اهمیت اعمال روز «مباهله»
مهدی محمدپور کارشناس علوم قرآنی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی با اشاره به جایگاه و اهمیت روز مباهله گفت: مباهله یکی از وقایعی است که از ارزش بالایی برای تمام مسلمانان برخوردار است. در این روز «پیامبر (ص)»، «امیرالمومنین (ع)» را نه به عنوان جانشین و نماینده بلکه به عنوان نفس خود معرفی میکنند، این بدان معنا است که «امیرالمومنین (ع)» برتر از یک جانشین برای «محمدرسولالله (ص)» است.
وی در همین رابطه ادامه داد: جریان «مباهله» مسیحیان نجران و عدم تمکین آنان از نظام اسلامی آن زمان عربستان سبب شد تا «پیامبر (ص)» و مسیحیان نجران برای «مباهله» در منطقهای جمع شوند و هر دو طرف اهل بیت و نزدیکترین افرادشان را برای این کار همراه خود بیاورند. «مباهله» در لغت به معنای لعن و نفرین است تا کسی که برحق نیست خداوند او را لعنت و عذاب کند.
محمدپور اظهار کرد: «پیامبر (ص)» از سوی خداوند مامور میشود تا این کار را انجام دهد، خداوند در «آیه ۶۱ سوره آل عمران» میفرماید؛ «فَمَنْ حَاجَّکَ فِیهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَ أَبْنَاءَکُمْ وَ نِسَاءَنَا وَ نِسَاءَکُمْ وَ أَنفُسَنَا وَ أَنفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَللَّعْنَتَ اللَّـهِ عَلَی الْکَاذِبِینَ، بنابراین پس از فرارسیدن علم وحی به تو، هر کس درباره «حضرت عیسی (ع)» با تو به چالش برخیزد، به او بگو: بیایید تا فرزندانمان و فرزندانتان، و زنانمان و زنانتان، و جانهایمان و جانهایتان را فراخوانیم، آنگاه به درگاه خداوند زاری کنیم تا لعنت خداوند را بر دروغگویان نهیم».
وی تاکید کرد: خداوند در این آیه تاکید دارد که ای «محمد» به همراه «فاطمه زهرا (س)» به عنوان بانوی اسلام و «حسنین (ع)» به عنوان فرزندانش و حضرت «علی (ع)» به عنوان انفسنا «نفس خود پیامبر(ص)» برای اجرای دستور الهی و «مباهله» حرکت کنند.
محمدپور در خصوص برخورد مسیحیان با «مباهله» پیامبر اکرم(ص) بیان کرد: بزرگ مسیحیان نجران که از ماجرا مطلع شد به هم کیشان خود تاکید کرد نحوه حضور «پیامبر (ص)» نشان میدهد که او بر حق است و از مباهله با او دوری کنید، زیرا از بین خواهیم رفت لذا آنان نیز از «مباهله» کناره گیری کردند و به پرداخت جزیه راضی شدند. این واقعه در حقیقت پیروزی اسلام بوده و نیاز است تا این روز را به مانند اعیاد اسلامی بزرگ گرامی بداریم.
وی ابراز کرد: اعتقاد راسخ «پیامبر (ص)» نسبت به اجرای حکم خداوند مبنی بر «مباهله» بیانگر و روشن کننده جایگاه «امیرالمومنین (ع)» بوده، لذا در این مسیر بار دیگر به مسلمانان این نکته گوشزد میشود که حضرت «علی (ع)» به عنوان رهبر بعد از «پیامبر (ص)» از سوی پروردگار انتخاب شده است.
این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: روز خاتمبخشی حضرت «علی (ع)» نیز بیانگر بعد شخصیتی ایشان است که در آیه سوره مائده، آیه ۵۵ آمده است، «إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ، ولی شما تنها خدا و پیامبر اوست و کسانی که ایمان آوردهاند همان کسانی که نماز برپا میدارند و زکات میدهند در حالی که در رکوع نمازند» بر آن تاکید شده است.
وی در خصوص اعمال وارد شده در روز «مباهله» خاطرنشان کرد: از آنجا که نماز و روزه به شکرانه یک رویداد بزرگ و مهم انجام میشود لذا در این روز به شکرانه لطف خداوند اعمالی همچون غسل و روزه آمده است، همچنین از «امام صادق (ع)» روایت شده است، نمازی نزدیک به ظهر که در رکعت اول بعد از حمد ۱۰ مرتبه توحید و ۱۰ مرتبه ایت الکرسی و در رکعت دوم نیز به همین منوال برگزار شود و بعد از نماز ۷۰ مرتبه استغفار بگویید.