ایران ایستاد؛ انگلیس عقب نشست/ ماجرای دزدی یک نفتکش و تقلای خبیثانه آمریکا

11:16 - 26 مرداد 1398
کد خبر: ۵۴۲۱۲۱
دسته بندی: سیاست ، گزارش و تحلیل
به زعم رئیس نهاد قانونگذاری کشور ایستادگی و صلابت ملت ایران جلوه‌ای از جلوات خود را نشان داد و انگلیسی‌ها فهمیدند شرایط امروزی ایران شرایط گذشته نیست که با دسیسه بتوانند قدرت نمایی کنند و مجبور شدند از سرقت دریایی خود دست بردارند.

همه چیز درباره گریس یک/ ۴۴ روز توقیف غیرقانونیگروه سیاسی ؛ بامداد روز پنج‌شنبه ۱۳ تیرماه، حدود ۶۰ نظامی انگلیس در اقدامی راهزنانه به درخواست تروریست‌های آمریکایی، نفتکش «گریس ۱» که حامل ۲ میلیون بشکه نفت ایران بود را در داخل آب‌های سرزمینی اسپانیا حوالی تنگه جبل‌الطارق توقیف کردند.

بهانه انگلیسی دزدی!
بهانه انگلیسی‌ها برای توقیف گریس یک، تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه بود؛ انگلیسی‌ها مدعی بودند که مقصد نفتکش ایرانی توقیف شده، سوریه بوده است؛ در حالی که مسئولان کشورمان بارها تاکید کردند که مقصد این نفتکش سوریه نبود. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه، تحریم‌های یکجانبه‌ای است که در حمایت از اندک تروریست‌های فعال در سوریه و برای تحت فشار قرار دادن مردم و دولت قانونی دمشق وضع شده است و در ذیل مقررات تحریمی سازمان ملل قرار ندارد؛ لذا این تحریم‌ها از سوی کشور‌های غیراتحادیه اروپا لازم الاجرا نیست.

مناقشه دیپلماتیک میان مادرید و لندن
اما این اقدام راهزنانه و دزدی دریایی انگلیس که به درخواست یا دستور آمریکا صورت گرفت به مناقشه دیپلماتیک میان مادرید و لندن منجر شد و با اعتراض رسمی دولت اسپانیا نیز مواجه شد.

مقامات اسپانیا معتقدند اقدام انگلیس در توقیف نفتکش گریس ۱، در آب‌های سرزمینی اسپانیا صورت گرفته است؛ بنابراین دومین اقدام غیرقانونی و مغایر با حقوق بین‌الملل انگلیس در توقیف نفتکش «گریس ۱»، علاوه بر اینکه تحریم‌های یکجانبه اتحادیه اروپا را به تمامی کشور‌ها تسری داده، این است که در آب‌های سرزمینی کشوری دیگر، اقدام به عملیات توقیف یا همان راهزنی دریایی کرده است.

توقیف غیرقانونی
در همین رابطه، امیر «محمد حسن نامی» در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به توقیف نفت‌کش جمهوری اسلامی ایران توسط نیروی دریایی انگلیس گفت: کشتی گریس ۱ که پنجشنبه ۱۳ تیرماه  در حال حمل نفت جمهوری اسلامی ایران بود، در «جیبارتار» که نام اسپانیایی جبل‌الطارق است به صورت کاملا غیرقانونی توسط نیروی دریایی انگلیس متوقف شد. هم اسپانیا و هم انگلیس بر روی کشور جیبارتار ادعا دارند، ولی برابر حقوق بین‌الملل ادعای اسپانیایی‌ها درست است و باید این کشور در مالکیت اسپانیا باشد.

اشغال جبل‌الطارق توسط انگلیس
به گفته مشاور عالی فرمانده کل ارتش، جیبارتار مابین اسپانیا و مراکش واقع شده و تنگه جبل‌الطارق نیز یکی از آبراه‌های مهم بین‌المللی محسوب می‌شود. زمانی‌که انگلیسی‌ها ابر سلطه‌گر بودند، خیلی از کشور‌ها را به صورت غیرقانونی و با زور تصرف کرده بودند که جیبارتار هم در زمره همین سرزمین‌ها قرار می‌گیرد. مردم جیبارتار مردمی کاملا مستقل هستند و خواسته آن‌ها این است که با توجه به پیوستگی سرزمین‌شان تحت نظارت اسپانیا باشند. انگلیسی‌ها هنوز حالت قیومیت را برای جیبارتار اعمال می‌کنند درحالی‌که حقوق بین‌الملل چنین اجازه‌ای را به آن‌ها نداده است و مردم جیبارتار چندین بار راجع به این اقدامات انگلیس اعتراض کرده‌اند.

توقیف گریس یک، خلاف کنوانسیون بین‌المللی حقوق دریا‌ها
رئیس گروه ژئوپلوتیک مرکز راهبردی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه برابر کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل دریا‌ها در سال‌های ۱۹۳۰، ۱۹۵۸ و ۱۹۸۲ از خط مبدا تا ۱۲ مایل جلوتر «دریای سرزمینی» و از خط دریای سرزمینی تا ۱۲ مایل جلوتر نیز به عنوان «منطقه نظارت» یا «دریای مجاور» قلمداد می‌شود، گفت: در حقوق بین‌الملل دریا‌ها برای هر کدام از این آب‌ها قوانین و مقررات خاصی تعریف شده‌اند. بر همین اساس، توقیف کشتی گریس ۱، خلاف مقررات بین‌المللی و خلاف تمام بند‌های هر سه کنوانسیون بین‌المللی حقوق دریا‌ها بود.

مزاحمت انگلیس برای عبور عادی یک کشتی
امیر نامی با بیان اینکه کشتی گریس ۱ در هنگام متوقف شدن توسط نیروی دریایی انگلیس، در آب‌های سرزمینی کشور جیبارتار قرار داشت، گفت: شناور گریس ۱ ، نه در آب‌های سرزمینی جیبارتار توقفی داشت و نه محموله و باری را به شناور دیگر منتقل ‎‌کرده بود و در حال عبوری عادی از این دریا بود و برابر مقررات بین‌المللی، انگلیسی‌ها به هیچ وجه حق متوقف کردن این کشتی را نداشتند.

اغراض سیاسی لندن از تعرض به نفتکش ایرانی
وی با بیان اینکه اقدام انگلیسی‌ها در متوقف کردن کشتی گریس ۱ جمهوری اسلامی ایران، صرفا اقدامی سیاسی بود چرا که هیچ‌گونه سازگاری با حقوق بین‌الملل دریا‌ها نداشت، تاکید کرد: باید به خاطر این اقدام غیرقانونی از انگلیسی‌ها هم به سازمان‌های بین‌المللی و هم به دادگاه‌های بین‌المللی شکایت کنیم. اگر قرار بر اینگونه توقف‌های غیرقانونی باشد، همه کشور‌ها می‌توانند آن را انجام دهند.

احضار سفیر
اما در پی اقدام خصمانه انگلیس در توقیف نفتکش حامل نفت ایران در آب‌های سرزمینی اسپانیا، در همان روز پنجشنبه ۱۳ تیر، راب مک ایر سفیر انگلیس در ایران به وزارت امور خارجه احضار شد و در جریان این احضار رئیس اداره سوم غرب اروپا وزارت امور خارجه با اشاره به حرکت نفتکش ایرانی در آبراه‌های بین‌المللی، اقدام نیروی دریایی انگلیس را معادل با راهزنی دریایی دانست و گفت انگلیس حق ندارد تحریم‌های یکجانبه خود یا اتحادیه اروپا را به صورت فراسرزمینی علیه کشور‌های دیگر اعمال نماید.

سفیر انگلیس نیز در جریان آن احضار، با اظهار اینکه مراتب را سریعاً به لندن منتقل خواهد کرد تاکید کرد انگلیس از تحریم یکجانبه آمریکا علیه ایران تبعیت نمی‌کند.

استقبال آمریکا و رژیم صهیونیستی از دزدی دریایی انگلیس
اما این راهزنی دریایی انگلیس با استقبال مقامات آمریکا نیز مواجه شد؛ جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به این دزدی انگلیسی‌ در حساب توئیتری خود نوشت: توقیف نفتکش حامل نفت ایران یک خبر عالی بود.

صهیونیست‌ها نیز که خوی تجاوزگری و جنایتکاری و دزدی در ذاتشان نهادینه است نیز از خبر دزدی دریایی انگلیسی‌ها و توقیف نفتکش حامل نفت ایران استقبال کردند؛ «یوال‌اشتاینیتز» وزیر انرژی رژیم صهیونیستی روز جمعه ۱۴ تیر در مصاحبه‌ای توقیف غیرقانونی نفتکش گریس ۱ توسط انگلیسی‌ها را گامی مثبت در راستای فشار به ایران دانست.

ماجرای ۱۱ تعهد ارپایی‌ها به ایران و ارتباط این موضوع با گریس یک
اما یکسوی دیگر ماجرای این دزدی دریایی انگلیس و توقیف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران، مربوط به برجام بود؛ طبق گفته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، سه کشور اروپایی انگلیس و آلمان و فرانسه پس از خروج آمریکا از برجام طی جلسه‌ای، ۱۱ تعهد به ایران دادند تا تهران برای ماندن در برجام اقتاع شود و یکی از آن تعهدات، خرید نفت ایران بود؛ اما امروز شاهد هستیم، یکی از آن سه کشور اروپایی نه تنها اقدامی در جهت عمل به تعهدات خود در خرید نفت ایران نمی‌کند که حتی در راستای سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه مردم ایران، اقدام به توقیف نفتکش حامل نفت ایران هم می‌کند.

اما اقدام نیروی دریایی انگلیس در توقیف نفتکش گریس ۱ که به درخواست و دستور آمریکا صورت گرفت، هم به مثابه تنفس مصنوعی برای ترزا می‌ نخست وزیر مستعفی و ناکام انگلیس بود و هم سناریویی دیگر از سوی غربی‌ها برای فشار بر ایران در آستانه اجرای گام دوم کاهش تعهدات برجامی تهران، محسوب می‌شد.

پادویی لندن برای واشنگتن
در این دزدی دریایی انگلیس، یک نکته دیگر نیز خودنمایی می‌کرد و آن پادویی و دریوزگی لندن برای پیشبرد اغراض آمریکا است؛ آمریکایی‌ها در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، دو سال است که اقدامات خصمانه خود علیه تهران را تشدید کرده‌اند؛ از تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران تا گسیل پهپاد‌ها و هواپیما‌های جاسوسی به حریم هوایی ایران.

در واقع انگلیسی‌ها که زمانی به واسطه تجاوزات و جنایات استعماری خود در اقصی نقاط دنیا مدعی بودند که آفتاب در سرزمین‌شان غروب نمی‌کند این روز‌ها کارشان به جایی رسیده که مجری اقدامات تبهکارانه آمریکا علیه سایر کشور‌ها شده‌اند.

پاسخی به راحتی آب خوردن
البته وقتی فرزندان انقلاب اسلامی، پهپاد مدرن و رادارگریز و متجاوز گلوبال هاوک آمریکای شیطان بزرگ را در ارتفاع ۵۶ هزارپایی، شناسایی و رهگیری می‌کنند، دیگر تادیب و مجازات انگلیسِ روباه پیر که این روز‌ها به پادوی آمریکا تبدیل شده، اقدامی به راحتی آب خوردن بود.

دزدی دریایی انگلیس خبیث
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۵ تیر ۹۸ و در دیدار با ائمه جمعه سراسر کشور، فرمودند: «حالا انگلیس خبیث -که واقعاً خُبث او واضح است- دزدی دریایی می‌کند، کشتی ما را در واقع می‌دزدند؛ در واقع این دزدی است. حالا معمولاً رفتارشان این جوری است که جنایت را می‌کنند، به جنایت خودشان می‌خواهند یک قالب قانونی بدهند، یک چیزی هم درست می‌کنند که بله، علّتش این بوده؛ امّا واقع قضیّه همین است که یک دزدی دریایی است؛ دزدی دریایی هم می‌کنند که البتّه ان‌شاءالله جمهوری اسلامی و عناصر مؤمن آن، این کار‌ها را، این خباثت‌ها را بی‌جواب نمی‌گذارند، در فرصت خود و جای خود پاسخ خواهند داد».

توقیف نفتکش متخلف انگلیسی توسط سپاه/ پاسخ سریع عناصر مومن
در ساعات پایانی روز جمعه ۲۸ تیر ۹۸ یعنی ۱۵ روز بعد از توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی در دریای مدیترانه و آب‌های سرزمینی جبل‌الطارق توسط نیروی دریایی انگلیس و حدود ۷۲ ساعت پس از فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر بی‌جواب نماندن خباثت انگلیسی‌ها در ماجرای دزدی دریایی‌شان، روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: عصر روز جمعه ۲۸ تیر ۹۸ یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «stena impero» (استنا ایمپرو) هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد. نفت‌کش مذکور پس از توقیف به ساحل هدایت و برای سیر مراحل قانونی و بررسی‌های لازم تحویل سازمان بنادر و دریانوردی شد».

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در صفحه شخصی خود، با اشاره به اقدام سپاه پاسداران در توقیف قانونی یک نفنکش خاطی انگلیسی، نوشت: برخلاف دزدی دریایی انگلیس در تنگه جبل‌الطارق، اقدام ما در خلیج فارس برای برقراری قوانین بین‌المللی دریانوردی است. همان گونه که در نیویورک گفتم، این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین می‌کند. انگلیس باید از آلت دست آمریکا بودن در تروریسم اقتصادی دست بر دارد.

مبادله نفتکش‌ها میان ایران و انگلیس «غیر ممکن» است
پس از توقیف کشتی متخلف انگلیسی توسط سپاه پاسداران، برخی رسانه‌های انگلیسی پیشنهاد معاوضه این کشتی با نفتکش گریس یک را دادند؛ در همین رابطه، «حمید بعیدی‌نژاد» سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلیس در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، مبادله نفتکش‌های توقیف شده بین ایران و انگلیس را غیرممکن خواند و در این رابطه تصریح کرد: «مبادله یا تهاتر این نفتکش‌ها غیرممکن است. انگلیس غیرقانونی کشتی حامل نفت ایران را توقیف کرده، در حالی که کشتی انگلیسی به دلیل نقض برخی مقررات کلیدی امنیتی و حفاظتی در تنگه هرمز توقیف شده است.»

وقتی ناو انگلیسی آچمز می‌شود
فراموش نکنیم که انگلیسی‌ها زمانی به واسطه قدرت نیروی دریایی‌شان، آنقدر کشورگشایی و استعمارگری کرده بودند که معروف شده بود آفتاب در سرزمین انگلیس هیچگاه غروب نمی‌کند؛ اما امروز فرزندان ولایتمدار ایران اسلامی، آنچنان با اقتدار اقدام به توقیف کشتی متخلف انگلیسی «استنا ایمپرو» می‌کنند که به گفته سخنگوی سپاه، حتی ناوچه جنگی نیروی دریایی سلطنتی انگلیس -که «استنا ایمپرو» را اسکورت می‌کرد- علی‌رغم به پرواز درآوردن ۲ فروند بالگرد، در برابر قاطعیت و سرعت عمل تکاوران دریایی سپاه، از اقدام بیشتر بازمی‌ماند.

گریس یک،امروز باید آزاد می‌شد
مقامات جبل‌الطارق روز سه‌شنبه ۲۲ مرداد اعلام کردند: دستور بازداشت و توقیف نفتکش گریس‌ یک، شنبه ۲۶ مرداد (یعنی امروز) منقضی می‌شود. بنابراین این نفتکش امروز باید آزاد می‌شد.

روز پنجشنبه ۲۴ مرداد، روزنامه سان به نقل از منابع نزدیک به فابیان پیکاردو نخست‌وزیر جبل الطارق نوشت، نفتکش ایران که به دست نیروی‌های ویژه ارتش انگلیس در دریای مدیترانه در ماه جولای (۱۳ تیرماه) متوقف شده بود امروز (پنجشنبه ۲۴ مرداد) آزاد خواهد شد. به گفته این منبع، پیکاردو نخست‌وزیر جبل‌الطارق برای تمدید حکم بازداشت نفتکش گریس ۱  اقدام نخواهد کرد.
 
ایران برای آزادی گریس یک هیچ تعهدی نداده/ مقصد این نفتکش به کسی مربوط نیست
در همان روزی که خبر رفع توقیف غیرقانونی کشتی گریس یک مطرح شد، رسانه‌های خارجی به نقل از سروزیر جبل‌الطارق مدعی شدند که ایران تعهد داده، گریس یک بعد از رفع توقیف، به سمت سوریه حرکت نکند؛ در همین رابطه سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه، تاکید کرد : ایران برای آزادی نفتکش گریس هیچ تعهدی نداده است. تهران از ابتدا اعلام کرد، مقصد نفتکش، سوریه نبوده و اگر هم برود به کسی ربطی ندارد.
 
چنین به نظر می‌رسید که مقامات جبل‌الطارق به نیابت از انگلیسی‌ها، برای موجه و مشروع جلوه دادن اقدام غیرقانونی‌شان در توقیف گریس یک، بحث تعهد ایران به عدم حرکت این نفتکش به سمت سوریه را مطرح کردند؛ به هر ترتیب، تن دادن مقامات جبل‌الطارق به نیابت از انگلیسی‌ها  در رفع توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی، یک شکست حقوقی و حیثیتی برای لندن محسوب می‌شود.

شگرد جدید آمریکا علیه مردم ایران؛ پیگیری تروریسم اقتصادی از طریق راهزنی دریایی
اما در همان روز پنجشنبه ۲۴ مرداد، خبر رسید دولت آمریکا از دادگاه جبل‌الطارق درخواست کرده تا توقیف نفتکش ایرانی را تمدید کند. یک منبع نزدیک به دولت جبل‌الطارق در همین رابطه گفت: درخواست لحظه آخر که از سوی دادگستری آمریکا به منظور تمدید بازداشت کشتی ایرانی مطرح شد، باعث شد تا دیوان عالی جبل‌الطارق تصمیم خود را تا پنجشنبه دیگر(۳۱ مرداد) به تعویق بیندازد. پیکاردو نخست‌وزیر جبل‌الطارق نیز اعلام کرد این درخواست آمریکا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این درخواست آمریکایی‌ها، در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: آمریکا پس از ناکامی در تحقق اهدافش از طریق تروریسم اقتصادی - از جمله محروم کردن بیماران سرطانی از دارو- تلاش کرد از نظام حقوقی برای دستبرد به دارایی ما در دریا‌های آزاد سوءاستفاده کند. تلاش برای دزدی دریایی، نشانه نفرت دولت ترامپ از قانون است. این در حالی است که دیوان عالی جبل الطارق حکم به آزادی فوری نفتکش ایرانی داد.

صبح امروز (شنبه ۲۶ مرداد) رویترز اعلام کرد: آمریکا فرمان رهگیری و توقیف نفتکش ایرانی را که به حکم دادگاه عالی «جبل الطارق» آزاد شده بود، صادر کرد. از سویی دیگر یک رسانه محلی در جبل‌الطارق گزارش داده نفتکش حامل نفت ایران، بعید است تا قبل از یکشنبه منطقه را ترک کند.

باید منتظر ماند و دید طی ساعات و روزهای آینده چه اتفاقی در مورد گریس یک رخ خواهد داد؛ اما تا همین جای کار نیز شکست حقوقی و سیاسی و فراتر از آن هزیمت راهبردی آمریکا و انگلیس در قضیه توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی مسجل شده است.

البته علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق قبل از دستور جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در روز‌های گذشته ایستادگی و صلابت ملت ایران جلوه‌ای از جلوات خود را نشان داد و انگلیسی‌ها فهمیدند شرایط امروزی ایران شرایط گذشته نیست که با دسیسه بتوانند قدرت نمایی کنند و مجبور شدند از سرقت دریایی خود دست بردارند.

بیشتر بخوانید:
پادویی روباه پیر برای آمریکا با راهزنی ناشیانه/ انگلیس باید خسارت توقیف «گریس ۱» را بپردازد

خباثت‌های ۴۰ ساله روباه پیر؛ از «تسلیح صدام» تا «حمایت از آشوبگران» و «دزدی دریایی» / آیا توقیف کشتی انگلیسی آخرین پاسخ «عناصر مومن» است؟

مواهب راهبرد «مقاومت فعال»/ بهبود محسوس وضعیت با تحرکات ۹۰ روز گذشته



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *