فرصت نادر ستاره شناسان برای مشاهده روند مرگ یک ستاره
به گزارش گروه فضای مجازی،به گزارش نیواطلس،زندگی انسانها در مقیاس زمانی کیهانی آنقدر کوتاه است که باعث میشود نتوانیم چرخه کامل زندگی ستارهها، سیارهها و کهکشانها را مشاهده کنیم، ولی برخی اوقات ستارهشناسان میتوانند لحظات مهمی را رصد کنند.
اکنون گروهی از محققان استرالیایی و مجارستانی این شانس را داشتهاند که روند مرگ یک ستاره را مشاهده کنند. این ستاره " T UMi" نام دارد و حدود سه هزار سال نوری از ما فاصله داشته و در صورت فلکی «دباصغر» قرار دارد. عمر این ستاره ۱.۲ میلیارد سال است و حدود یک چهارم خورشید سن دارد، ولی نسبت به خورشید سریعتر شروع به سوختن کرده است.
اکنون ستارهشناسان در زمان واقعی سرگرم تماشای ورود این ستاره به مرحله بعدی زندگی خود هستند. T UMi پس از سوخت انرژی خود در چند میلیون سال پیش تبدیل به یک ستاره غولپیکر قرمز رنگ بیثبات شد که اندازه، روشنایی و دمای خود را بر اساس یک برنامه نیمه منظم از پالسها، تغییر میدهد.
تولید انرژی در این ستاره ناپایدار شده است. در این مرحله، همجوشی هستهای عمیقتر و باعث بروز پدیدهای میشود که محققان به آن «پالسهای حرارتی» میگویند. این پالسها باعث ایجاد تغییرات سریع و شدید در اندازه و روشنایی ستاره میشوند که در طول قرنها قابل شناسایی است. همچنین پالسهای ستارههای قدیمی مانند T UMi، کل کیهان را با عناصری مانند کربن، نیتروژن، قلع و سرب غنی میسازند. اکنون اینگونه به نظر میرسد که این نمایش نور ستارهای تقریبا تمام شده است.
محققان دادههای رصد این ستاره را طی ۳۰ سال اخیر جمعآوری و بررسی کرده و متوجه شدند که این ستاره در حال کوچک، تیره و خنک شدن است.
این تغییرات نشان میدهند که دوره پالسهای این ستاره مدت زمان زیادی ادامه نخواهد داشت و به زودی به یک ستاره کوتوله سفید تبدیل میشود.
ستارهشناسان خاطر نشان کردند که T UMi در عرض صدها هزار سال دیگر به یک کوتوله سفید تبدیل خواهد شد و رصد مستقیم نشانههای پیری یک ستاره در زمانبندی انسانی، یکی از فرصتهای نادر علم نجوم محسوب میشود.
نتایج این پژوهش در نشریه Astrophysical Journal منتشر شده است.