نویسندگان شهرستانی نادیده گرفته میشوند/امکانات چاپ و نشر تنها به پایتخت ختم میشود
سمیه اسلامی نویسنده کتاب «برای زین آب» در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی ، با اشاره به مشکلات نویسندگان شهرستانی گفت: تعداد نویسندگانی که در شهرستانها قلمفرسایی میکنند بسیار کاهش پیدا کرده است، این نویسندگان توانمند متاسفانه دیده نشده و همواره در گمنامی بسر میبرند.
وی در همین رابطه ادامه داد: طی سالهای اخیر بی مهریهای فراوانی با نویسندگان شهرستانها انجام شده، آنان با کارهای قویتری همواره پا به عرصه نگارش گذاشتهاند، اما هر بار با مشکلات جدیدی روبهرو شدهاند، شاید بتوان گفت یکی از بزرگترین مشکلات نویسندگان فعال در شهرستانها در هنگام چاپ کتاب هایشان است، زیرا ناشران کتابهای آنان را حمایت نمیکنند، در برخی موارد نیز این نویسندگان با حق الزحمههای بسیار پایین روبه رو میشوند که تلاش چند ساله نویسنده را نادیده میگیرد.
اسلامی با تاکید برعدم استقبال برخی ناشران برای چاپ کتاب به دلیل عدم بازگشت سرمایه ابراز کرد: متاسفانه شرایط به گونهای رقم خورده است که برخی ناشران حاضر به انجام ریسک نیستند و برای چاپ کتابهای نویسندگان جدید یا شهرستانی سرمایه گذاری نمی کنند، این در حالی است که برخی نویسندگان به راحتی اقدام به چاپ کتاب آن هم با دستمزدهای گزاف میکنند، البته در این میان هستند ناشرانی که بدون چشم داشت و در حد توان خود به نویسندگان کمک کنند اما تعداد آنها کم بوده و این مهم تاسف بر انگیز است.
وی اظهار کرد: در شهر مازندران نویسندگان توانمند بسیار وجود دارند، اما دیده نمیشوند و کتاب هایشان بعد از یکبار چاپ آن هم در تعداد معدودی برای همیشه به فراموشی سپرده میشود، از سوی دیگر چرخه توزیع کتاب نیز در شهرستانها خوب عمل نمیکند و نمیتواند کتابهای مناسب را در هر منطقه به دست مخاطبان برساند. این امر سبب میشود تا امکانات تنها به پایتخت ختم شود و سایر مناطق کشور در محدودیت قرار بگیرند.
اسلامی توجه به کتابهای ارزشی را در شرایط امروز ضروری و حمایت از نویسندگان را با اهمیت خواند و اعلام کرد: هم اکنون توجهی به نویسندگان و حتی کتابهای ارزشی نمیشود، نویسندگان این نوع از کتابها از حمایت لازم برخوردار نیستند.
وی تاکید کرد: در سالهای اخیر سفارشات با دست مزدهای پایینی به نویسنده داده میشود و نویسندگان نیز برای تامین هزینه مجبور میشود تا از اسپانسر استفاده و به کمکهای مردمی وابسته باشد. این رویکردی بوده که به تازگی توسط خود من و سایر نویسندگان مورد استان مازندران مورد استفاده قرار گرفته است.
این نویسنده با اشاره به عدم حمایتهای مسئولان فرهنگی و دستگاههای متولی ابراز کرد: کمبود بودجه و اعتبار در بخش فرهنگی خصوصاً نشر و عدم حمایتهای مسئولان فرهنگی و دستگاههای متولی به دغدغهای برای نویسندگان تبدیل شده است، تا جایی که برخی از نویسندگان امرار معاش از طریق نویسندگی را کنار گذاشته اند و در حال حاضر این شغل را رها کرده و به فعالیت در کارهای دیگر میپردازند.
وی اشارهای به سرانه کتاب و کتابخوانی در کشور داشت و اظهار کرد: کاهش سرانه کتاب و کتابخوانی رویداد ناگواری است که تبعات نامطلوبی را برای جامعه و آینده اجتماع به دنبال خواهد داشت، در این میان تاثیر افزایش قیمت کاغذ و گرانی کتاب شرایط را به مراتب بغرنجتر میکند. تبعات افزایش قیمت کاغذ، ناشران را با مشکلاتی فراهم کرده و در برخی موارد نیز سبب شده تا ناشران به دنبال تهیه کاغذ داخلی بروند و تلاش کنند تا نیاز به کاغذ را به حداقل برسانند.
اسلامی پژوهش به منظور تولید کتابهای ارزشمند و حقیقی را موضوعی ضروری دانست و اظهار کرد: برای تولید یک کتاب ارزشمند و قابل ارائه به جامعه باید پژوهش و تحقیقهای فراوانی کرد، این مهم نیازمند هزینه دارد و عموما از جیب خود نویسنده صرف میشود، اما نویسنده بعد از دریافت حق الزحمه درمی یابند که تنها بخشی از این هزینه پژوهش تامین شده و بقیه از جیب خودش مصرف شده است.
وی در خصوص کتاب «برای زین آب» خاطرنشان کرد: این کتاب در خصوص زندگی و شاخصهای اخلاقی «شهید محمد بلباسی» است که از جمله شهدای مدافع حرم بوده و در سال ۹۵ در شهر خان طومان به شهادت میرسد. بررسی زندگی شهید «محمد بلباسی» سراسر درس است.