۲۰۰ مرکز انتظامی زیر ذرهبین هیئتهای بازرسی دادسرای نظامی تهران/ از تدوین شیوهنامه و بازرسیهای هدفمند تا نظارت بر نحوه رعایت حقوق مردم
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، آیت الله رئیسی هفته گذشته در جلسه شورای عالی قضایی با تاکید بر ضرورت نظارت علی الدوام بر دستگاهها از جانب مدیران اظهار کرد: مدیریت بدون نظارت معنا ندارد. خصوصا بخشهای مختلف اجرایی که امروز در خط مقدم مبارزه با فساد و ناهنجاری هستند باید نظارت را جدی بگیرند. در دستگاه قضایی نیز تاکید ما بر نظارت هر چه بیشتر بر تحت نظرگاهها، بازداشتگاهها، کلانتریها و دادسراهاست، زیرا این مراکز مهم، بیشتر با آحاد جامعه سر و کار دارند و بر همین اساس دارای اولویت هستند.
همچنین در تبصره ۲ ماده هفتم از دستورالعمل حفظ کرامت و ارزشهای انسانی در قوه قضاییه دادستان مکلف شده است به نحو مستمر و سرزده از کلانتریها و بازداشتگاهها بازدید کند و با پیگیری وضعیت و کیفیت نگهداری متهمان بازداشتی و استماع اظهارات آنان، دستورهای قضایی مقتضی صادر نماید.
بیشتر بخوانید: متن کامل «دستورالعمل حفظ کرامت و ارزشهای انسانی در قوه قضاییه» منتشر شد
در همین رابطه طرح بازدید از مراکز انتظامی از برنامههای دادسرای نظامی تهران برای رسیدن به این اهداف مهم در جهت نظارت بر نحوه رعایت حقوق شهروندی و حقوق عامه در بازداشتگاهها، کلانتریها و دادسراهاست است.
از ابتدای سال جاری، هیئتهای بازرسی دادسرای نظامی تهران از ۲۰۰ مرکز انتظامی شامل پلیسهای تخصصی، کلانتری، پاسگاه و پایگاه سطح شهر تهران و شرق استان و یک ناحیه بسیج بازدید و بر نحوه رعایت حقوق مردم نظارت کردند.
** بازدید از کلانتریها
برنامه بازرسی از این مراکز بدین شکل بود که ابتدا رئیس یا جانشین، گزارشی از عملکرد کلانتری و وضعیت جرایم ارتکابی در حوزه استحفاظی و تدابیر پیشگیرانه در جهت مهار و کنترل جرایم ارائه کرده و سپس قضات، نظرات و هشدارهای قضایی خود را در جمع کارکنان کلانتری متذکر شدند و در ادامه بخشهای مختلف کلانتری مانند معاونت قضایی، اطلاعات و امنیت، تجسس و... مورد بازدید قرار گرفت و بر نحوه نگهداری و رعایت استانداردهای ایمنی سلاح و مهمات نیز نظارت لازم به عمل آمد.
نظارت بر اجرای دقیق دستورات مقامات قضایی در مواعد مقرر در پروندهها از دیگر اقدامات هیئتهای بازرسی بود که خوشبختانه تفهیم و ابلاغ حقوق قانونی به متهمان تحت نظر و شکات بر اساس قالبهایی که در بازدیدهای قبلی برای کلانتریها طراحی شده بود در تمامی پروندهها بهدرستی اجرا شده بود.
** بازدید از پلیس آگاهی
پروندههایی در این مراکز مورد مطالعه قرار گرفت و نکات کاربردی درباره چگونگی اجرای دستورات مقامات قضایی، شیوه مناسب جمعآوری ادله و مستندسازی دلایل با اقرارهای متهمان آموزش داده شد. در بازدید از بازداشتگاههای پلیس آگاهی نیز بر رعایت کامل استانداردها و بهداشت محیطی تأکید به عمل آمد و با تعدادی از متهمان درباره نحوه رفتار و چگونگی ارائه خدمات، مصاحبه شده است.
** بازدید از پلیس راهور
در این بازدید تذکرات لازم درباره توقیف غیرقانونی خودروی شهروندان و ترخیص خودروها بدون اخذ عوارض، به مسئولان ستاد داده شد و از نحوه ثبت تخلفات و انعکاس گزارشهای افسران راهور به مرکز اجرائیات نیز اطلاعاتی اخذ و رفع اثر نمودن دقیق بخشودگی جریمههای رانندگی و ثبت کامل گزارشهای افسران در سامانه ثبت جریمه پیگیری و بر کاهش خطاهایی که ممکن است افسران در مشاهده شماره و رنگ خودرو مرتکب شوند نیز تأکید شد.
** پلیس مبارزه با مواد مخدر
اعضای هیئت بازرسی درباره حفظ کشفیات و رعایت امانت، ایجاد فضایی ناامن برای توزیعکنندگان مواد مخدر و تهدیداتی که عوامل و کارکنان پلیس مواد مخدر با آن مواجه هستند، نکات مهمی را همراه با جزئیات احکام سنگین محاکم نظامی در برخورد با مجرمان برای کارکنان این پلیس تخصصی تشریح کردند و از کمپ ترک اعتیاد ناجا نیز بازدید به عمل آمد.
** بازدید از فرماندهی انتظامی شرق استان تهران
بازرسی از فرماندهی انتظامی شرق استان تهران با بازدید از مراکز انتظامی و پلیسهای تخصصی شهرستانهای دماوند و پردیس آغاز و طی نشستی با فرماندهان، مطالبی در باب ارتکاب جرایم مهم و مصمم بودن مجموعه قضایی در برخورد قاطع با مجرمان و رسالت دادسرای نظامی در صیانت از کرامت و شأن نیروهای مسلح بیان شد.
ترکی دادستان نظامی تهران در ارتباط با بازدیدهای صورت گرفته تصریح کرد: از ابتدای سال جاری، هیئتهای بازرسی دادسرای نظامی تهران از ۲۰۰ مرکز انتظامی شامل پلیسهای تخصصی، کلانتری، پاسگاه و پایگاه سطح شهر تهران و شرق استان و یک ناحیه بسیج بازدید و بر نحوه رعایت حقوق شهروندی مردم نظارت کردند.
وی افزود: ۱۳۴کلانتری و پلیس تخصصی، ۱۴ پایگاه پلیس آگاهی، ۱۳ پایگاه پلیس امنیت، ۱۶ پایگاه مواد مخدر و ۲۶ پایگاه راهور در این طرح مورد بازرسی و بازدید قرار گرفتند. بنا به گفته این مقام قضایی، انجام تحقیقات بدون جانبداری از طرفین دعوی، حفظ اسرار شکات و متهمان، مراقبت و حراست از اموال مراجعان، برخورد توأم با سعهصدر با مردم و عدم سوءاستفاده از موقعیت شغلی از مهمترین نکات مورد تذکر هیئتهای بازرسی در کلانتریها بود.
در اجرای اصل سی و دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با توجه به تاکیدات رئیس قوه قضاییه در دستورالعمل حفظ کرامت و ارزشهای انسانی در قوه قضاییه نظارت هر چه بیشتر بر تحت نظرگاهها، بازداشتگاهها و کلانتریها که از اولویتهای دستگاه قضایی است با جدیت در دستور کار خواهد بود.