تاکید جوادی بر ضرورت برنامهریزی برای صادرات محصولات چاپی
به گزارش گروه فرهنگی به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره ملی چاپ ایران در سخنانی گفت: یکی از رویکردهای این جشنواره این است که پیشکسوتان صنعت چاپ دیده شوند، صنعت چاپ به دست آنها از راهی دشوار در تاریخ ایران به اینجا رسیده و سختیهای زیادی را دیده است. فعالان این حوزه با عشق و علاقه آمدهاند و اگر فقط بحث اقتصادی مطرح بود، امکان سرمایهگذاری در حوزههای دیگر نیز وجود داشت، اما صنعت چاپ امتداد نسخهنویسی در تاریخ ایران است.
جوادی با بیان اینکه این صنعت با عشق خیلی از این آدمها حفظ شد تا بسیاری از کتابهای مهم تاریخ ایران به دست ما رسیده است، عنوان کرد: چاپخانهداران در همین مسیر کار سخت با عشق و علاقه این مسیر را طی کردهاند و همین موضوع آنها را در این کار نگه داشته است و دین خود را به کشور ادا کردهاند.
وی از کارآفرینی به عنوان یکی دیگر از رویکردهای این جشنواره نام برد و یادآور شد: یکی از مشکلات کشور ما این است که کارآفرینی به عنوان یک مقوله اخلاقی دیده نشده است، در حالی که ایجاد کار یکی از عناصر اصلی حیات اخلاقی است و کسانی که زندگی اخلاقی دارند باید به درد دیگران توجه داشته باشند. اینکه اشتغال ایجاد کنیم تا خانوادهها آبرومندانه ارتزاق کنند کار اخلاقی بزرگی است.
جوادی همچنین به بحث صادرکننده برتر اشاره کرد و گفت: اگر نتوانیم روی صادرات محصولات چاپی بازار خوبی پیدا کنیم و روی آن برنامهریزی درستی نداشته باشیم، نمیتوانیم این صنعت را نجات دهیم. صنعت چاپ ما اگر فقط در ایران بازار داشته باشد و نتواند بازار بینالمللی پیدا کند، نمیتواند رشد خوبی داشته باشد.
وی تاکید کرد: بیتوجهی به بازارهای منطقه موجب میشود این صنعت مدام به دنبال حمایتهای دولتی باشد. پیدا کردن بازارهای صادراتی نیازمند کار پژوهشی عمیق و اصلاح ضوابط است.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: توجه به فعالیتهای استانی اهمیت زیادی در جشنواره چاپ و برنامهریزی در این حوزه دارد، تقدیر از مدیرکل استانی برگزیده و کارشناس برتر در همین راستاست که از رویکردهای اصلی ما به شمار میآید.
جوادی در بخش دیگر صحبتهای خود مشکل اساسی چند سال اخیر را سردرگمی به لحاظ حاکمیتی در حوزه سیاستگذاری صنعت چاپ دانست و گفت: مسیر بحث واگذاری بخش صنعتی چاپ به وزارت صنعت، معدن و تجارت هنوز برای ما هموار و روشن نیست که بدانیم ما کجای کار هستیم و وزارت صنعت در کجای کار است. امیدواریم به زودی این موضوع به صحن مجلس شورای اسلامی برود تا بحث سیاستگذاری و امور حاکمیتی صنعت چاپ روشن شود و از این سردرگمیها رها شویم.
جوادی همچنین از پیشبینی یک جلسه با حضور رییس سازمان امور مالیاتی خبر داد و گفت: قرار است ظرف چند آینده درباره بحث مالیات و معافیت مالیاتی مربوط به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جلسهای داشته باشیم و امیدواریم به نتیجه برسیم. همچنین به زودی کارگروهی تشکیل خواهد شد که وظیفه آن بررسی و ارائه راهکار برای رفع مشکلات این صنعت است.
راهاندازی موزه چاپ در تبریز
در بخش دیگری از این مراسم محمد اسماعیل سعیدی با اشاره به روند بررسی لایحه ارایه شده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مجلس شورای اسلامی گفت: لایحهای که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صنعت، معدن و تجارت به کمیسیون فرهنگی مجلس ارسال شد در کمیسیون تصویب شده و در صف ورود به صحن علنی مجلس است. اگرچه ابهاماتی در این لایحه وجود داشت، اما من معتقدم که صنعت چاپ مظلوم است و جفاهای زیادی به دلایل مختلف طی سالهای متمادی به این صنعت شده است. مشکل ما ساختاری است و اگر تفکیک وظایف انجام شود بخشی از این مشکلات خود را نشان خواهد داد.
سعیدی با بیان اینکه من شاهد هستم که چاپخانهداران در زمینه تامین مواد اولیه با مشکل روبهرو هستند، گفت: یکی از مشکلات عمده عدم تفویض اختیار تهران به استانها است، اما بخش عمده تصمیمگیریها همیشه در تهران است و در این زمینه مشکلات زیادی ایجاد میشود.
وی همچنین از راهاندازی موزه چاپ در تبریز خبر داد و گفت: بخش عمده دستگاهها و ماشینهایی که به کشورهای مختلف رفتهاند توسط افراد مختلف خریداری و جمعآوری شده است و مجموعه بسیار ارزشمندی از ماشینآلات چاپ در این موزه قرار دارد.
توجه به چاپخانههای استانهای سیلزده
در ادامه این مراسم محمدعلی انصاریپور به نمایندگی از چاپخانهداران سراسر کشور درباره جایگاه صنعت چاپ در کشور عنوان کرد: جایگاه صنعت چاپ را سالهای پیش در وزارت صنعت، معدن و تجارت مطالبه میکردیم؛ زمانی که میتوانستیم تسهیلات و امکانات ویژهای از این وزارتخانه برای چاپ بگیریم، اما ظلمی که همیشه به چاپ شد این بود که هیچ وقت به عنوان صنعت به آن نگاه نشد.
وی ادامه داد: چاپ را در دنیا به عنوان سومین صنعت و مادر صنایع میشناسند، اما این مادر فرهنگی اکنون بیمار است و هر روز دچار بیماریهای بیشتر میشود و نیاز به درمان دارد و متولی ما شما هستید.
انصاریپور با بیان اینکه آسیبهایی که به بدنه صنعت چاپ از سوی برخی سازمانهای داخلی وارد میشود گفت: این مشکلها را سازمان تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی ایجاد کردهاند. ما امروز نیازی به تحریمهای آمریکا نداریم و همین دو سازمان برای نابود کردن صنعت چاپ کافی هستند.
وی یادآور شد: اقدام و حمایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تامین مواد اولیه مورد نیاز در زمینه کاغذ و زینک مهم بود و موجب جلوگیری از افزایش قیمت زینک شد که به همت برخی از فعالان صنعت چاپ محقق شد و امیدواریم این روند با درایت وزیر فرهنگ و معاون فرهنگی وزیر ادامه پیدا کند.
انصاریپور با اشاره به تامین مواد اولیه به عنوان یکی از مشکلهای اساسی صنعت چاپ گفت: نگاه به صنعت چاپ را باید واقعی کنیم، زیرا این صنعت فقط نشر و کتاب نیست. ما امروز اگر میخواهیم به بازارهای منطقه دسترسی داشته باشیم، نیازمند صنعت بستهبندی عالی با کیفیت خوب هستیم و این موضوع زمانی محقق میشود که مواد اولیه مناسب در اختیار داشته باشیم. در این زمینه واردات کاغذ و مقوا از نوع گلاسه، یکی از واجبات حوزه چاپ به شمار میآید، زیرا از مواد اصلی صنعت چاپ هستند.
انصاریپور در بخش دیگر سخنان خود درباره بحث مالیات توضیح داد: ما بر اساس بند ل ماده ۱۳۹ در قانون به صراحت از پرداخت مالیات معاف هستیم، ولی متاسفانه نه تنها محقق نشده بلکه دو مقوله دیگر شامل مالیات بر ارزش افزوده و گزارش فصلی به این موضوع اضافه شده و درگیریهای زیادی برای همکاران ما ایجاد کرده است.
وی همچنین درباره خسارت سیل و زلزله برای برخی از چاپخانهداران گفت: این افراد که سالها عاشقانه در این حوزه کار میکردند اکنون متضرر شدهاند، اما هیچ دست حمایتی بر سر آنها کشیده نشده و امیدوارم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این موضوع توجه کند.
همچنین علیاکبر ابراهیمی، معاون دفتر چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنانی با اشاره به اقدامات این دفتر در حوزه چاپ توضیح داد: برنامهریزی و تلاش مضاعف برای حمایت از تولیدات داخلی، حمایت و بازسازی ناوگان چاپ و نشر، تلاش برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و توسعه تولید داخلی موجب شده است که واردات محصولات چاپی از ۲۰۰ میلیون کیلوگرم در سال ۹۲ به ۴۰ میلیون کیلوگرم در سال ۹۷ کاهش یابد.
وی ادامه داد: برنامهریزی برای تسهیل و تسریع محصولات فرهنگی با همکاری ادارههای کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کشور، برنامهریزی برای تسهیل در واردات مواد اولیه برای تامین مواد مورد نیاز چرخه تولید واحدهای چاپی و تعامل با تشکلها نیز از دیگر اقدامات ما بوده است.
ابراهیمی برنامهریزی برای برگزاری دورههای آموزشی چاپ و حمایت از دانشجویان شاغل در صنعت چاپ را دیگر اقدامات این دفتر معرفی کرد و گفت: پیگیری و تعامل با صندوق توسعه ملی برای بهرهمندی از تسهیلات کمبهره و مدتدار، همچنین پیگیری موضوع انتقال بخش صنعتی چاپ به وزارت صمت در اجرای تفاهمنامه سال ۱۳۹۵ با تشکیل نشستهای تخصصی را نیز انجام دادهایم.