نویسندگان شهرستانی دیگر قادر به چاپ کتب خود نیستند/همه حمایتها از پایتختنشینان صورت میگیرد
امیر رجبی نویسنده کتاب «شرح صفا» در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی پیرامون عدم شناخت مخاطب از کتاب را یک عامل مهم در کاهش تولید کتاب دانست و گفت: تبلیغات نامناسب موجب شده تا حاصل تلاش و تحقیقات بسیاری از نویسندگان و پژوهشگران در خاموشی باقی بماند. از سوی دیگر ضعف در سیستم چرخه کتاب نقش موثری در شناخت و دسترسی مخاطبان به کتابهای تولید شده دارد.
وی در ادامه تصریح کرد: اقتصاد نشر ضعیف است و سبب میشود نویسنده به این حرفه به عنوان یک شغل نگاه نکند. به همین دلیل است که نویسندگان نگارش را به عنوان کار دوم بر میگزینند و دیگر نمیتوانند تمام وقت و زمان خود را برای تولید محتوا بگذارند.
رجبی اشارهای به کاهش میزان کتاب و کتابخوانی در کشور و ضعف فرهنگی در این حوزه کرد و افزود: کاهش سرانه مطالعه کتاب و تهی شدن سبد خانوار از کالاهای فرهنگی باعث شده جایی برای خرید کتاب باقی نمانده، این امر نگرانیهایی را متوجه نسل آینده میکند که قابل توجه است.
وی نادیده گرفتن حقوق نویسندگان شهرستانی را یکی دیگر از مشکلات موجود بر سر راه تولید کتاب دانست و تاکید کرد: هم اکنون بیشتر امکانات و تسهیلات مربوط به نویسندگان پایتخت نشین است و نویسندگان شهرستانی در بی مهری به سر میبرند، حتی در پخش نیز کتابهای نویسندگان شهرستانی در چرخه مناسب توزیع قرار نمیگیرند و این امر سبب شده تا نویسندگان در شهرستانها با مشکل و بی انگیزگی مواجه شوند.
این پژوهشگر ابراز کرد: دیده شدن برخی نویسندگان و فعالیت آنها با برخی ناشران معتبر بی عدالتی است و سایر فعالان عرصه نگارش را در حاشیه قرار میدهد، نکته قابل توجه دیگر افزایش فشارهای اقتصادی است که موجب شده تا نویسندگان کتاب نوشته شده خود را با هزینههای شخصی خود به چاپ برسانند، اما این موضوع ادامه پیدا نمی کند چراکه هزینهها افزایش بسیاری پیدا کرده و نویسندگان ترجیح میدهند با کمک و سرمایه ناشران به میدان چاپ و نشر کتاب قدم بگذارند.
رجبی اظهار کرد: تعداد کتابهای نوشته شده خوب و ارزشمند هم اکنون کم نیستند اما توان مالی برای چاپ آنها وجود ندارد، این امر در شهرستانها به علت وجود ناشران ضعیفتر ملموس تر است. تدابیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تقویت نهادهای صنفی نویسندگان در شهرستان ها باید روندی متفاوت به خود بگیرد و حمایت عادلانه تری برای نویسندگان در سراسر کشور شکل بگیرد. تقویت ساز و کارها همچنین ارادهای برای اجرای برنامههای تدوین شده، موضوعی اساسی و پر اهمیت است.
وی در خصوص کتاب خود با نام «شرح صفا» ابراز کرد: کتاب «شرح صفا» که به چاپ سوم رسیده است در خصوص زندگی «شیخ صفیالدین اردبیلی» عارف بزرگ اسلامی در قرن هشتم است که در یک کار مستند، پژوهشی و تحقیقی به بررسی ابعاد زندگی و افکار این عارف پرداخته و تدوین شده است.
وی ادامه داد: این کتاب میتواند به عنوان یکی از کتابهای مرجع در رفرنسهای درسی مورد استفاده قرار بگیرد. کتاب شرح صفا به گونهای نگاشته شده است که قشر جوان نیز میتواند از آن استفاده کند.
وی با اشاره به فصلهای مختلف کتاب «شرح صفا» خاطرنشان کرد: فصل نخست کتاب به تولد و شرح زندگی تا سلوک این زاهد میپردازد در فصل دوم تربیت و انتخاب شیخ زاهد به عنوان استاد و در فصل سوم به دوران تاسیس خانقاه و تربیت شاگردان، فصل چهارم مروری بر مکتب شیخ صفیالدین اردبیلی میشود و در فصل آخر نیز سرانجام به جانشینان و نوادگان این عارف پرداخته شده است.