۷۰ درصد بازار مسکن را دلالان و سوداگران اداره میکنند/ دولت سیاستی در حوزه مسکن ندارد
یک کارشناس مسکن با بیان این که ۷۰ درصد بازار مسکن را دلالان و سوداگران اداره میکنند گفت: دولت اصلا سیاستی در حوزه مسکن و اصلا عملکردی نداشته و مثل مردم تماشاچی بوده است.
به گزارش گروه اقتصاد ، پروین پور کارشناس مسکن بیان کرد: دولت اصلا سیاستی در حوزه مسکن و اصلا عملکردی نداشته است که بگوییم درست بوده یا نه و دولت هم مثل مردم تماشاچی بوده است و اوج فعالیت وزیر مسکن این بوده که به مردم توصیه کرده که خانه نخرند.
این کارشناس مسکن با اشاره به این که مردم دیگر توان خرید مسکن ندارند افزود: با این قیمتها بسیاری از تقاضاهای مصرفی از بازار مسکن خارج شده و وارد بازار استیجاری شده که فشار مضاعف بر مستاجران و بازار استیجاری وارد کرده است.
پروین پور گفت: الان بازار مسکن زیر چنبره و حاکمیت مطلق سوداگران است و ۷۰ درصد بازار مسکن را دلالان و سوداگران اداره میکنند و آنها هر جهت که میخواهند مسکن را میبرند.
وی تصریح کرد: در لیبرالترین کشورها حتی آمریکا، دولتها در بخش مسکن حضور جدی دارند و با ابزار مالیات سنگین مانع فعالیت سوداگرانه مسکن میشوند به همین دلیل است که کالای مسکن در این کشورها کاملا مصرفی است، زیرا اجازه نمیدهند تقاضاهای سوداگرانه وارد بازار زمین و مسکن شود، ابزار آنها هم مالیات دقیق و آمار دقیق معاملات و مالکان است.
این کارشناس با تاکید بر این که با این شرایط رکود مسکن ادامه خواهد داشت یادآور شد: راه حل وجود دارد و آن اینکه باید دولت کاملا حضور محکم حاکمیتی و منطقی در بازار داشته باشد، بخش خصوصی باید مسکن بسازد، اما توزیع عادلانه آن و این که چه نوع مسکنی و برای چه قشری یا دهکی بسازد باید در اختیار دولت باشد.
پروین پور متذکر شد: در کشورهای دیگر ۱۵ تا ۲۰ درصد درآمد سرپرست خانوار هزینه مسکن میشود، اما در ایران کل درآمد سرپرست خانوار و حتی بیشتر از آن برای مسکن هزینه میشود، مردم دیگر توان خرید و اجاره مسکن ندارند. دولت هیچ آماری از مالکان و مستاجران و بدمسکنها ندارد و هیچ تمایلی هم ندارد که کاری بکند و تا الان هیچ اتفاقی نیفتاده است.
عبداللهی دیگر کارشناس مسکن نیز با تایید سخنان پروین پور اظهار کرد: سال قبل تورم رکودی را شاهد بود، زیرا تقاضای مصرفی و واقعی در بازار نبود و خود سوداگران و دلالان قیمتها را بالا میبردند.
وی با بیان این که با افزایش قیمت مسکن فشار تقاضا موجب افزایش اجاره بها میشود توضیح داد: سیاستگذاری درستی در بخش مسکن نداشته ایم و الان با کاهش تقاضا با رکود کاهشی مواجهیم که سرمایه گذار و تولید کننده را از بازار مسکن خارج میکند، بخش مسکن ثبات ندارد و این خوب نیست.
این کارشناس با بیان این که ساخت و افزایش تولید مسکن و افزایش مبلغ تسهیلات اینها راه حلهای موقت و کوتاه مدت اند بیان کرد: ۷۷ درصد تقاضاهای مسکن سوداگرانه است، ما از سال ۸۵ تا ۹۵؛ ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار مسکن تولید و عرضه کرده ایم، اما فقط ۲ میلیون ۴۰۰ هزار تا از این مسکنها به متقاضیان مصرفی رسیده است و این نشان میدهد که تولید تنها کافی نیست، هدف تولید باید اقشار متوسط و پایین باشد و مسکن به دست آنها برسد.
عبداللهی تصریح کرد: ۲ میلیون ۵۰۰ هزار مسکن خالی داریم که اگر عرضه شود همین هم از فشار تقاضا کم میکند.
وی عنوان کرد: ۱۰۰۰ میلیارد تومان سرمایه در همین خانههای خالی بلوکه شده که اگر آزاد شود بخش مسکن را احیا میکند.
این کارشناس با بیان این که مالیات بر خانههای خالی از سوداگران گرفته میشود اظهار کرد: سوداگران و کسانی که سودشان در این اوضاع و احوال است مردم را از مالیات بر خانههای خالی و گران قیمت میترسانند و باید این را هم گفت که نرخ مالیات باید آنقدر گران باشد که هیچ احدی جرات فعالیت سوداگرانه در بخش مسکن نداشته باشد. در انگلستان از خانههای گران قیمت مالیات بسیار سنگین میگیرند که خودش درآمد هنگفتی برای دولت است.
عبداللهی گفت: متاسفانه هیچ عزمی برای سر و سامان داده اوضاع بازار مسکن و اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی و بر عایدی سرمایه دیده نمیشود.
کیان پور نماینده مجلس نیز ادامه داد: تولید مستمر مسکن میتواند باعث کاهش تقاضا و تعادل قیمتها شود.
وی خاطر نشان کرد: تصمیم دولت برای تکمیل و عرضه ۵۰۰ هزار واحد مسکن مهر و ساخت ۴۰۰ هزار مسکن مشارکتی توانسته تا حدودی قیمتها را کاهش دهد، البته تقویت ریال در برابر ارزهای خارجی هم از علل دیگر روند کاهشی قیمت مسکن است.
کیان پور اظهار کرد: بازار مسکن فرابخشی است و باید توسط بخش خصوصی کنترل شود، اما دولت نیز باید با سیاستگذاری نظارت کند.
این نماینده مجلس با تمجید از طرح مسکن مهر گفت: اگر مسکن مهر نبود الان حداقل ۲ میلیون تقاضا به تقاضای بازار اضافه میشد که خودش موجب فشار بیشتر میشد.
وی خاطر نشان کرد: دولت باید به دنبال تولید مسکن برای ۶ دهک اول باشد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *