فرامرزی: تلاش موسسه «بی پلاک» برای کاهش روند آسیبها در مداحی/طراحی شعر و نغمههای جدید بر اساس چهارچوبها
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، شب گذشته محفل ادبی آیینی «بی پلاک» در محل مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب «سر چشمه» با حضور حاج جواد حیدری رییس مجمع شاعران اهل بیت(ع) و جمعی از شعرا و ذاکرین و مداحان اهل بیت(ع) برگزار شد.
در این مراسم «حاج جواد حیدری» رئیس مجمع شاعران «اهل بیت(ع)» در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی «سرچشمه»، در جمع شعرا و ذاکرین و مداحان آل الله اظهار کرد: باید تلاش کنیم تا روضه و ذکر مصیبتهای معصومین(ع) به نحوی باشد که حقیقت وقایع را بیان کند تا بر دل بنشیند و تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: مداحان و شعرا میتوانند در طرق مختلف صحنههای کربلا را برای مردم بازگو کنند و آنان را به یاد مظلومیت اهل بیت(ع) و اتفاقات روز عاشورا بیندازند.
*** روشنگری برای یادآوری مظلومیت «امام حسین(ع)»
حیدری نوحه سرایی را یکی از اعمال بانوان اهل بیت(ع) دانست و تاکید کرد: نوحه سرایی در وصف «امام حسین (ع)» پیش از این توسط بانوان «اهل بیت(ع)» در مجالس متعدد بیان میشد تا روشنگری انجام شود و یادآور مظلومیت ائمه در هجمههای متعدد زمان و حکومتها قرار گرفته و به فراموشی سپرده نشود.
وی جایگاه شعر و ادبیات آیینی در نوحه سرایی را مورد بررسی قرار داد و افزود: گریستن برای «امام حسین (ع)» بارها از سوی ائمه خصوصا «امام باقر (ع)» مورد تاکید قرار گرفته است، «اهل بیت(ع)» همواره فرمودند که برای ما اشک بریزید.
حیدری ابراز کرد: گریستن میتواند محوری باشد بر مظلومیت «اهل بیت(ع)» به ویژه «امام حسین(ع)» و روز عاشورا و آنچه بر حضرت «زینب (س)» گذشت. این بانوی بزرگوار شاهد رخدادهای تکان دهندهای بودند، «امام باقر (ع)» نیز کودکی بود که حوادث را از نزدیک میدید و این امر همواره و تا پایان عمر در ذهنش باقی ماند. در بسیاری روایات آمده است نباید فراموش کرد که روضه از جایگاه بالایی برخوردار است به نحوی که امامان بر این کار تاکید فراوانی داشتند و به روضه خوانان هدیه میدادند.
***تاثیر مداحان و شعرا بر روی جوانان
وی تاکید کرد: تاثیر مداحان و شعرا بر روی جوانان در جامعه قابل توجه است اگر روضه و نوحه از چهار چوب و قواعد درستی برخوردار باشد میتواند نظر کودک و نوجوانی را که در این مراسمها حضور پیدا میکنند به خود جلب کند.
در حاشیه این مراسم «حسین فرامرزی» مدیر موسسه ادبیات آیینی «بی پلاک» در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی با اشاره به فعالیتهای این موسسه گفت: تلاش کردیم تولید شعر و نغمههای جدید را بر اساس چهارچوب و اسلوبهای اساسی طراحی و برنامه ریزی کنیم.
وی در همین راستا ادامه داد: چند ماه قبل از محرم جلساتی برگزار میشود و اشعاری سروده میشود و مضمونهای روضهها مورد بررسی قرار میگیرد در عین حال اشعار سروده شده نیز به نقد گذاشته میشود تا از آسیبهای احتمالی جلوگیری شود.
***۵۰ سبک در قالب «زمزمه، واحد شور، دو دهه و نوحه» آماده و تهیه شده
فرامرزی ضمن اعلام میزان تولیدات و سبکهای ارائه شده برای امسال اظهار کرد: امسال حدود ۵۰ سبک در قالب «زمزمه، زمینه، نوحه، واحد، واحدشور، دو دمه و شور» آماده و تهیه شده، همچنین برخی سبکهایی که در سالهای اخیر کمتر مورد توجه بوده اند به صورت ویژه دیده شده و مورد پرداخت قرار گرفتهاند.
مدیر موسسه ادبیات آیینی «بی پلاک» با اشاره به ویژگی سبکهای ساخته شده امسال که در موسسه «بی پلاک» عرضه شده است، بیان کرد: سبک ساخته شده به نحوی است که برخی از این سبکها در قالب یک نغمه برای ۱۲ شب در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به استقبال جوانان از مراسم اعتقادی و دینی اظهار کرد: استقبال جوانان از مراسم مذهبی خصوصاً در ایام شهادت سیدالشهدا و ماه محرم و صفر نیازمند برنامهای هدفمندتر از گذشته است، زیرا در گذشته سبک خاصی مطرح میشد و بقیه مادحین در سراسر کشور از آن پیروی میکردند این پیروی چه به لحاظ شعر و چه به لحاظ بیان نیازمند بازنگری بود
***تلاش موسسه «بی پلاک» برای جلوگیری و کاهش ادامه روند آسیبها بر پیکره مداحی
فرامرزی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و راهنماییهای ویژه ایشان به مداحی ابراز کرد: موسسه آیینی «بی پلاک» تلاش کرده تا بر اساس تاکیدات و راهنماییهای ویژه رهبر معظم انقلاب، همچنین دستورات مراجع از آسیبهای موجود در مسیر شعر و نغمه بکاهد لذا در برنامهای منسجم، گردهمایی برای رفع موانع و بررسی آثار تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: تلاش میشود تا مضمونها بدون ایراد و بر اساس مقاتل باشد و نغمهها و موسیقیهایی که در اشعار استفاده میشود مطابق با مناسبتها لحاظ شود در عین حال آهنگهای مناسبی برای آن در نظر گرفته شود.
وی به آسیبهای حوزه مداحی در سالهای گذشته اشاره و اظهار کرد: تمام تلاش موسسه برای جلوگیری و کاهش ادامه روند آسیبها بر پیکره مداحی و روضه خوانی بوده، مسئلهای که طی سالهای گذشته مشکلاتی را به وجود آورده است.
وی در پایان پیرامون جمع بندی مراسم محفل ادبی آیینی «بی پلاک» خاطرنشان کرد: در این مراسم از سه نفر از «ذاکرین اهل بیت(ع)» تقدیر شد. به علی الهی، سید محسن حسینی و عبدالله باقری که به صورت ویژه در حوزه مضمونیابی کار کرده و هر سال با اشعار خوب خود مداحان را کمک و حمایت میکنند هدایایی اهدا شد.