چگونه سیاست آمریکا و متحدانش علیه ایران و یمن شکست خورد؟
مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا با انتشار یادداشتی شکست سیاست آمریکا و منحدانش را در مورد یمن، قطر و ایران مورد بررسی قرار داده است.
به گزارش گروه بین الملل ؛ «گری سیک» مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت «جیمی کارتر» و کارشناس مسائل غرب آسیا در یادداشتی به سیاست خارجی آمریکا و عربستان در این منطقه پرداخته و آن را شکست خورده توصیف کرد.
وی در این یادداشت که پایگاه «لوبلاگ» آن را منتشر کرده، آورده است که اصطلاح قرون وسطایی "محاصره" با تغییر چهره در غرب آسیا تجدید حیات یافته است. به رغم تغییرات ظاهری هدف از محاصره دستکم سه کشور در این منطقه تسلیم آنان است. این سه کشور عبارتند از یمن، قطر و ایران.
وی در مورد یمن مینویسد: اولین و در واقع مهمترین اقدام «محمد بن سلمان» پسر ۲۹ ساله «ملک سلمان» در پی منصوب شدن به وزارت دفاع در سال ۲۰۱۵، مداخله در جنگ داخلی یمن بود. ابزار اصلی عربستان در این نبرد نیروی هوایی بسیار گرانقیمت و با تکنولوژی بالا بود. ضمن این که از کمکهای امارات همسایه عرب خود که نیروی انسانی و تدارکات لازم برای آموزش مزدوران خارجی و تفنگداران قبیلهای را فراهم میکرد، برخوردار بود.
در حالی که از همان ابتدای امر انتقادات گستردهای به خلبانان جنگندههای سعودی به دلیل هدف قرار دادن اماکن غیرنظامی وارد شد. ائتلاف ضمن رد این انتقادات مدعی شد بخش کوچکی از حملات آن هم به دلیل خطای خلبانان و اشتباه اطلاعاتی غیرنظامیان را هدف قرار دادهاند. این اظهارات در حالی بیان میشد که این حملات الگویی پایدار داشته و عمدا بنادر یمن را محاصره و هدف قرار میدادند. محاصرهای که به تاخیر طولانی مدت در واردات گندم و سایر مواد غذایی به یمن و در نهایت به قحطی و گرسنگی مردم انجامید و اکنون دو سوم جمعیت یمن بدون کمکهای سازمان ملل از گرسنگی جان خود را از دست خواهند داد. از بین رفتن منابع آبی و بیمارستانها نیز منجربه بروز بزرگترین شیوع وبا در جهان شده است.
این کارشناس سیاسی بر این باور است که حتی در مقیاسهای محتاطانه و بی طرفانه نیز این اقدامات، همان محاصره هستند.
وی در ادامه نوشت، دو سال بعد از حمله به یمن، عربستان و امارات در ژوئن ۲۰۱۷ به شکل ناگهانی تحریم کامل علیه شبه جزیره غنی از منابع معدنی قطر را اعلام کردند. محمد بن سلمان و «محمد بن زاید» شخصیتهای مسلط بر کشورهای عربستان و امارات که ارتباط نزدیکی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برقرار کرده بودند، «دوحه» را متهم به حمایت از گروههای تروریستی کردند. این در حالی بود که بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه در کشور قطر واقع شده بود. این امر در نهایت سبب نرمتر شدن موضع آمریکا در گذر زمان شد، اما تحریمها همچنان ادامه دارند. کاهش گستره ترافیک هوایی قطر به گذرگاهی باریک، مسدود شدن ترانزیت زمینی کالا به قطر و ممنوعیت ترانزیت آبی کالاها از طریق بنادر کشورهای عضو ائتلاف محاصره قطر، برخلاف انتظارات ریاض و ابوظبی منجر به تسلیم قطر به عنوان کشوری کوچک با منابع مالی گسترده در عرض یک هفته نشد. به رغم ادامه محاصره، قطر بحران را از سر گذرانده است.
مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا در ادامه یادداشت خود به ایران اشاره کرده و مینویسد، خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای ایران در ماه می سال ۲۰۱۸ آن هم در حالی که این توافق به اتفاق آرای اعضای شورای امنیت به تصویب رسیده و پایبندی ایران به آن مورد تایید اعضا قرار گرفته بود، در نگاه اول سبب اعمال مجدد تحریمهای لغو شده ناشی از توافق شد. اما آمریکا به این تحریمها بسنده نکرد و مجموعه تحریمهای مضاعفی را علیه نفت و اقتصاد این کشور اعمال کرد.
ترامپ مدعی بود که هدف از این محاصره بی سابقه بازگرداندن یک کشور عضو سازمان ملل پای میز مذاکره جامعتر و واضحتر است.
وی مینویسد با وجود این فشارها ایران در معرض خطر نیست و حتی فشارهای خارجی علیه این کشور وحدت و انسجام درونی را در پی داشته است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان نوشت این محاصرهها هیچکدام به اهداف اعلانی خود در سیاست خارجی ختم نشده و هرکدام از آنها میتوانند همین فردا خاتمه یابند. این در حالی است که عاملان محاصرهها حاضر نیستند به اشتباه خود اعتراف کنند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *