شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، نقش مؤذن انقلاب را دارد/ در جریان مقابله با فتنه ۸۸ با حضور مردم کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود/ تعداد کارمندان شورا در کل کشور از ۳۰۰ نفر تجاوز نمیکند/ متأسفانه یک تبلیغات غلط درباره بودجه شورا به وجود آمده است
قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی میگوید فلسفه وجود دائمی این شورا برای فعالیت مؤثر در بزنگاههاست. در جریان فتنه ۸۸ با حضور مردم در صحنه، کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود. بستر ساز حضور مردم و دعوت کنندهشان در این مراسم، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود.
خبرگزاری میزان -
در جریان فتنه ۸۸ با حضور مردم در صحنه، کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود
میزان: البته با توجه به توضیحاتتان درباره فعالیتهای شورا در برهههای زمانی خاص، آیا نیاز به حضور دائمی شورا وجود دارد یا میتوان برای هر مناسبتی آن را تشکیل داد؟
لطفی: بله، حضور شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در قالب یک نهاد انقلابی همچنان لازم و ضروری است چنانچه ارتش را سالها تجهیز و پشتیبانی کرده و مانورهایی برگزار میکنند بدون اینکه جنگی در کار باشد. از سال ۶۸ تاکنون جنگی در کار نبوده، ولی براساس یک نیاز واقعی سال به سال، توانمندی نظامیمان را ارتقا داهایم. فلسفه وجود دائمی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، برای فعالیت موثر در بزنگاههاست. در جریان فتنه ۸۸ با حضور مردم در صحنه، کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود. بستر ساز حضور مردم و دعوت کنندهشان در این مراسم، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود. باز در دی ماه ۹۶ اغتشاشاتی صورت گرفت؛ خب چه باید میشد؟ تجربه نشان داده بود که خود مردم با پیوندی ناگسستنی از امام (ره) و انقلاب و شهدا باید به صحنه بیایند. این یک تدبیر بود که مردم خودشان برای جمع کردن طومار توطئه و دشمنیها به صحنه بیایند. تشخیص داده بودیم تنها راه پایان دادن به این وضع، حضور مردم در صحنه است. وقتی مشاهده کردیم دشمنان به دنبال موج سواری از برخی انتقادات مردم هستند کار را از ۱۳ دی ماه آغاز کردیم و تا ۱۸ دی ماه با پیش بینی دیداری که مقام معظم رهبری میخواستند در ۱۹ دی با مردم شریف قم داشته باشند، ادامه دادیم، در این دیدار دیدیم که رهبر انقلاب چندین بار از حضور مردم در صحنه تجلیل و تکریم فرمودند. پس یکبار دیگر شورای هماهنگی کارایی خود را نشان داد.
تعداد کارمندان شورای هماهنگی تبلیغات در کل کشور از ۳۰۰ نفر تجاوز نمیکند
میزان: شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در همه استانها دفتر نمایندگی دارد؟
لطفی: در ۳۱ استان دفتر داریم و تعداد نیروهای مان نیز به ۳۰۰ نفر نمیرسد. کم هزینهترین نهاد با بالاترین کارایی در نظام هستیم.
با عملکردی غیرجناحی به تکلیف مان عمل میکنیم
میزان: غیر از دلایلی که ذکر کردید، حضور دائمی و ثابت دفاترتان در استانها نیز علت خاصی دارد؟
لطفی: بله، ممکن است گفته شود فلان اداره کل در استانها و شهرستانها میتواند اقدامات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را انجام دهد، اما این طور نیست. مدیران کل دستگاههای مختلف در استانها تنها با موافقت و همراهی با استانداری میتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند. در شهرستانها نیز همین ارتباط با فرماندار باید برقرار شود. وقتی احساس کردم که استاندار یا فرماندار باید با من موافق باشد که من منصوب بشوم و بمانم، خب اگر ضرورتی مانند حوادث سالهای ۷۸ و ۸۸ به وجود بیاید، میتوانم در برابر استاندار بایستم و خواسته خود را عملی کنم؟ ادارات کل، نهادها و ارگانها بودجههایشان استانی است. بودجه جاری و عمرانی را باید از استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان بگیرند. ولی ما چون نه بودجه استانی میگیریم و نه دولتی هستیم که انتصاب افرادمان الزاما به تائید استاندار برسد؛ آنجا که احساس کنیم به عنوان حجت شرعی، وظیفه دینی و انقلابی با عملکردی غیرجناحی به تکلیفمان عمل میکنیم و این را هم ثابت کردهایم.
کارکرد حزبی نداریم، اما به احزاب و جناحها بی تفاوت نیستیم
میزان: به عملکرد غیر جناحی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی اشاره کردید، هم اینک ارتباط شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با احزاب و جناحهای مختلف چگونه است؟
لطفی: ارتباط خوبی با طیفها و جربانات فکری مختلف و نیز دستگاه و نهادهای مختلف در کشور برقرار کردهایم؛ جایگاه و قدرت در قوه مجریه و مجلس دست به دست میشود و ما از هیچکدام از این جناحها تاثیرپذیر نبودیم. ما با کسی سرستیز نداریم. وقتی راهپیمایی ۲۲ بهمن است باید حضور حداکثری اتفاق بیفتد و از همه جناحها در آن شرکت کنند و همه احزاب و گروههای نظام احساس کنند که در این راهپیمایی دیده شده اند و انگیزه برای شرکت در این مراسم را داشته باشند. کارکرد حزبی نداریم، اما به احزاب و جناحها بی تفاوت نیستیم. شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای برگزاری مراسم مختلف در استانها سخنران از تهران انتخاب و دعوت میکند برای اینکه آن نگاه فراجناحی بودن را به معنای واقعی کلمه نشان دهد. در برگزاری مراسمات یکی از اقدامات مهم مان از ماهها قبل، شناسایی و دعوت سخنران، متناسب با هر مراسمی است، زیرا هر مراسمی اقتضائات خود را دارد. شورا کارکردهای مخصوص خود را دارد که اگر این وظایف به سازمانها و ادارات دیگر داده میشد، آنها نمیتوانستند این کار را انجام دهند.
عامل موفقیت در خدمتگزاری به مردم است
میزان: با توجه به تجربهای که در این سمت در طول سالیان گذشته داشتهاید چه نقاط ضعف یا کمبودهایی وجود دارد که نیاز به جبران یا کار بیشتر دارد؟
لطفی: حتما نقاط ضعفی هم در کار شورا وجود دارد. هیچگاه نباید به وضعیت موجود راضی باشیم و باید هر لحظه برای بهتر شدن گام برداریم. لازم است اقدامات خود را با تکنیکها و ابزارهای جدید انجام دهیم. در همین برنامه گرامیداشت ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی در راهبرد، شیوه نامه و سیاستها، تبیین آرمانهای انقلاب و احصا و پاسخ مستدل، منطقی و باورپذیر به شبهات را در دستور کار قرار دادیم. درست است که مردم در مواقع حساس پیش روی نظام، احساس تکلیف کرده و به صحنه میآیند، اما باید بستری فراهم کنیم تا با رغبت بیشتری به صحنه بیایند. وقتی فردی با اطلاعات کافی، مصمم به حضور در راهپیمایی شد، مشوق چند نفر دیگر هم میشود تا آنها را با خود به راهپیمایی بیاورد. ما در این رابطه باید کار کنیم، زیرا برگزاری مراسم راهپیمایی تنها نگارش یک بیانیه و قطعنامه نیست بلکه مقدماتی باید فراهم شود. دهها ارگان و نهاد انقلابی و تشکلهای مردمی از جمله نهاد نمازجمعه، سپاه، صداوسیما، اصحاب رسانه، وزارتخانههای علوم، کشور و جهادکشاورزی، سازمان تبلیغات اسلامی، دارالتقریب مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل بیت در این شورا عضویت دارند؛ لذا برای انجام امور سیاستگذاری، برنامه ریزی و هم افزایی و هماهنگی بین این اعضا صورت یگیرد. برپایی بسیاری از این مراسمات جز از عهده نهادی فراجناحی بجز شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، امکانپذیر نبود و نیست و در آینده هم نخواهد بود. پس باید از تجربه گذشته با نگاه به آینده، نقاط ضعف را تقلیل و نقاط مثبت را افزایش دهیم. سال قبل وقتی به ریاست آیت الله جنتی ستادی برای بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب تشکیل دادیم، معاون اول قوای مقننه و قضائیه، وزرای خارجه و ارشاد، فرمانده کل سپاه، رئیس سازمان صداوسیما و مدیران عامل خبرگزاریها و مدیر حوزه علمیه، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و دیگر شخصیتها و مقامات لشگری و کشوری همه اینها حضوریافتند. خب کدام وزارتخانه و یا نهادی اگر از این تعداد از مسئولان سازمانها دعوت میکرد، همه آنها پای کار میآمدند؟ اما همه خود را عضوی از شورای هماهنگی میدانستند. فراجناحی بودن، تصمیم گیری با خرد جمعی و همافزایی با سایر موسسات، نهادها و ارگانها از ویژگیهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است. عامل موفقیت هم در خدمتگزاری به مردم است که در آینده نیز باید همین رویه را در پیش بگیریم. هر نوع تضعیف در این مسیر در درازمدت باعث ضعف پشتوانه مردمی نظام میشود.
در بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بیحاشیه ترین، هم افزاترین و صمیمیترین ستاد را داشتیم
میزان: ۴۰ سال از آغاز انقلاب میگذرد، این مشی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای ادامه راه را قابل قبول میدانید؟ آیا برای نسلهای جوان کشور که انقلاب و خیلی از حوادث آن را ندیده اند نیز از هیمن روش، استفاده خواهید کرد؟
لطفی: امروز بحث جوان گرایی به جد مطرح است، باید نگاهی به آینده داشته باشیم. جوانان باید با روحیه انقلابی و شناخت، آماده پذیرش این مسیر شوند که دیگران آن را تا به اینجا رساندهاند. جوانان امانتدار آینده هستند و ما نیاز داریم به اینکه انقلابیون، انقلابی بمانند و کارکرد همه رده هایمان انقلابی شود و جوانان، این رویشهای انقلابی پرورش یابند. جوانان امروز آن خفقان قبل از انقلاب را ندیدند. در آن زمان، نامزدهای انتخاباتی ما را آمریکا و انگلیس انتخاب میکردند، هنوز در ساعات اخذ رای نامزد دست نشانده به هواداران میگفت دیگر کار نکنید، من انتخاب شدم چراکه تصمیمات از قبل گرفته شده بود. در بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بیحاشیه ترین، هم افزاترین و صمیمیترین ستاد را داشتیم، میتوان از همین صمیمیت و با همین تعهد دینی، ملی و انقلابی برای جامه عمل پوشاندن و تحقق گام دوم انقلاب استفاده کنیم. انقلاب برای ادامه حیات خود به جوانانی با روحیه انقلابی نیاز دارد و لازمه اش این است که هم اکنون این جوانان آموزشهای لازم را ببینند و برای به دست گیری مسئولیتهای انقلاب آماده شوند.
شورا میتواند نقش پیگیری و جامه عمل پوشاندن به بیانیه گام دوم را به عهده بگیرد
میزان: به ضروت اجرای بیانیه گام دوم انقلاب اشاره کردید، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در این راستا کجا ایستاده است و چه اقدامات و برنامههای مهمی در دستور کار دارد؟
لطفی: بیانیه گرانسنگ گام دوم با قلم و حکمت رهبری برای یک یا چند سال نیست برای ادامه حرکت انقلاب اسلامی تا ظهور امام عصر (عج) است. در راستای اجرای بیانیه گام دوم انقلاب نگارش بیانیه، سخنرانی و همایش برگزار کردن، لازم، اما تا یک حدی مورد قبول است. باید یک جایگاه و ستادی در کشور باشد که مستمرا اجرای این بیانیه در دستگاهها و نهادهای مختلف را رصد کند و آن جایی جز شورای هماهنگی تببلیغات اسلامی نیست. زیرا در این شورا همه نهادها و ارگانها حضور دارند و هر دو هفته یکبار میتوان نشستهایی گذاشت تا بررسی کنیم در این باره چه کردیم چه کارهایی را میتوانیم در دستور کار قرار دهیم. شورا یک کارنامه با نمره عالی از زبان رهبر معظم انقلاب دارد. یکی از دلایل موفقیت جلسات شورا و اینکه همه مقامات در آن حاضر میشوند اینکه، آیت الله جنتی در راس این شورا قرار دارد. به دنبال این هستیم و شورا میتواند نقش پیگیری و جامه عمل پوشاندن به بیانیه گام دوم انقلاب را به عهده بگیرد؛ زیرا یک نهاد فراجناحی است. ما میتوانیم از ظرفیتها و مراسمات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به عنوان یک نهاد با سابقه جهت اجرای این بیانیه گام برداریم و در نقش دوم میتوان از ظرفیت شورا به عنوان هماهنگ کننده برای برگزاری جلسات استفاده کنیم.
متاسفانه یک تبلیغات و بهره برداری غلط درباره بودجه شورا بهوجود آمده است
میزان: به عنوان سوال پایانی توضیح دهید، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ردیف بودجهای جداگانه دارد؟ بودجه کنونی شورا چقدر است؟ بعضا انتقادهایی مطرح میشود که شورا اقدامات مناسبی مابه ازای بودجهای که دریافت میکند، ندارد درباره این موضوع هم توضیح دهید.
لطفی: هرکسی چنین قضاوتی کرده درباره شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی کم لطفی داشته است. شورا تا ۶-۷ سال اخیر یک ساختمان نداشت و برای تشکیل جلسه در یک استان باید با مدیران مختلف صحبت میکرد و چون بودجهای داده نمیشد، باید برای هزینههای خود گردن کج میکرد. متاسفانه مظلومیت و غربت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی تا جایی است که ۳۰ سال از آن تاسیس آن میگذشت و هنوز مصوبهای به نام اساسنامه این شورا وجود نداشت. متاسفانه یک تبلیغات و بهره برداری غلط درباره بودجه شورا به وجود آمده که باعث ایجاد شائبههایی در اذهان عمومی شده است، باید این را هم در نظر بگیریم چند درصد از بودجههایی که تعیین میشود را به طور واقعی تخصیص میدهند؟ بعد از آن همه تعاریف رهبر معظم انقلاب از شورا و اقداماتی که شورا در گردنههای مختلف انقلاب داشت و اگر عملکرد شورا نبود و مردم به صحنه نمیآمدند معلوم نبود چه اتفاقی میافتاد، ما هنوز ردیف بودجهای نداشتیم و در زمان تصویب بودجه سال ۹۰ بود که راههای زیادی را رفتیم. جالب است شورا، نهادی است که با نظر امام راحل شکل گرفته است علیرغم آن حاضر نبودند یک ردیف بودجهای به ما بدهند. بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی (در دوره پنجم) عنوان یک نهاد غیر دولتی گرفتیم و براساس آن، اساسنامه هم تنظیم کردیم. در آن زمان گفته میشد تنها به نهادهایی بودجه میدهیم که بعد از انقلاب با نظر امام راحل یا رهبر معظم انقلاب تاسیس شده باشند و یا مجوز قانونی داشته باشند. ما هم قانون و هم نظر امام(ره) و رهبری داشتیم اما ردیف بودجهای به شورا تخصیص داده نمیشد. در زمان آخرین روزهای بررسی لایحه بودجه ۹۰ شبی به سمت قم میرفتم که آیت الله جنتی با من تماس گرفت و گفت برای بودجه چه کردید؟ گفتم فعلا موفق نشدم و ایشان گفتند چه باید کرد؟ من یک راه به ایشان پیشنهاد کرده و به اصلی از قانون اساسی استناد کردم؛ قرار شد به پیشنهاد ایشان نامهای به شورای نگهبان بنویسم و سایر این موارد را هم توضیح بدهم که این کار را انجام دادم. فردای همان روز هم به مجلس رفتم. از سوی دیگر آیت الله جنتی هم دلایل بنده را به مرحوم آیت الله رضوانی و آقای علیزاده که قائم مقام دبیر هم بودند و سال قبل مرحوم شدند و همچنین آیت الله یزدی گفتند که همه آنها نیز دلایل ما را پذیرفتند. از آن طریق لایحه برای رفع ایرادات به شورای نگهبان رفت و ایرادات برطرف شد تا به ما یک ردیف بودجه بدهند. همه این تلاشها بعد از ۳۰ سال برای دریافت بودجهای ۱۱ میلیارد تومانی بود که حال چقدر از این میزان به دست مان برسد نیز باید در نظرگرفت. در بودجه سال ۹۸ نیز همان مبلغ چند سال پیش را با گرانی چند برابر همه امکانات و کالاها در نظر گرفته بودند که رایزنیهایی داشتیم تا این مبلغ را تغییر دهند. خداوند را شاکریم در همین ۵-۶ سال، در هر استانی به حد نیاز یک ساختمان ساخته ایم، برای هر استانی یک وسیله نقلیه تهیه کرده ایم، متاسفیم که عدهای این دوران کم و بی بودجگی شورا را ندیدند که همگی مجموعه با کمترین امکانات و دارایی پای کار ایستادند و عهدشان را با امام(ره) و انقلاب نادیده نگرفتند. در آن روزها هنوز خط کشیهای حزبی و جناحی پررنگ نشده بود و راحتتر میتوانستیم کار کنیم، اما امروز با پررنگ شدن این جناحها باید همه امکانات را از خودمان داشته باشیم تا از سوی جناح، گروه و دستهای مورد فشار قرار نگیریم.
گروه سیاسی ؛ ٤٠ سال پیش تحولی شگرف و به فرموده رهبر کبیر انقلاب، معجزهای الهی در ایران رخ داد که همه جهانیان را به حیرت واداشت چرا که هیچ کس وقوع انقلاب اسلامی ایران را در آن برهه زمانی و با آن شکل و ماهیت، پیش بینی نمیکرد.
درخصوص ابعاد مختلف انقلاب اسلامی، تاکنون بحثهای زیادی شده است اما عظمت و ویژگی خاص این انقلاب، به جایگاه مردم و نقش آفرینیشان برمی گردد. چراکه ملتی با دست خالی و به تبعیت از رهبر خویش به عمر طولانی رژیم ستمشاهی خاتمه دادند و پادشاهی را که قدرتهای بزرگ جهانی از آن حمایت میکردند از اریکه قدرت به زیر کشیدند.
نقش مردم در پیروزی انقلاب اسلامی و استمرار پشتیبانی آنها در طول این ٤٠ سال بر هیچ ملت و حکومتی پوشیده نیست. امام راحل از همان ابتدا به نقش و جایگاه مردم اهمیت میدادند و شاهد مثال آن تکرار ۱۲۱۲ باره کلمه مردم در بیانات ایشان است.
جانشین خلف ایشان، رهبر معظم انقلاب نیز توجه خاصی به مردم دارند و بارها در سخنرانیهای خود به مسئولان درباره تکریم، رضایت و حق نظارت مردم سفارش کرده اند. رهبر معظم انقلاب در مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) فرمودند؛ انقلاب [اسلامی] با کودتا به وجود نیامد، با حرکت نظامی به وجود نیامد؛ مثل بعضی از انقلابها که یک عدّه افسر نظامی رفتند یک حکومتی را برداشتند، حکومت دیگری به جایش گذاشتند؛ نه، این انقلاب بهوسیلهی مردم به وجود آمد؛ با عزم مردم، با نیروی انقلاب مردم، با ایمان مردم به وجود آمد؛ با همین نیرو از خود دفاع کرد، با همین نیرو هم باقی ماند و ریشه دواند. این مردم بودند که نترسیدند؛ این مردم ایران عزیز بودند که ایستادگی کردند.
امام راحل برای حفظ همراهی مردم بانظام اسلامی برآمده از انقلاب، دستور به تشکیل شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را دادند که این نهاد انقلابی در ١٢مرداد ماه ١٣٥٩شکل گرفت و تاکنون به ماموریت خود در برگزاری مراسم و مناسبتهای انقلابی در کشور میپردازد.
برای درک بهتر مسئولیتها و اقدامات این نهاد انقلابی و دستورکارهای جدیدی که شورای هماهنگی انقلاب برای در صحنه نگه داشتن مردم و گرامیداشت مناسبتهای انقلابی برعهده دارد، خبرنگار گروه سیاسی با نصرتالله لطفی قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به گفتوگوی مشروح به قرار زیر نشسته است.
درخصوص ابعاد مختلف انقلاب اسلامی، تاکنون بحثهای زیادی شده است اما عظمت و ویژگی خاص این انقلاب، به جایگاه مردم و نقش آفرینیشان برمی گردد. چراکه ملتی با دست خالی و به تبعیت از رهبر خویش به عمر طولانی رژیم ستمشاهی خاتمه دادند و پادشاهی را که قدرتهای بزرگ جهانی از آن حمایت میکردند از اریکه قدرت به زیر کشیدند.
نقش مردم در پیروزی انقلاب اسلامی و استمرار پشتیبانی آنها در طول این ٤٠ سال بر هیچ ملت و حکومتی پوشیده نیست. امام راحل از همان ابتدا به نقش و جایگاه مردم اهمیت میدادند و شاهد مثال آن تکرار ۱۲۱۲ باره کلمه مردم در بیانات ایشان است.
جانشین خلف ایشان، رهبر معظم انقلاب نیز توجه خاصی به مردم دارند و بارها در سخنرانیهای خود به مسئولان درباره تکریم، رضایت و حق نظارت مردم سفارش کرده اند. رهبر معظم انقلاب در مراسم بیست و هفتمین سالگرد رحلت امام خمینی(ره) فرمودند؛ انقلاب [اسلامی] با کودتا به وجود نیامد، با حرکت نظامی به وجود نیامد؛ مثل بعضی از انقلابها که یک عدّه افسر نظامی رفتند یک حکومتی را برداشتند، حکومت دیگری به جایش گذاشتند؛ نه، این انقلاب بهوسیلهی مردم به وجود آمد؛ با عزم مردم، با نیروی انقلاب مردم، با ایمان مردم به وجود آمد؛ با همین نیرو از خود دفاع کرد، با همین نیرو هم باقی ماند و ریشه دواند. این مردم بودند که نترسیدند؛ این مردم ایران عزیز بودند که ایستادگی کردند.
امام راحل برای حفظ همراهی مردم بانظام اسلامی برآمده از انقلاب، دستور به تشکیل شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را دادند که این نهاد انقلابی در ١٢مرداد ماه ١٣٥٩شکل گرفت و تاکنون به ماموریت خود در برگزاری مراسم و مناسبتهای انقلابی در کشور میپردازد.
برای درک بهتر مسئولیتها و اقدامات این نهاد انقلابی و دستورکارهای جدیدی که شورای هماهنگی انقلاب برای در صحنه نگه داشتن مردم و گرامیداشت مناسبتهای انقلابی برعهده دارد، خبرنگار گروه سیاسی با نصرتالله لطفی قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به گفتوگوی مشروح به قرار زیر نشسته است.
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، موفقیتی صددرصدی داشته است
میزان: اجازه بفرمایید مطلع بحث را با این سوال آغاز کنم، حدود ۳۹ سال از تشکیل شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی میگذرد، این شورا بنابر ضروریات و اهدافی در آن زمان شکل گرفته است و به کار خود ادامه میدهد، آیا شورا در طول این سالها توانسته به آن اهدافی که بخاطر آن تشکیل شده است، برسد؟
لطفی: همانطور که اشاره کردید شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از ۱۲ مرداد سال ۱۳۵۹ کار خود را آغاز کرده است و هماکنون سی و نهمین سالگرد تاسیس خود را پشت سر میگذارد. شورا بر اساس یک نیاز واقعی نظام و انقلاب شکل گرفت. برای پاسخ مطلوب به این سوال، بهتر است به پایههای شکلگیری انقلاب توجه کنیم؛ یکی از مهمترین ویژگیهای انقلاب اسلامی، مردمی بودن آن است چرا که مردم از آغاز نهضت و در جریان مبارزه با رژیم طاغوت و در همه نقاط حساس در صحنه حضور داشته اند. از این منظر باید تدبیر میشد تا پشتیبانی مردمی در ادامه کار، همراه انقلاب باقی بماند. البته دینی بودن و استکبار ستیزی هم از دیگر اضلاع انقلاب اسلامی بوده است. خب این تجلی مردمی بودن و ماندن انقلاب اسلامی باید یک جایی خود را نشان دهد لذا تدبیر شد شورایی تاسیس و در مناسبتهای مختلف انقلابی، برای هماهنگی و انسجام بخشی به مردم پیشقدم شود. اساس کار، مدیریت و بستر سازی جهت تجلی و نمایش پشتوانه مردمی انقلاب و نظام دینی برآمده از انقلاب اسلامی بود. با اراده الهی و حضور مردم در صحنه، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، موفقیتی صددرصدی در اجرای ماموریتهای خود داشته است. مهمترین مولفه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، تبلیغ است. آنهم با ریشه قرآنی تا با انتقال پیام، ذهنها را به سمت یک هدف والا نزدیک کنیم؛ تفاهم بین دست اندرکاران و مردم از وظایف این شوراست تا با شناخت و آگاهی بیشتر، در مراسمات مختلف انقلابی حضور یابند.
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، نقش موذن انقلاب را دارد
میزان: به جنس و نوع فعالیتهای شورا اشاره کردید، فعالیتهای شورا تنها به بزرگداشت مناسبتهای تقویمی انقلاب منحصرمیشود؟
لطفی: خیر؛ ممکن است با توجه به فراخور زمانی و حوادثی که پیش میآید فعالیتها و برگزاری مراسم جدید را هم در دستور کار قرار دهیم. شورا در قالب مراسم و رخدادهایی که در تقویم انقلاب ثبت شدهاند هرساله مراسماتی را اجرا میکند و باید هم تکرار شود که بجا و منطقی هم هست. به طور مثال، راهپیمایی ۲۲ بهمن جهت اعلام تجدید دوباره بیعت مردم با امام (ره)، اسلام و آرمانهای انقلاب اسلامی است. در روز قدس مردم با حضورشان از مظلوم دفاع و از غاصبان صهیونیستی اعلام انزجار میکنند. البته موارد و مناسبتهای غیرمترقبهای هم در طول این سالها بوده که شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی توانسته در این قلههای فراموش نشدنی، به زیبایی رسالت خود را بجا بیاورد. زمانی که شورا تاسیس شد کسی فکر نمیکرد غائله و جریاناتی علیه انقلاب اسلامی به راه بیفتد، چنانچه غائله ۱۸ تیر ۱۳۸۷ چندین روز در تهران باعث ساختار شکنی و ضربههای فراوان به اموال عمومی شد که با یک فراخوان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، این روند تبدیل به لحظه شناسی شد. ۱۰ سال بعد از این حادثه، فتنه پیچیده و استکباری سال ۸۸ رخ داد، نااهلان داخلی و طاغوت اعظم یا همان آمریکا با هدف براندازی نظام توطئههای خود را آغاز کردند که آن فتنه عظیم، در ۹ دی ماه درهم پیچید. مردم فهیم و زمان شناس ایران با قبول بیطرفی و کارکرد غیر جناحی شورا، به صحنه آمدند و کار را تمام کردند. شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، نقش موذن انقلاب را دارد. ضمن اینکه در حوزۀ مناسبتهای مذهبی هم بر حسب ضرورت نقش آفرین بوده است. مانند تعیین تاریخ اول ذی القعده به عنوان روز ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و نهایتاً پس از اقدام و پیگیری چندین ساله برای تثبیت این مناسبت با نامگذاری دهۀ کرامت، به لحاظ فاصله زمانی ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و حضرت امام رضا علیه السلام که امروز به جشن ملی تبدیل شده است؛ از جمله اقدامات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است.
میزان: اجازه بفرمایید مطلع بحث را با این سوال آغاز کنم، حدود ۳۹ سال از تشکیل شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی میگذرد، این شورا بنابر ضروریات و اهدافی در آن زمان شکل گرفته است و به کار خود ادامه میدهد، آیا شورا در طول این سالها توانسته به آن اهدافی که بخاطر آن تشکیل شده است، برسد؟
لطفی: همانطور که اشاره کردید شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از ۱۲ مرداد سال ۱۳۵۹ کار خود را آغاز کرده است و هماکنون سی و نهمین سالگرد تاسیس خود را پشت سر میگذارد. شورا بر اساس یک نیاز واقعی نظام و انقلاب شکل گرفت. برای پاسخ مطلوب به این سوال، بهتر است به پایههای شکلگیری انقلاب توجه کنیم؛ یکی از مهمترین ویژگیهای انقلاب اسلامی، مردمی بودن آن است چرا که مردم از آغاز نهضت و در جریان مبارزه با رژیم طاغوت و در همه نقاط حساس در صحنه حضور داشته اند. از این منظر باید تدبیر میشد تا پشتیبانی مردمی در ادامه کار، همراه انقلاب باقی بماند. البته دینی بودن و استکبار ستیزی هم از دیگر اضلاع انقلاب اسلامی بوده است. خب این تجلی مردمی بودن و ماندن انقلاب اسلامی باید یک جایی خود را نشان دهد لذا تدبیر شد شورایی تاسیس و در مناسبتهای مختلف انقلابی، برای هماهنگی و انسجام بخشی به مردم پیشقدم شود. اساس کار، مدیریت و بستر سازی جهت تجلی و نمایش پشتوانه مردمی انقلاب و نظام دینی برآمده از انقلاب اسلامی بود. با اراده الهی و حضور مردم در صحنه، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، موفقیتی صددرصدی در اجرای ماموریتهای خود داشته است. مهمترین مولفه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، تبلیغ است. آنهم با ریشه قرآنی تا با انتقال پیام، ذهنها را به سمت یک هدف والا نزدیک کنیم؛ تفاهم بین دست اندرکاران و مردم از وظایف این شوراست تا با شناخت و آگاهی بیشتر، در مراسمات مختلف انقلابی حضور یابند.
شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، نقش موذن انقلاب را دارد
میزان: به جنس و نوع فعالیتهای شورا اشاره کردید، فعالیتهای شورا تنها به بزرگداشت مناسبتهای تقویمی انقلاب منحصرمیشود؟
لطفی: خیر؛ ممکن است با توجه به فراخور زمانی و حوادثی که پیش میآید فعالیتها و برگزاری مراسم جدید را هم در دستور کار قرار دهیم. شورا در قالب مراسم و رخدادهایی که در تقویم انقلاب ثبت شدهاند هرساله مراسماتی را اجرا میکند و باید هم تکرار شود که بجا و منطقی هم هست. به طور مثال، راهپیمایی ۲۲ بهمن جهت اعلام تجدید دوباره بیعت مردم با امام (ره)، اسلام و آرمانهای انقلاب اسلامی است. در روز قدس مردم با حضورشان از مظلوم دفاع و از غاصبان صهیونیستی اعلام انزجار میکنند. البته موارد و مناسبتهای غیرمترقبهای هم در طول این سالها بوده که شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی توانسته در این قلههای فراموش نشدنی، به زیبایی رسالت خود را بجا بیاورد. زمانی که شورا تاسیس شد کسی فکر نمیکرد غائله و جریاناتی علیه انقلاب اسلامی به راه بیفتد، چنانچه غائله ۱۸ تیر ۱۳۸۷ چندین روز در تهران باعث ساختار شکنی و ضربههای فراوان به اموال عمومی شد که با یک فراخوان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، این روند تبدیل به لحظه شناسی شد. ۱۰ سال بعد از این حادثه، فتنه پیچیده و استکباری سال ۸۸ رخ داد، نااهلان داخلی و طاغوت اعظم یا همان آمریکا با هدف براندازی نظام توطئههای خود را آغاز کردند که آن فتنه عظیم، در ۹ دی ماه درهم پیچید. مردم فهیم و زمان شناس ایران با قبول بیطرفی و کارکرد غیر جناحی شورا، به صحنه آمدند و کار را تمام کردند. شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، نقش موذن انقلاب را دارد. ضمن اینکه در حوزۀ مناسبتهای مذهبی هم بر حسب ضرورت نقش آفرین بوده است. مانند تعیین تاریخ اول ذی القعده به عنوان روز ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و نهایتاً پس از اقدام و پیگیری چندین ساله برای تثبیت این مناسبت با نامگذاری دهۀ کرامت، به لحاظ فاصله زمانی ولادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و حضرت امام رضا علیه السلام که امروز به جشن ملی تبدیل شده است؛ از جمله اقدامات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است.
در جریان فتنه ۸۸ با حضور مردم در صحنه، کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود
میزان: البته با توجه به توضیحاتتان درباره فعالیتهای شورا در برهههای زمانی خاص، آیا نیاز به حضور دائمی شورا وجود دارد یا میتوان برای هر مناسبتی آن را تشکیل داد؟
لطفی: بله، حضور شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در قالب یک نهاد انقلابی همچنان لازم و ضروری است چنانچه ارتش را سالها تجهیز و پشتیبانی کرده و مانورهایی برگزار میکنند بدون اینکه جنگی در کار باشد. از سال ۶۸ تاکنون جنگی در کار نبوده، ولی براساس یک نیاز واقعی سال به سال، توانمندی نظامیمان را ارتقا داهایم. فلسفه وجود دائمی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، برای فعالیت موثر در بزنگاههاست. در جریان فتنه ۸۸ با حضور مردم در صحنه، کاری صورت گرفت که با هیچ اقدام امنیتی قابل انجام نبود. بستر ساز حضور مردم و دعوت کنندهشان در این مراسم، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود. باز در دی ماه ۹۶ اغتشاشاتی صورت گرفت؛ خب چه باید میشد؟ تجربه نشان داده بود که خود مردم با پیوندی ناگسستنی از امام (ره) و انقلاب و شهدا باید به صحنه بیایند. این یک تدبیر بود که مردم خودشان برای جمع کردن طومار توطئه و دشمنیها به صحنه بیایند. تشخیص داده بودیم تنها راه پایان دادن به این وضع، حضور مردم در صحنه است. وقتی مشاهده کردیم دشمنان به دنبال موج سواری از برخی انتقادات مردم هستند کار را از ۱۳ دی ماه آغاز کردیم و تا ۱۸ دی ماه با پیش بینی دیداری که مقام معظم رهبری میخواستند در ۱۹ دی با مردم شریف قم داشته باشند، ادامه دادیم، در این دیدار دیدیم که رهبر انقلاب چندین بار از حضور مردم در صحنه تجلیل و تکریم فرمودند. پس یکبار دیگر شورای هماهنگی کارایی خود را نشان داد.
تعداد کارمندان شورای هماهنگی تبلیغات در کل کشور از ۳۰۰ نفر تجاوز نمیکند
میزان: شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در همه استانها دفتر نمایندگی دارد؟
لطفی: در ۳۱ استان دفتر داریم و تعداد نیروهای مان نیز به ۳۰۰ نفر نمیرسد. کم هزینهترین نهاد با بالاترین کارایی در نظام هستیم.
با عملکردی غیرجناحی به تکلیف مان عمل میکنیم
میزان: غیر از دلایلی که ذکر کردید، حضور دائمی و ثابت دفاترتان در استانها نیز علت خاصی دارد؟
لطفی: بله، ممکن است گفته شود فلان اداره کل در استانها و شهرستانها میتواند اقدامات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی را انجام دهد، اما این طور نیست. مدیران کل دستگاههای مختلف در استانها تنها با موافقت و همراهی با استانداری میتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند. در شهرستانها نیز همین ارتباط با فرماندار باید برقرار شود. وقتی احساس کردم که استاندار یا فرماندار باید با من موافق باشد که من منصوب بشوم و بمانم، خب اگر ضرورتی مانند حوادث سالهای ۷۸ و ۸۸ به وجود بیاید، میتوانم در برابر استاندار بایستم و خواسته خود را عملی کنم؟ ادارات کل، نهادها و ارگانها بودجههایشان استانی است. بودجه جاری و عمرانی را باید از استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان بگیرند. ولی ما چون نه بودجه استانی میگیریم و نه دولتی هستیم که انتصاب افرادمان الزاما به تائید استاندار برسد؛ آنجا که احساس کنیم به عنوان حجت شرعی، وظیفه دینی و انقلابی با عملکردی غیرجناحی به تکلیفمان عمل میکنیم و این را هم ثابت کردهایم.
کارکرد حزبی نداریم، اما به احزاب و جناحها بی تفاوت نیستیم
میزان: به عملکرد غیر جناحی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی اشاره کردید، هم اینک ارتباط شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با احزاب و جناحهای مختلف چگونه است؟
لطفی: ارتباط خوبی با طیفها و جربانات فکری مختلف و نیز دستگاه و نهادهای مختلف در کشور برقرار کردهایم؛ جایگاه و قدرت در قوه مجریه و مجلس دست به دست میشود و ما از هیچکدام از این جناحها تاثیرپذیر نبودیم. ما با کسی سرستیز نداریم. وقتی راهپیمایی ۲۲ بهمن است باید حضور حداکثری اتفاق بیفتد و از همه جناحها در آن شرکت کنند و همه احزاب و گروههای نظام احساس کنند که در این راهپیمایی دیده شده اند و انگیزه برای شرکت در این مراسم را داشته باشند. کارکرد حزبی نداریم، اما به احزاب و جناحها بی تفاوت نیستیم. شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای برگزاری مراسم مختلف در استانها سخنران از تهران انتخاب و دعوت میکند برای اینکه آن نگاه فراجناحی بودن را به معنای واقعی کلمه نشان دهد. در برگزاری مراسمات یکی از اقدامات مهم مان از ماهها قبل، شناسایی و دعوت سخنران، متناسب با هر مراسمی است، زیرا هر مراسمی اقتضائات خود را دارد. شورا کارکردهای مخصوص خود را دارد که اگر این وظایف به سازمانها و ادارات دیگر داده میشد، آنها نمیتوانستند این کار را انجام دهند.
عامل موفقیت در خدمتگزاری به مردم است
میزان: با توجه به تجربهای که در این سمت در طول سالیان گذشته داشتهاید چه نقاط ضعف یا کمبودهایی وجود دارد که نیاز به جبران یا کار بیشتر دارد؟
لطفی: حتما نقاط ضعفی هم در کار شورا وجود دارد. هیچگاه نباید به وضعیت موجود راضی باشیم و باید هر لحظه برای بهتر شدن گام برداریم. لازم است اقدامات خود را با تکنیکها و ابزارهای جدید انجام دهیم. در همین برنامه گرامیداشت ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی در راهبرد، شیوه نامه و سیاستها، تبیین آرمانهای انقلاب و احصا و پاسخ مستدل، منطقی و باورپذیر به شبهات را در دستور کار قرار دادیم. درست است که مردم در مواقع حساس پیش روی نظام، احساس تکلیف کرده و به صحنه میآیند، اما باید بستری فراهم کنیم تا با رغبت بیشتری به صحنه بیایند. وقتی فردی با اطلاعات کافی، مصمم به حضور در راهپیمایی شد، مشوق چند نفر دیگر هم میشود تا آنها را با خود به راهپیمایی بیاورد. ما در این رابطه باید کار کنیم، زیرا برگزاری مراسم راهپیمایی تنها نگارش یک بیانیه و قطعنامه نیست بلکه مقدماتی باید فراهم شود. دهها ارگان و نهاد انقلابی و تشکلهای مردمی از جمله نهاد نمازجمعه، سپاه، صداوسیما، اصحاب رسانه، وزارتخانههای علوم، کشور و جهادکشاورزی، سازمان تبلیغات اسلامی، دارالتقریب مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل بیت در این شورا عضویت دارند؛ لذا برای انجام امور سیاستگذاری، برنامه ریزی و هم افزایی و هماهنگی بین این اعضا صورت یگیرد. برپایی بسیاری از این مراسمات جز از عهده نهادی فراجناحی بجز شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، امکانپذیر نبود و نیست و در آینده هم نخواهد بود. پس باید از تجربه گذشته با نگاه به آینده، نقاط ضعف را تقلیل و نقاط مثبت را افزایش دهیم. سال قبل وقتی به ریاست آیت الله جنتی ستادی برای بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب تشکیل دادیم، معاون اول قوای مقننه و قضائیه، وزرای خارجه و ارشاد، فرمانده کل سپاه، رئیس سازمان صداوسیما و مدیران عامل خبرگزاریها و مدیر حوزه علمیه، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و دیگر شخصیتها و مقامات لشگری و کشوری همه اینها حضوریافتند. خب کدام وزارتخانه و یا نهادی اگر از این تعداد از مسئولان سازمانها دعوت میکرد، همه آنها پای کار میآمدند؟ اما همه خود را عضوی از شورای هماهنگی میدانستند. فراجناحی بودن، تصمیم گیری با خرد جمعی و همافزایی با سایر موسسات، نهادها و ارگانها از ویژگیهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است. عامل موفقیت هم در خدمتگزاری به مردم است که در آینده نیز باید همین رویه را در پیش بگیریم. هر نوع تضعیف در این مسیر در درازمدت باعث ضعف پشتوانه مردمی نظام میشود.
در بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بیحاشیه ترین، هم افزاترین و صمیمیترین ستاد را داشتیم
میزان: ۴۰ سال از آغاز انقلاب میگذرد، این مشی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برای ادامه راه را قابل قبول میدانید؟ آیا برای نسلهای جوان کشور که انقلاب و خیلی از حوادث آن را ندیده اند نیز از هیمن روش، استفاده خواهید کرد؟
لطفی: امروز بحث جوان گرایی به جد مطرح است، باید نگاهی به آینده داشته باشیم. جوانان باید با روحیه انقلابی و شناخت، آماده پذیرش این مسیر شوند که دیگران آن را تا به اینجا رساندهاند. جوانان امانتدار آینده هستند و ما نیاز داریم به اینکه انقلابیون، انقلابی بمانند و کارکرد همه رده هایمان انقلابی شود و جوانان، این رویشهای انقلابی پرورش یابند. جوانان امروز آن خفقان قبل از انقلاب را ندیدند. در آن زمان، نامزدهای انتخاباتی ما را آمریکا و انگلیس انتخاب میکردند، هنوز در ساعات اخذ رای نامزد دست نشانده به هواداران میگفت دیگر کار نکنید، من انتخاب شدم چراکه تصمیمات از قبل گرفته شده بود. در بزرگداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بیحاشیه ترین، هم افزاترین و صمیمیترین ستاد را داشتیم، میتوان از همین صمیمیت و با همین تعهد دینی، ملی و انقلابی برای جامه عمل پوشاندن و تحقق گام دوم انقلاب استفاده کنیم. انقلاب برای ادامه حیات خود به جوانانی با روحیه انقلابی نیاز دارد و لازمه اش این است که هم اکنون این جوانان آموزشهای لازم را ببینند و برای به دست گیری مسئولیتهای انقلاب آماده شوند.
شورا میتواند نقش پیگیری و جامه عمل پوشاندن به بیانیه گام دوم را به عهده بگیرد
میزان: به ضروت اجرای بیانیه گام دوم انقلاب اشاره کردید، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در این راستا کجا ایستاده است و چه اقدامات و برنامههای مهمی در دستور کار دارد؟
لطفی: بیانیه گرانسنگ گام دوم با قلم و حکمت رهبری برای یک یا چند سال نیست برای ادامه حرکت انقلاب اسلامی تا ظهور امام عصر (عج) است. در راستای اجرای بیانیه گام دوم انقلاب نگارش بیانیه، سخنرانی و همایش برگزار کردن، لازم، اما تا یک حدی مورد قبول است. باید یک جایگاه و ستادی در کشور باشد که مستمرا اجرای این بیانیه در دستگاهها و نهادهای مختلف را رصد کند و آن جایی جز شورای هماهنگی تببلیغات اسلامی نیست. زیرا در این شورا همه نهادها و ارگانها حضور دارند و هر دو هفته یکبار میتوان نشستهایی گذاشت تا بررسی کنیم در این باره چه کردیم چه کارهایی را میتوانیم در دستور کار قرار دهیم. شورا یک کارنامه با نمره عالی از زبان رهبر معظم انقلاب دارد. یکی از دلایل موفقیت جلسات شورا و اینکه همه مقامات در آن حاضر میشوند اینکه، آیت الله جنتی در راس این شورا قرار دارد. به دنبال این هستیم و شورا میتواند نقش پیگیری و جامه عمل پوشاندن به بیانیه گام دوم انقلاب را به عهده بگیرد؛ زیرا یک نهاد فراجناحی است. ما میتوانیم از ظرفیتها و مراسمات شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به عنوان یک نهاد با سابقه جهت اجرای این بیانیه گام برداریم و در نقش دوم میتوان از ظرفیت شورا به عنوان هماهنگ کننده برای برگزاری جلسات استفاده کنیم.
متاسفانه یک تبلیغات و بهره برداری غلط درباره بودجه شورا بهوجود آمده است
میزان: به عنوان سوال پایانی توضیح دهید، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی ردیف بودجهای جداگانه دارد؟ بودجه کنونی شورا چقدر است؟ بعضا انتقادهایی مطرح میشود که شورا اقدامات مناسبی مابه ازای بودجهای که دریافت میکند، ندارد درباره این موضوع هم توضیح دهید.
لطفی: هرکسی چنین قضاوتی کرده درباره شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی کم لطفی داشته است. شورا تا ۶-۷ سال اخیر یک ساختمان نداشت و برای تشکیل جلسه در یک استان باید با مدیران مختلف صحبت میکرد و چون بودجهای داده نمیشد، باید برای هزینههای خود گردن کج میکرد. متاسفانه مظلومیت و غربت شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی تا جایی است که ۳۰ سال از آن تاسیس آن میگذشت و هنوز مصوبهای به نام اساسنامه این شورا وجود نداشت. متاسفانه یک تبلیغات و بهره برداری غلط درباره بودجه شورا به وجود آمده که باعث ایجاد شائبههایی در اذهان عمومی شده است، باید این را هم در نظر بگیریم چند درصد از بودجههایی که تعیین میشود را به طور واقعی تخصیص میدهند؟ بعد از آن همه تعاریف رهبر معظم انقلاب از شورا و اقداماتی که شورا در گردنههای مختلف انقلاب داشت و اگر عملکرد شورا نبود و مردم به صحنه نمیآمدند معلوم نبود چه اتفاقی میافتاد، ما هنوز ردیف بودجهای نداشتیم و در زمان تصویب بودجه سال ۹۰ بود که راههای زیادی را رفتیم. جالب است شورا، نهادی است که با نظر امام راحل شکل گرفته است علیرغم آن حاضر نبودند یک ردیف بودجهای به ما بدهند. بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی (در دوره پنجم) عنوان یک نهاد غیر دولتی گرفتیم و براساس آن، اساسنامه هم تنظیم کردیم. در آن زمان گفته میشد تنها به نهادهایی بودجه میدهیم که بعد از انقلاب با نظر امام راحل یا رهبر معظم انقلاب تاسیس شده باشند و یا مجوز قانونی داشته باشند. ما هم قانون و هم نظر امام(ره) و رهبری داشتیم اما ردیف بودجهای به شورا تخصیص داده نمیشد. در زمان آخرین روزهای بررسی لایحه بودجه ۹۰ شبی به سمت قم میرفتم که آیت الله جنتی با من تماس گرفت و گفت برای بودجه چه کردید؟ گفتم فعلا موفق نشدم و ایشان گفتند چه باید کرد؟ من یک راه به ایشان پیشنهاد کرده و به اصلی از قانون اساسی استناد کردم؛ قرار شد به پیشنهاد ایشان نامهای به شورای نگهبان بنویسم و سایر این موارد را هم توضیح بدهم که این کار را انجام دادم. فردای همان روز هم به مجلس رفتم. از سوی دیگر آیت الله جنتی هم دلایل بنده را به مرحوم آیت الله رضوانی و آقای علیزاده که قائم مقام دبیر هم بودند و سال قبل مرحوم شدند و همچنین آیت الله یزدی گفتند که همه آنها نیز دلایل ما را پذیرفتند. از آن طریق لایحه برای رفع ایرادات به شورای نگهبان رفت و ایرادات برطرف شد تا به ما یک ردیف بودجه بدهند. همه این تلاشها بعد از ۳۰ سال برای دریافت بودجهای ۱۱ میلیارد تومانی بود که حال چقدر از این میزان به دست مان برسد نیز باید در نظرگرفت. در بودجه سال ۹۸ نیز همان مبلغ چند سال پیش را با گرانی چند برابر همه امکانات و کالاها در نظر گرفته بودند که رایزنیهایی داشتیم تا این مبلغ را تغییر دهند. خداوند را شاکریم در همین ۵-۶ سال، در هر استانی به حد نیاز یک ساختمان ساخته ایم، برای هر استانی یک وسیله نقلیه تهیه کرده ایم، متاسفیم که عدهای این دوران کم و بی بودجگی شورا را ندیدند که همگی مجموعه با کمترین امکانات و دارایی پای کار ایستادند و عهدشان را با امام(ره) و انقلاب نادیده نگرفتند. در آن روزها هنوز خط کشیهای حزبی و جناحی پررنگ نشده بود و راحتتر میتوانستیم کار کنیم، اما امروز با پررنگ شدن این جناحها باید همه امکانات را از خودمان داشته باشیم تا از سوی جناح، گروه و دستهای مورد فشار قرار نگیریم.
گفتوگو: ندا فراهانی
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *