بیانیه پایانی اتحادیه اروپا درباره نشست کمیسیون مشترک برجام
به گزارش گروه بین الملل به نقل از العالم،نشست وین به درخواست کشورهای ایران، انگلیس، آلمان و فرانسه به منظور بحث در مورد نیاز به اجرای کامل و موثر توافق هستهای در تمام جوانب در تاریخ ۲۸ جولای (ششم مرداد) در شهر وین برگزار شد.
این کمیسیون به ریاست هلگا اشمید به نیابت از فدریکا موگرینی، نماینده عالی اتحادیه اروپا، و با حضور اعضای E۳+۲ (شامل چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس) و ایران در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزرای خارجه برگزار شد.
براساس مفاد برجام، کمیسیون مشترک مسئولیت نظارت بر اجرای توافق هستهای را برعهده دارد.
شرکت کنندگان بر تدوام تعهدشان به حفظ برجام تاکید و یادآوری کردند که تعهدات هستهای و رفع تحریمها دو بخش اساسی توافق هستند.
همچنین بر مفاد تعهدات مندرج در بیانیههای رئیس متعاقب نشستهای قبلی کمیسیون مشترک تاکید مجدد داشتند و به طور خاص تداوم گفتگوها در سطح کارشناسی درخصوص موضوعات مرتبط با رفع تحریمها و موضوعات هستهای مورد تاکید دوباره قرار گرفت.
شرکت کنندگان در این نشست بر حمایت قاطع و مسئولیت جمعی اعضا برای تداوم پروژههای هستهای (به طور خاص پروژه اراک و فردو) که بخشی اصلی از برجام به منظور حصول اطمینان از ماهیت کاملاً صلح آمیز برنامه هستهای ایران است، تاکید داشتند.
برگزاری نشست کمیسیون مشترک در سطح وزرای خارجه در آینده نزدیک در این جلسه مورد توافق قرار گرفت.
نشست فوقالعاده کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل سیاسی ایران و گروه ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین برگزار شد.
سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای ایران و «هلگا اشمید» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را برعهده داشتند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه پیش از این نشست، دیدارهای دو جانبه و جداگانهای را با هلگا اشمید و نمایندگان روسیه و چین انجام داد.
در هیات ایران علاوه بر عراقچی، کاظم غریبآبادی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، بهزاد صابری مشاور وزیر امور خارجه و نماینده سازمان انرژی اتمی حضور داشتند.
این نشست در شرایطی در حال برگزاری است که تهران در آستانه برداشتن سومین گام برجامی خود است.
بررسی کاهش تعهدات برجامی ایران و همچنین سازوکار مالی اروپا موسوم به «اینستکس» از مهمترین مسائل قابل طرح در نشست کمیسیون مشترک برجام بود.
یکی از مسائل نگران کننده برای غربی ها، دو اقدامی است که تهران در مسیر کاستن از تعهدات خود آن هم پس از صبر یکساله انجام داده است؛ مرحله نخست افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده از مرز مشخص شده ۳۰۰ کیلوگرم و مرحله دوم افزایش غنای اورانیوم از ۳.۶۷ به ۴.۵ درصد بوده است.
به گفته مقامات سازمان انرژی اتمی، در صورت عدم پایبندی طرفهای مقابل به احتمال زیاد افزایش غنی سازی تا مرز ۲۰ درصد و راه اندازی برخی سانتریفیوژها نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.