مثبت شدن ارزش افزوده و تولید در ۷۵ درصد کالاها
به گزارش گروه اقتصاد ، سعید زرندی اظهار کرد: در سال ۹۷ با اجرای دو مرحله تحریم و افزایش هزینههای بنگاههای تولیدی، کسانی که در خارج از کشور برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران برنامه ریزی میکردند امیدوار شدند در سه ماهه چهارم سال گذشته نتایجی بگیرند.
وی گفت: از ابتدای امسال همه سیستم کشور خود را بازیابی کرد و نگاه این شد که چگونه تحریمها را به فرصت تبدیل کنیم.
زرندی افزود: با غلبه بر فضای ناامیدی بر نهضت ساخت داخل توجه ویژه شد و ثبات نرخ ارز نیز به ما در بهبود وضع بنگاههای اقتصادی و کارگاههای تولیدی کمک کرد.
وی گفت: در پنج ماهه سال ۹۸ تعداد ۱۵۲۶ جواز تأسیس و ۲۳۹۹ پروانه بهره بردرای صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۷ به ترتیب ۱۸ و هشت و چهار و دهم درصد افزایش یافته است.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با بیان اینکه بر فضای ناامیدی که دشمن ایجاد کرده بود غلبه کرده ایم افزود: در پنج ماهه امسال ۱۰ میلیون و ۳۱ هزار تن فولاد خام و هشت میلیون و ۹۱۶ هزار تن محصولات فولادی تولید شده که به ترتیب شش و نیم و ۹ و سه دهم درصد در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است.
زرندی گفت: در تولید لوازم خانگی نیز وضع رو به بهبود است و تولید یخچال و فریزر ۱۳ درصد افزایش یافته است.
وی افزود: با رشد تولید محصولات پتروشیمی نیز روبرو هستیم، اما در صنعت خودرو امسال ۲۹۱ هزار دستگاه تولید شده که در مقایسه با سال گذشته حدود ۳۰ درصد کاهش یافته است.
زرندی گفت: افزایش نرخ ارز بر کاهش واردات کالاهای مصرفی به ویژه محصولات نساجی و پوشاک اثر مثبت بسیاری داشت به طوری که فعالان این حوزه در سه ماهه آخر سال ۹۷ سه شیفت کار میکردند.
وی افزود: البته در رویکردمان برای استفاده از فضای تحریم و تبدیل آن به فرصت ۱۰۰ درصد موفق نبوده ایم، اما در بسیاری حوزهها با بهبود وضع اقتصادی روبرو هستیم.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با بیان اینکه فقط در یک حوزه تنشهایی به دلیل تعدد دستورالعملها وجود دارد گفت: در بقیه حوزهها در این زمینه دستورالعملها کاهش یافته و ثبات ایجاد شده است.
زرندی افزود: در شاخص تجارت فرامرزی رتبه ایران از ۱۶۶ در سال ۲۰۱۸ میلادی به ۱۲۱ ارتقاء یافته است.
وی گفت: اصل درآمد مالیاتی کشور معادل ۶۱ و ۸۲ صدم درصد را حوزه صنعت و معدن پرداخت میکند در حالی که این سهم در فرانسه ۱۶ و نیم، در کره جنوبی ۱۳ و ۶ دهم و در بیشتر کشورها بین ۱۲ تا ۱۵ درصد است.
زرندی افزود: در ایران نسبت مالیات به GDP حدود هفت و نیم درصد، اما در بسیاری از کشورها این نسبت ۳۰ درصد است.
وی گفت: این مسأله به دلیل فرار مالیاتی و تبعیض مالیاتی است در حالی که یکی از ابزارهای سیاست گذاری مهم در دست دولت برای تغییر رفتارهای بنگاههای اقتصادی؛ مالیات است و نباید بخش صنعت و معدن جور فرار مالیاتی و تبعیضها را بکشد.
معاون طرح و برنامه وزارت صمت با بیان اینکه شاخص تورم تولید در سال گذشته ۶۰ درصد شد افزود: در سال ۹۷ برای تثبیت وضع بنگاههای اقتصادی و تولید کنندگان به ۳۶۱ هزار میلیارد تومان منابع نیاز داشتیم، اما آن چه که برای کل بخش صنعت در حوزه سرمایه ثابت و سرمایه در گردش تأمین شد ۲۰۸ هزار میلیارد تومان بود.
زرندی گفت: امسال تخمین ما؛ تأمین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است.
وی افزود: نگاه به تأمین منابع مالی بخش صنعت و معدن باید تغییر کند و آن چه که موجب رونق تولید میشود؛ تسهیلات سرمایه ثابت است نه سرمایه در گردش و ۶۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای سرمایه ثابت نیاز داریم.
زرندی گفت: وزارت صمت در نیمه دوم سال بر حوزه صنایع پیشران تمرکز کرده است و هشت گروه در این حوزه مشخص شده اند.
وی افزود: در سال ۹۷ به دلیل نداشتن ارز از واردات یک سری کالاها جلوگیری کردیم و در برخی نیز مانند داروها، لوازم خانگی و خودرو به سمت ساخت داخل رفتیم.