راه های مقابله با افسردگی پاییز
به گزارش گروه جامعه ، فصل پاییز به عنوان عروس فصلهای سال با تمام جذابتهایش برای برخی افسردگی و دل تنگی به همراه دارد. اغلب افراد که دچار این اختلال هستند سعی میکنند با شروع فصل پاییز در خانه بمانند یا اگر بیرون از خانه کار میکنند، هر روز با سختی زیاد در محل کارشان حاضر میشوند یا سعی میکنند قبل از تاریخی هوا به خانه بازگردند. باید دانست بر اساس بررسیهای روانشناسان این مساله متاثر از شرایط فصلی و کاملا گذراست. حدود ۴ تا ۶ درصد جمعیت کل جهان از بیماری افسردگی رنج میبرند، این در حالی است که تقریبا ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد نیز مبتلا به افسردگیهای خفیف فصلی هستند.
البته افسردگی فصلی فقط شامل فصل پاییز نمیشود، بلکه افراد زیادی را در اطرافمان میبینیم که رابطه خوبی با باران ندارند و میگویند وقتی باران میبارد ما افسردهتر میشویم و دلمان میگیرد. در حالی که بر اساس توصیههای روانشناسان باید تغییر فصل را بپذیریم در این صورت راحتر هم میتوانیم این فصل و روزهایش را به راحتی طی کنیم، به هرحال مهمترین تغییر فصل از تابستان به پاییر است، چه از لحاظ آب و هوایی و چه از نظر ریتم زندگی پس بهتر است به خودمان کمک کنیم.
افسردگی پاییز و علائمی آن
در واقع علت دقیق افسردگی فصلی شناخته شده نیست، اعتقاد بر این است که حضور هورمونهای خاص ممکن است، در طی یکسال باعث تغییرات خاصی شوند. یکی دیگر از تئوریها این است که افسردگی فصلی ممکن است، توسط مقدار نور خورشید که در طول ماههای پاییز و زمستان دریافت میکنید، تاثیر بگذارد که میتواند بر ساعت زیستی فرد نیز تاثیر منفی داشته باشد. کمبود نور خورشید باعث کاهش سروتونین میشود که تنظیم خلق و خوی را بهم میریزد. هنگامی که این عناصر به درستی کار نمیکنند، ممکن است متوجه افسردگی یا نشانههای دیگر مانند خستگی شوید. عوامل دیگر نیز وجود دارد؛ به عنوان مثال، سطح ملاتونین میتواند تحت تاثیر تغییر در فصل باشد و میتواند الگوهای خلق و خوی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
از دیگر علائم بروز افسردگی در فصل پاییز میتوان به احساس ملال، غم، اندوه و پوچی جزء جدایی ناپذیر افسردگی است. سایر علائم شامل بیحوصلگی و بیانگیزگی برای انجام کارها و فعالیتها، احساس خستگی و کمبود انرژی، احساس خواب آلودگی، کاهش قدرت تمرکز و حافظه، تحریک پذیری، بیقراری و عصبانیت زیاد، میل به انزوا و تنها بودن و تغییرات در اشتها و وزن که معمولا با میل شدید به کربوهیدراتها و شیرینیها همراه است.
درمان افسردگی فصلی
شناخت و درمان به موقع افسردگی فصلی میتواند فرد را سریعتر به زندگی عادی برگرداند، در این راستا، تشخیص دقیق ابتلای فرد به افسردگی فصلی اولین گام است، در صورت یقین به این امر، درمان در دومین مرحله قرار دارد، برای مواجهه با این اختلال، راهبردهای درمانی زیر موثر است:
نوردرمانی کنید
تحقیقات نشان داده است، انسانها نیز همچون گیاهان نیازمند نور هستند و وقتی جهان به مانند گلخانهای تاریک میشود، جسم، روح و روان بشری در هم تنیده و پژمرده میشود؛ بنابراین میتوان گفت کم بودن نور یکی از دلایل افسردگی است که بیتردید برای رفع آن باید نور محیط را زیاد کرد.
به سلامت خودتان اهمیت بدهید
با وجود خلق پایین، احساس ضعف و بیحوصلگی، به هر میزان که میتوانید فعالیت بدنی داشته باشید، توصیه میکنیم بسیار حمام بروید و با یک برنامه ورزشی منظم و متناسب، حداقل هفتهای سه نوبت و هر نوبت ۳۰ دقیقه، ورزش کنید و صد البته داشتن رژیم غذایی مناسب هم ضروری است، از مقادیر کافی ویتامینها و مواد معدنی استفاده کنید، این کار به حفظ انرژی بیشتر در بدن شما کمک میکند.
با فردی امین و معتمد گفتگو کنید
تحقیقات نشان داده است افرادی که حال و هوای خودشان را بهتر میشناسند و بهتر میتوانند راجع به خودشان صحبت کنند، کنترل بهتری هم روی احساساتشان دارند، بر همین اصل توصیه میکنیم وقتی خلقتان تنگ میشود، یک گوش مهربان و صبور پیدا کنید و از او بخواهید به حرفهایتان توجه کند.
مثبت اندیشی را تمرین کنید
اگر چه انرژی کمی دارید و دایما نیز ذهن تان به دنبال تعبیر و تفسیرهای غمگین کننده است، اما باید تلاش کنید که هر تفسیری را یک بار دیگر مرور کرده و به طوری متفاوت از قبل راجع به آن فکر کنید و بیش از هر چیز، نیمه پر لیوان را بیش از نیمه خالی آن مورد توجه قرار دهید.
ریلکسیشن فراموش نشود
همگام با گوش دادن به آهنگی آرامبخش، چشمان خود را ببندید و برای مدتی تمرکز کنید، به این صورت که در ذهنتان آسمان آبی بزرگی را متصور شوید که تمامی مشکلات، سختیها و دل تنگیهایتان به شکل ابرهای سفیدی در جایی نزدیک به افق (یعنی در جایی دور) در حال فرار از شما هستند. با اجرای چندباره این تمرین در روز به مرور احساس خواهید کرد که مشکلات، احوالات و افکار منفی از شما خیلی دور هستند.
از رنگها کمک بگیرید
روانشناسان معتقدند رنگهای روشن و گرم باعث تقویت روحیه و احساس شادی میشوند، پس برای مبارزه با افسردگی موقت پاییزی و زمستانی بهتر است به رنگ نارنجی نگاه کنید، لباس نارنجی بپوشید، در خانه از پردههای نارنجی استفاده کنید یا در پارک قدم بزنید و برگهای قرمز، زرد و نارنجی روی درختان را تماشا کنید.