به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، غلامحسین اسماعیلى سخنگوى دستگاه قضا در نشست ضرورت آموزش مهارت هاى زندگى و آیین رونمایى از کتاب آموزش مهارتهاى زندگى با تاکید بر حقوق خانواده، در دانشگاه شهید بهشتى با اشاره به روایتى از پیامبر اکرم (ص) اظهار کرد: در این روایت شریف نبوى نبى مکرم اسلام (ص) مى فرماید هرگاه خداوند براى خانوادهاى خیر را بخواهد چند چیز به آنها عطا مى فرماید، اول آنها را در دین دارا مى کند، دوم کوچکترانشان به بزرگترانشان احترام مى گذارند، سوم مداراى در زندگى را به آنها مرحمت مى کند، چهارم میانه روى در هزینه کرد و اعتدال در هزینه زندگى را به آنها عطا مى کند و پنجم آنها را به عیوبشان آگاه مى سازد تا در جهت برطرف کردن اقدام کنند.
اسماعیلى در ادامه با بیان اینکه اساسىترین رکن جامعه خانواده است، گفت: در بین عقود و قراردادها پرشمارترین عقد و قراردادى که در جامعه بشرى منعقد مى شود، عقد ازدواج است.
سخنگوى دستگاه قضا اذعان کرد: ما عقود و قراردادهاى زیادى بین افراد و اشخاص داریم و قراردادهاى زیادى داریم که دایره شمول آن زیاد است؛ اما هیچ عقد و قراردادى در جهان بشر نیست که شمارگان آن به اندازه عقد زوجیت افراد جامعه بشرى باشد.
اسماعیلى در ادامه بیان کرد: همچنین در بین انواع عقود و قراردادها، مهمترین قراردادى که بین افراد بسته مى شود، عقد زوجیت است و هیچ قراردادى از لحاظ درجه اهمیت به اندازه آن نیست به طورى که با سایر عقود و قراردادها قابل مقایسه نیست.
سخنگوى دستگاه قضا افزود: در بین عقود و قراردادها اصل بر این است که پیمان زناشویى از استمرار، دوام همیشگى و جاودانگى برخوردار باشد و مقطعى نیست، زمان نمى شناسد و دوره ندارد، براى آن در اصل تاریخ آغاز، انجام و پیمان نمىشناسیم و آنچه که موجب انحلال آن مى شود خلل اصل است و نباید اتفاق بیفتد، ٩٩ سال نمى شناسد و آثار آن در بعد از حیات نیز استمرار دارد.
وى در ادامه گفت: با پایان حیات و زندگى هر یک از طرفین این قرارداد نیز نمى توانیم بگوییم انحلال کامل پیدا مى کند بلکه خیلى از لوازم آن استمرار دارد که اولین آن ارث است.
اسماعیلى با بیان اینکه این پیمان و قرارداد نیاز به معرفت و شناخت دارد، بیان کرد: انجام آن در مسیر استمرار حتما مهارت مىخواهد؛ کدام قرارداد را مى شناسید که نیازمند مهارت و شرایط دوران اجراى قرارداد نباشد؟ این قرارداد با این ویژگى هاى بسیار مهم و اثرگذار حتما براى اجرا نیازمند مهارتهایى در جهت تحقق صحیح مفاد آن است.
سخنگوى قوه قضاییه در ادامه اظهار کرد: به نظر مىآید به لحاظ ویژگىهاى این پیمان تمامى پیمانها و قراردادهاى دیگر که در حیات بشرى بسته مىشود باید پیوست حقوق خانواده داشته باشد و اگر نداشته باشد قرارداد جامعى نیست.
وى افزود: امروز زیاد در بحثهاى مختلف مىگوییم که این قرارداد داراى پیوست فرهنگى نیست و پیوستهاى گوناگونى براى اعمال قراردادها و رفتارهایمان گفته مى شود. پیوست حقوق خانواده در تمامى قراردادها باید لحاظ شود و تمامى قراردادها باید به حقوق خانواده توجه داشته باشند.
اسماعيلى با بيان اينكه حقوق خانواده نسبت به تمامى حقوق ناشى از ساير قراردادها بايد جزء قواعد آماره باشد، بيان كرد: ما بايد به اين مرز برسيم كه حقوق خانواده به عنوان قواعد آماره حاكم بر همه قراردادها، عقود و فعاليت هاى اجتماعى اعضاى جامعه بشرى باشد.
سخنگوى قوه قضاييه عنوان كرد: در گام اول انقلاب و در دوره چهل ساله اى كه بر ما گذشت افتخارات زيادى در عرصه هاى مختلف بدست آورديم و واقعا يك دوره چهل ساله افتخارآميز بود كه پشت سر گذاشته شد.
وى ادامه داد: با همه اين افتخارات در جاهايى نواقصى و اشكالاتى داشتيم و با ايرادهايى مواجه شديم كه بايد در گام دوم آن را جبران كنيم. از حوزه هايى كه به نظر مى آيد ما در چهل ساله اول دچار قصور و يا تقصير شديم حوزه مسائل خانواده است.
اسماعيلى تصريح كرد: اگر دچار اين موضوعات نمى شديم، در زمره آسيب هاى اجتماعى كه رهبر فرزانه انقلاب چند سال است شخصا به ميدان آمدهاند و اركان كشور را براى برطرف كردن آسيب هاى اجتماعى جمع كردهاند، حوزه خانواده مطرح نبود.
سخنگوى قوه قضاييه ادامه داد: اين حكايت از آن دارد كه ما وظيفه خود را به خوبى انجام ندادهايم و در اين حوزه دچار چالش و آسيب شدهايم كه رهبر فرزانه انقلاب پاى در ميدان گذاشتند و به ما رهنمود دادند و تكليف كردند و از ما خواستند كه براى غلبه بر اين چالش چارهای بينديشيم.
وى خاطرنشان كرد: به محض اينكه ما كوتاهى كرديم ديگران و بدخواهان وارد اين حوزه شدند و سعى كردند با القائات خود از اين حوزه به ما آسيب برسانند. به نظر مى آيد ما امروز نيازمند بازگشت به مبانى فكرى و انديشه اى قوى مكتب انسان ساز اسلام هستيم تا بتوانيم بر اين چالش غلبه كنيم و راه علاج همين است.
اسماعيلى گفت: ما بر اين باور و اعتقاديم كه اسلام يك مكتب فكرى محض نيست؛ يك مكتب سياسى محض نيست؛ يك مكتب اجتماعى محض نيست؛ بلكه اسلام مكتبى انسان ساز است كه يك شمه كوتاه از آن را در اين روايت نبوى تقديمتان كردم.
سخنگوى قوه قضاييه با بيان اينكه در اين حوزه نيازمند شناخت، آگاهى، دانش و علم دين هستيم، اظهار كرد: علم دين در اينجا منظور اين نيست كه صرفا در حوزه هاى علميه فقه و اصول بخوانيم، اين دين يعنى آيين زندگى.
سخنگوى دستگاه قضايى در ادامه خاطرنشان كرد: ما نيازمند آموزش آيين زندگى هستيم. شما چهره هاى دانشگاهى ببينيد در بين آموزش هاى آموزش و پرورش ما و دانشگاه هاى ما آموزش آيين زندگى كجاست؟ اگر اين آموزش آمد و در جايگاه خود قرار گرفت، ما به آن هدف متعالى خواهيم رسيد.
وى با بيان اينكه ما نيازمند به اخلاق، مداراى در حوزه زندگى خانوادگى و اعتدال در هزينه، شناسايى چالش ها و برطرف كردن آن ها هستيم، اظهار كرد: امروز خوشحالم كه جامعه علمى و دانشگاهى ما، دانشگاه برجسته شهيد بهشتى ما، كرسى حقوق بشر و صلح و دموكراسى دانشگاه شهيد بهشتى و خانم دكتر "شبابى" نتيجه سال ها تحقيق، تدريس و پژوهش خود را در قالب يك اثر فاخر با درك صحيح از شرايط جامعه و نيازمندى هاى آن با عنوان آموزش مهارت هاى زندگى با تاكيد بر حقوق خانواده به عنوان يك اثر پژوهشى، علمى و البته كاربردى در عرصه زندگى خانوادگى به خانواده هاى ايران اسلامى ما ارائه کرده است.
اسماعيلى با بيان اينكه اين اثری پيشگیرانه و نسخهای درمانمدار است، افزود: موضوعات خانواده و مهارت هاى زندگى موضوعاتی نیست که در آستانه طلاق و بحران از هم پاشيدن بنيان خانواده به سراغ آن برويم و بايد قبل از تشكيل خانواده و در ايام قوام بنيان خانواده اين مهارت ها آموخته، عمل و اجرا شود تا زندگى خانوادگى مستحكمى داشته باشيم.
سخنگوى قوه قضاييه اظهار كرد: خيلى خرسندم كه در اين مراسم و آيين توانستم به عنوان يك خدمتگزار و دانش آموخته حوزه علميه كه چند صباحى خيلى محدود توفيق درس آموزى در مكتب اساتيد بزرگوار در دانشگاه را پيدا كردم؛ البته توفيق تلمذ در مكتب اساتيد حوزه را بيشتر داشتهام و امروز نيز هنوز اين بخش را استمرار مى دهم و از درس با بركت مقام معظم رهبرى به عنوان يك استاد فرهيخته در حوزه هاى مختلف توفيق بهره مند شدن را دارم و خوشحالم به عنوان يك عضو از دستگاه قضايى و يك عضو از خانواده ايران اسلامى توفيق پيدا كردم به پاس قدرشناسى از خدمت همه اساتيد و بزرگوارانى كه در اين حوزه تلاش علمى داشتند، در اين محفل حضور پيدا كنم.
انتهاى پيام/