تازه‌ترین اخبار اربعین ۹۸؛ ثبت‌نام ۲۶ هزار نفر تا کنون/ در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا لازم نیست/ پیش‌بینی ۴ مرز برای تردد زائران/ ارز زوار در داخل ایران تحویل داده می‌شود

8:36 - 05 شهريور 1398
کد خبر: ۵۴۴۷۱۲
دبیر ستاد مرکزی اربعین کشور گفت: در جریان رایزنی‌ها و دیدار‌هایی که با مقامات عراقی صورت گرفت، قرار شد در ماه‌های محرم و صفر مرحله اخذ ویزا برای زوار صورت نگیرد ؛ لذا در این دو ماه نیاز به حضور زوار در نمایندگی‌های عراق نیست؛ در صورتی که قبل از این باید مهر ویزا در گذرنامه افراد ثبت می‌شد.
گروه سیاسی ؛ در آستانه ورود به ماه‌های مبارک محرم و صفر که موسم  سفر معنوی اربعین نیز فرا می‌رسد، برای اطلاع از آخرین اقدامات و تصمیمات ستاد مرکزی اربعین کشور، با احمد محمدی‌فر دبیر ستاد مرکزی اربعین کشور به گفت‌وگوی مشروح نشستیم.
 
در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا برای زوار لازم نیست
میزان: ابتدا درباره موضوع حذف روادید برای سفر به عراق بفرمایید، طبق آخرین تصمیمات این روند به چه صورت خواهد بود؟
محمدی‌فر: بعد از سفر رئیس جمهور به کشور عراق، توافق شد که دریافت ویزا رایگان صورت گیرد اما دریافت آن از مراحل سفر به عراق حذف نشد. در گذشته زوار بابت دریافت  ویزای عراق حدودا مبلغ ۴۵ دلار پرداخت می‌کردند و متقابلا ایران هم در این باره مبلغی را از زوار عراقی دریافت می‌کرد اما پس از توافقات صورت گرفته بنا شد، مبلغی دریافت نشود اما مرحله اخذ ویزا وجود دارد. در ادامه و در جریان رایزنی‌ها و دیدار‌هایی که با مقامات عراقی صورت گرفت، قرار شد در ماه‌های محرم و صفر مرحله اخذ ویزا برای زوار صورت نگیرد ؛ لذا در این دو ماه نیاز به حضور زوار در نمایندگی‌های عراق نیست؛ در صورتی که قبل از این باید مهر ویزا در گذرنامه افراد ثبت می‌شد.
 
در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا برای زوار لازم نیست/ تلاش داریم ارز لازم زوار در کشور به آنها تحویل داده شود/ سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نام در سامانه سماح است/ راه اندازی سامانه جامع اربعین / در نظرگیری  چهار مرز قطعی و دو مرز پشتیبانی برای سفر زوار
 
سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نام در سامانه سماح است
میزان: حذف  مرحله دریافت ویزا منجر به افزایش تعداد زوار اربعین خواهد شد؟
محمدی‌فر: تجربه سال‌های گذشته برگزاری مراسم اربعین نشان داد که مردم، با همه هزینه‌ها عاشقانه این سفر را انجام می‌دهند و عده خیلی زیادی هزینه‌ها را قبول کرده و به این سفر می‌روند. البته امسال حتما شاهد افزایش تعداد زوار خواهیم بود اما با توجه به اینکه ثبت نام از زوار سراسر کشور از اول شهریورماه در سامانه سماح آغاز شده باید منتظر ماند و دید چه تعداد افراد در این سامانه ثبت نام می کنند، زیرا سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نامشان در سامانه سماح شده است.البته تا عصر روز گذشته( ۴ شهریور) تعداد ۲۶ هزار و ۴۰۰ نفر در سامانه سماح ثبت نام کرده بوند که استان‌های تهران، قم، خراسان رضوی، فارس و اصفهان بیشترین تعداد ثبت نام کنندگان در  این سامانه سماح را به خود اختصاص داده بودند.
 
ثبت نام‌ برای سفر به عراق تا پایان ماه صفر ادامه دارد
میزان: ثبت نام در سامانه سماح تا چه زمانی ادامه دارد و آیا امکان تمدید ثبت نام وجود دارد؟
محمدی‌فر: ثبت نام‌ها  در سامانه سماح تا پایان ماه صفر ادامه دارد. البته مدت اقامت در عراق محدود است و اینگونه نیست که زوار ایرانی تا هر زمانی که بخواهند در عراق بمانند. تا پایان سفر این امکان وجود دارد که افراد بدون ویزا و تنها با ثبت نام در این سامانه به عراق سفر کنند.
 
تلاش داریم ارز لازم زوار در ایران به آنها تحویل داده شود
میزان: برای ساماندهی و رفع  مشکلات  زوار برای دریافت ارز چه تدابیری اندیشیده اید؟
محمدی‌فر: با مسئولان دولتی عراق، بانک مرکزی و مسئولان سیاسی مذاکراتی شده است و ان‌شاءلله در تلاش هستیم در نحوه تامین ارز طوری اقدام کنیم که زائران بدون زحمت و مشکلات بتوانند ارز خود را تامین کنند. اگر تا یکی دو هفته آینده  به یک توافق قطعی برسیم، نتایج رسمی را اعلام می‌کنیم. تسهیلاتی پیش بینی شده تا ان‌شاءلله آن اتفاقاتی که در سال گذشته رخ داد را شاهد نباشیم. تلاش و برنامه مان این است که در ایران ارز به مردم تحویل داده شود.
 
در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا برای زوار لازم نیست/ تلاش داریم ارز لازم زوار در کشور به آنها تحویل داده شود/ سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نام در سامانه سماح است/ راه اندازی سامانه جامع اربعین / در نظرگیری  چهار مرز قطعی و دو مرز پشتیبانی برای سفر زوار
 
در نظرگیری چهار مرز قطعی برای سفر زوار
میزان: زائران از کدام مرز‌ها می‌توانند راهی کشور عراق شوند؟
محمدی‌فر: در حال حاضر مرز‌های مهران، چزابه و شلمچه به عنوان مرز‌های قطعی هستند و با دولت عراق برای عبور زوار از مرز خسروی هم توافق کرده ایم تا زائران بتوانند از مرز خسروی هم تردد داشته باشند.
 
امکان استفاده احتمالی از مرز‌های چیلات و سومار برای زوار 
میزان: مرز‌های چیلات و سومار هم محل عبور خواهند بود؟
محمدی‌فر: مرز سومار بیشتر برای تبادل کالا مدنظر است، امسال در حال رایزنی هستیم که به عنوان مرز‌های رزرو در نظر گرفته شود و اگر بازگشایی مرز خسروی صورت بگیرد دیگر نیازی به مرز‌های دیگر نیست و ظرفیت‌های بالایی از مسافران از این قسمت عبور خواهند کرد.
 
تشکیل ستاد عراق برای امنیت بیشتر زائران اربعین
میزان: برای تامین امنیت مراسم اربعین و حضور زوار درعراق در طول این دو ماه که تردد بیشتری هم خواهند شد، چه ندابیری اندیشیده شده است؟
محمدی‌فر: بله، در ستاد اربعین ۱۴ کمیته وجود دارد که موضوعات تخصصی در هر کمیته مخصوص به خود بررسی می‌شود؛ کمیته های امنیتی- انتظامی و  اطلاعات در حقیقت دو کمیته‌ای هستند که صرفا وظیفه دارند بستر‌های امنیتی را برای حضور امن زائران در کسور عراق فراهم کنند. علاوه بر این یک ستادی در مجموعه ستاد مرکزی اربعین کشور به نام ستاد عراق تشکیل دادبم که مسئولیت آن یا سفیرمان در عراق است. موضوع امنیت یکی از تعهداتی است که عراق آن را پذیرفته است تا زائران در فضای امنی در این راهپیمایی حضور یابند. در مراسم اربعین ۲۰ میلیون زائر از  عراق، ایران و دیگر کشور‌ها حضور می‌یابند و تامین امنیت برای یک جمعیت ۲۰ میلیونی با شرایط عراق، بسیار لازم است.
 
در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا برای زوار لازم نیست/ تلاش داریم ارز لازم زوار در کشور به آنها تحویل داده شود/ سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نام در سامانه سماح است/ راه اندازی سامانه جامع اربعین / در نظرگیری  چهار مرز قطعی و دو مرز پشتیبانی برای سفر زوار
 
استان‌های نزدیک به هر مرز، از آن مرز عبور می‌کنند
میزان: برای نظم و انسجام بخشی به تردد زائران و عدم معطلی‌شان در مرزها، برنامه ریزی لازم برای عبور آنها از مرزهای صورت گرفته است؟ 
محمدی‌فر: استان‌هایی که در نزدیکی هر مرز هستند، از آن مرز عبور می‌کنند. به طور مثال زائران در استان فارس که به مرز‌های جنوبی نزدیک هستند، می‌توانند از این مرز‌ها عبور کنند و حالا استان‌هایی که در نیمه مرکزی و شرقی هستند عمدتا به سمت مهران می‌رفتند که امسال با بازگشایی مرز خسروی این جمعیت تقسیم می‌شود. زمانی می‌شود که زائری به مرز مهران نزدیک است، ولی برای عبور از آن بایستی ساعت‌ها منظر باشد اما اکر بخواهید از چزابه عبور کند با زمان بسیار کمتری می‌گذرد. لذا تلاش شده تا تقسیم بندی حرکت زائران از مرزها بر اساس اقدامات سال‌های قبل باشد، دوم اینکه براساس نزدیکی به مرزها صورت بگیرد و سیستم حمل و نقل نیز به گونه‌ای باشد که بتواند این جابجایی نفرات را پاسخگو باشد.
 
تدابیر حمل و نقل منظم زوار از عراق به ایران
میزان: یکی از دغدغه‌های سال گذشته مشکلات حمل و نقل بود، امسال چه تدابیری برای عدم بروز ناهماهنگی‌ها در این عرصه صورت گرفته است؟
محمدی‌فر: سال گذشته عمده مشکل در برگشت بود زیرا جمعیت به تدریج به عراق رفته بودند، اما همه در یک فاصله زمانی قصد برگشت داشتند. لذا علت تراکم جمعیتی و مشکلات در این زمینه، به خاطر کمبود وسیله نقلیه نبود. سال گذشته یک دفعه جمعیتی عظیم می‌آمدند و می خواستند یکباره با هر اتوبوسی که می‌آمد به شهر خود بروند. امسال یک تقسیم استانی در پایانه‌ها شده است تا هر زائری که برگشت بداند به کدام ایستگاه برای برگشت به استان خود باید برود. ضمن اینکه این اتفاق، طی چند ساعت کوتاه در مرز مهران افتاد و در مرز‌های جنوبی چنین مشکلی نداشتیم.
 
در ماه‌های محرم و صفر، اخذ ویزا برای زوار لازم نیست/ تلاش داریم ارز لازم زوار در کشور به آنها تحویل داده شود/ سفر زوار ایرانی به عراق منوط به ثبت نام در سامانه سماح است/ راه اندازی سامانه جامع اربعین / در نظرگیری  چهار مرز قطعی و دو مرز پشتیبانی برای سفر زوار
 
سال گذشته عمدتا ۲۰۰ هزار نفر از افغانستان و پاکستان و تعدادی هم از ترکیه، آذربایجان و روسیه آمدند
میزان: امسال زواری هم از افغانستان و پاکستان برای انجام سفر معنوی اربعین از ایران عبور می‌کنند؟ 
محمدی‌فر: سال گذشته عمدتا ۲۰۰ هزار نفر از افغانستان و پاکستان و تعدادی هم از ترکیه، آذربایجان و روسیه آمدند. امسال نیز امکانات رفاهی و پذیرایی برای زائران خارجی مراسم اربعین در مرز‌ها  فراهم شده است از  سوخت اتوبوس‎هایشان گرفته تا سایر خدماتی که لازم دارند، برایشان مهیا و در نظر گرفته شده است. گذرگاه‌های خاصی هم برای عبور سریع شان در نظر گرفته ایم. البته اکثر این زوار اصرار دارند در مسیر برگشت خود از مراسم اربعین به قم و مشهد هم سفر کنند  لذا تمهیداتی برای سفر آن‌ها به این شهر‌های مذهبی کشور نیز اندیشیده شده است که بتوانند یک سفر مناسب و توام با پذیرایی و گرامیداشت آن‌ها در ایران صورت گیرد. در بحث اربعین یکی از اولویت‌های‌مان گرامیداشت اولویت‌های فرهنگی و ارزشی است. بایستی میزبانی و ارزش مردم عراق را در نظر داشته باشیم و حرکات ما در جهت کمک و تقویت آن‌ها باشد. همین موضوعی که برای پاکستان و افغانستان در نظر گرفته شده است برای زائران آذربایجان هم که عمدتا از مرز آستارا و ارد می‌شوند تدابیر بسیاری را اندیشیده ایم.

طراحی و راه انداری سامانه جامع اربعین
میزان: چه اقدامات رسانه‌ای و فرهنگی برای جلوگیری از ایجاد شایعات و نیز مبارزه با شبهه افکنی‌هایی که در این زمان در رسانه‌های اجتماعی مطرح می‌شود در نظر گرفته اید؟
محمدی‌فر: دو کمیته اطلاع رسانی و فرهنگی برای پاسخگویی به همین نیاز در ستاد مرکزی اربعین اندیشیده شده است. در کمیته فرهنگی، بعثه مقام معظم رهبری مسئولیت دارند که امور تبلیغی و فرهنگی را با برگزاری همایش‌ها، تبلیغات و مستندسازی‌ها  صورت دهند. صداو سیما هم در کمیته اطلاع رسانی فعالیت می‌کند. تلاش داریم با کمک حوزه رسانه بتوانیم اطلاع رسانی مناسبی داشته باشیم. البته یک سامانه اینترنتی به نام سامانه جامع اربعین طراحی کرده ایم که زائران بتوانند اطلاعات مسیر، موکب‌ها، مراکز درمانی و اطلاعاتی از این قبیل را داشته باشند. راه اندازی این سامانه حتما کمک های شایان توجهی را به زائران ارائه خواهد کرد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *