رعایت حقوق آن‌ها در چارچوب مبانی اسلامی بوده و به گونه‌ای باشد که اگر شخص دیگری جای او بود همان عمل را می‌پسندید و توصیه می‌کرد.

ادب و اخلاق مسئولین کشور ما یکی از مسائل فرهنگ سیاسی است که مغفول مانده و کمتر رعایت می‌شود.

ویژگی‌های فرهنگی سیاسی مثبت:
ایمان به خدا، حق طلبی، پذیرش حق، حق شناسی، ادب و رعایت اخلاق توسط سیاستمداران، حاکمیت صالحان، کرامت بخشی به مردم، عدالت، آزادی، احیای ارزش ها، اعتماد به نفس، وجدان کاری، قانون گرایی، مسئولیت پذیری، پاسخگویی، امانتداری، نظارت بر امور و فرصت شناسی.

ویژگی‌های فرهنگ سیاسی منفی:
قدرت گرایی، قدرت طلبی، شخصیت سازی کاذب، سلطه طلبی، بی اعتنایی به مردم، امتیاز طلبی، حاکمیت، انحصار طلبی، بی اعتنایی به شخصیت انسان‌ها علی الخصوص زنان، فساد سیاسی، اخلاقی و اقتصادی، مخالفت با ارزش‌ها و فضائل انسانی و در نهایت جدایی دین و معنویت و اخلاق از سیاست.

فرهنگ سیاسی یعنی تحمل نظر مخالف را داشتن و حرف دیگران را شنیدن و ایجاد فضایی برای اظهار نظرات مختلف
چنانچه مستحضر هستید، جمهوری اسلامی که یک نظام آزاد، مستقل با ماهیت مذهبی و اعتقادی است از دو عنصر جمهوریت و اسلامیت تشکیل شده است و تبلور جمهوریت را در انتخابات شاهد هستیم.

نظامی که بر مبنای جمهوریت شکل گرفته است منتخبین باید پاسخگوی مطالبات به حق و اصولی مردم باشند.

لازمه حکومت مبتنی بر اجرای قوانین الهی، پاسداری از عدالت، برقراری نظم و مقررات بر اجرای قوانین است و در پرتو حسن اجرای آن عدالت، رفاه، آسایش و رشد و توسعه جامعه میسر می‌گردد؛ لذا سیاستمداران موظف به اجرای قوانین بوده و نباید خوشایند فرد یا گروهی قوانین نادیده گرفته شود. در این راه لازم است سه اصل مهم رعایت گردد:


۱- اصل برابری اجتماعی و مساوات در برابر قانون

۲- اصل دادگری و عدالت، نه تنها در برابر قانون بلکه در تمامی زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و قضایی حکم فرما باشد.

۳-اصل آزادی و حریت که پایه کرامت و استقلال انسان است.

آنچه در سیره سیاسی پیامبر اعظم (ص) به نحو چشم گیری مشاهده می‌شود تاکید فراوان حضرت بر قانون مداری و ضابطه محوری است.

از ویژگی‌های مهم قوانین الهی پیوند قوانین با اخلاق است.

انتخابات هم حق است و هم تکلیف مقام معظم رهبری و این حق و تکلیف هم از طرف مردم و برای مردم و هم از طرف منتخبین و برای آن‌ها است.

مردم همواره به تکلیف خود عمل کرده اند، اما شرایطی برای استیفای حق مردم از منتخبین فراهم نشده و این امر زمانی محقق میگردد که نقش احزاب در انتخابات پررنگ جدی و حتمی ایفا گردد.

مردم همواره در تقدیم قدرت کوتاهی نکردند و به تکلیف خود عمل نموده، اما در تقسیم ثروت، امکانات و منابع طبیعی که حق مسلم هر شهروند ایرانی است بی نصیب هستند.

مردم حق دارند که مطالبه گر و سوال کننده باشند و منتخبین خود را جهت تحقق وعده‌های انتخاباتی مورد بازخواست قرار دهند و این امر زمانی محقق می‌شود که نقش احزاب به عنوان حلقه واسط بین مردم و منتخبین پررنگ شده و نظام حزبی حاکم باشد.

شناسایی و معرفی کاندیدا‌های اصلح توسط احزاب صورت پذیرفت و پس از رای آوری کاندیدا‌های مورد نظر! مطالبات و بازخواست مردم از منتخبانشان توسط احزاب انجام شود.

برای برون رفت از وضعیت فعلی و مکانیسم نظارت بر عملکرد نمایندگان مجلس و برپایی مجلسی کارآمد، سالم، متخصص، متعهد، اخلاق محور و توانمند این است که نظام حزبی حاکم بوده و سازو کار انتخابات به گونه‌ای باشد که مردم به احزاب رای دهند و احزاب پاسخگوی موفقیت یا عدم موفقیت مجلس باشند؛ و این بار سنگین از روی دوش نظام برداشته شود. نظام نباید هزینه ناکارآمدی، فساد و اشتباهات دولتمردان و پارلمان‌ها را بپردازد.

فلسفه وجودی همه مسئولان نظام خدمت به مردم است و مردم طبق فرمایش حضرت امام:، ولی نعمت هستند.

در شرایط فعلی در حوزه اقتصاد و سیاست بیش از هر حوزه دیگری نیازمند قوانین مرتبط با این حوزه‌ها و اجرای برنامه‌های ایجابی هستیم.

در شرایط موجود جامعه امروز، برنامه‌های ایجابی هم لازم هستند و هم موثر.

به شرط آنکه بهره برداری از آن‌ها مشخص، مشروط، و منطق بر ضوابط غیر احساسی، غیر ترحمی و غیر انتقام جویانه و با در نظر گرفتن منافع ملی باشد.

با توجه به اینکه هر گونه انتخاب ناصحیح و ناآگاهانه سرنوشت یک ملت و کشور را به مدت حداقل ۴ سال دستخوش بحران و نا کامی‌های جبرانناپذیر فرهنگی، سیاسی و اقتصادی می‌نماید و حق ملت ضایع گردیده و ضرر‌های جبران ناپذیری را متوجه مردم می‌کند.

بر همگان لازم است تا با درایت، هوشیاری و هوشمندی کامل و اعتماد به احزاب این قدرت عظیم را به نمایندگان اصلح واگذار نمایند و به فرموده حضرت امام مراقب باشیم با انتخاب ناشایست سیلی به اسلام نزنیم.

(باشد که اعتماد رفته را به مردم باز گردانیم.) و در پایان این گونه دعا کنیم:
ربنا لا تجعلنا فتنه للذین کفروا " آیه ۵ س ممتحنه"
پروردگار ما را مایه امتحان فتنه گران کافر قرار مده.

 

 


برچسب ها: اخلاق سیاست دیانت

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *