تاثیرگذاری حضور گروه مددکار اجتماعی در کنار تیم پیوند
به گزارش گروه جامعه ، مهدی شادنوش در دوره آموزشی فرآیندهای مددکاری با بیان این مطلب افزود: از جمله طرحهای در دستور کار حوزه درمان، آموزش مددکاران تیم پیوند به صورت حرفهای و تخصصی در دانشگاهها است تا با حضور دلگرم کننده بتوانند در کنار این تیم یک پدیده بسیار بزرگ را مدیریت نمایند.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت گفت: در هرعملیات پیوند بالغ بر ۱۵۰ نفر در نقاط و سازمانهای مختلف کشور فعال میشوند تا یک پیوند با موفقیت صورت گیرد.
شادنوش به نقل قول یکی از پزشکان پر تلاش این حوزه پرداخت و گفت: لحظات بسیار سختی در پیوند وجود دارد، زمانی که کودکی در آغوش گرفته میشود و بیان میکند که آیا من زنده میمانم، یا خیر و یا کودکی در واپسین لحظات زندگی خود در کنار پزشکی که با او رابطه عاطفی برقرار کرده قرار گرفته است، در تمام این لحظات میتوان به عمق ارزش یک قلب، یک کبد و یک عضو که ادامه حیات را ممکن میکند و یا کیفیت زندگی را بهبود میدهد پی ببریم و با انگیزه هرچه بیشتری در این حوزه فعالیت کنیم.
وی ادامه داد: پیوند سابقه بسیار طولانی در دنیا دارد. حدود ۵۰ سال پیش در ایران و زمانی که تنها ۱۵۰۰ پیوند در دنیا انجام شده بود در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اولین پیوند صورت گرفت. این پدیده بسیار بزرگ به عنوان قله پزشکی دنیا در عصر معاصر محسوب میشود. آمار بالای ۶۰۰۰ پیوند کبد در کشور و بیش از ۵۰ هزار پیوند کلیه در ۳۳ مرکز کشور نشان از تلاش تیمهای پیوند و متخصصان کشور است که سبب شده ایران جز کشورهای پیشتاز در این زمینه باشد و در جایگاه اول منطقه قرار گیرد.
شادنوش در خصوص هزینههای پیوند در سالهای گذشته گفت: تا سال ۵۸ حدود ۸۰ پیوند کلیه در کشور اتفاق افتاد بعد از آن به دلیل مسائل جنگ و دفاع مقدس امکان مدیریت پیوند نبود و بیماران برای پیوند به خارج از کشور اعزام میشدند. پیوند در گذشته حدود ۳۰ هزار پوند هزینه در برداشت و برای هر یک از اعزام ها، هزینه زیادی به خزانه دولت وارد میشد.
وی افزود: در یک دوره پنج ساله هزینه دیالیز با رقمهای ارزی در سال ۹۷ چیزی حدود ۳۵۰ میلیون تومن برآورد شده است. در حالی که یک پیوند کلیه علاوه بر اینکه فرد را به زندگی عادی برمی گرداند هزینه کمتری دارد. کل هزینه پیوند در یک دوره ۵ ساله ۵۰ میلیون برآورد شده است یعنی هزینه یک پیوند یک هفتم هزینههای دیالیز است.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت گفت: در امر پیوند برخلاف دیگر امور سلامت که نیازمند بیمار، درمانگر و مرکز درمانی است، یک راس مهم دیگر به عنوان فرهنگ وجود دارد فرهنگ، ۵۰ درصد فعالیتهای پیوند را شامل میشود تا زمانی که فرهنگ اهدا وجود نداشته باشد اتفاقی نخواهد افتاد.
شادنوش تاکید کرد: وقتی از اهمیت ۵۰ درصدی فرهنگ صحبت میشود اهمیت حضور مددکاران اجتماعی در این حوزه بیش از پیش نمایان میشود که چه نقش بزرگی را در امر پیوند میتوانند ایفا کنند.
وی ادامه داد: در طی ۱۹ سال گذشته که پیوند، ساختار یافته و منسجم شده است، ما شاهد رشد ۶۰ برابری در اهدا بوده ایم. شاخص pmp تعداد پیوند به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت، است و این شاخص در جمعیت ۸۰ میلیونی کشور به صورت مطلوب ۳۰ و به صورت ایدهآل ۴۸ خواهد بود. این شاخص در سال ۹۷ یازده و نیم بوده که نشان میدهد رشد ۶۰ برابری چندان قابل قبول نیست، چون رشد فرهنگی کمتری نسبت به دنیا در این زمینه داشته ایم.
وی افزود: کشوری مثل چین در ده سال گذشته به همت همکاران متخصصان ایرانی در آموزش و ارائه نقشه راه، رشد ۱۷۷ برابری را به دلیل فرهنگ سازی داشته اند.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت در ادامه گفت: بیش از ۷۰۰۰ اهدای عضو تا پایان سال ۹۶ اتفاق افتاده که رتبه ما را در دنیا به رتبه ۲۶ ارتقا داده است، ولی کشوری همچون اسپانیا ۲۶ سال رتبه اول جهان را با یک کار منظم تشکیلاتی و شبکه قوی حفظ کرده است. در این کشور با فرهنگسازی و اصلاح ساختارها، حادثههای جادهای به شدت کاهش یافته و از مرگ مغزی بر اثر حادثه جاده کاسته اند، ولی رتبه یک جهانی را در اهدا حفظ کرده اند.
وی تصریح کرد: در کشور ما با جمعیت ۸۰ میلیونی سالیانه حدود ۱۶ هزار تصادف جادهای رخ میدهد؛ که نیمی از این موارد دچار مرگ مغزی شده و حدود ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ نفر از آنها امکان اهدا پیدا میکنند. ولی متاسفانه در سال ۹۷ کمتر از هزار مورد اهدا صورت گرفته است.
شادنوش با بیان اینکه ۲۵ هزار نفر در لیست انتظار وجود دارند، گفت: این انتظار یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است. اگر اهدا کنندگان چهار عضو یعنی دو کلیه، یک کبد و یک قلب اهدا کنند در کمترین میزان حدود ۱۰ هزار نفر در یک سال نجات پیدا میکنند و ما بعد از دو سال دیگر لیست انتظاری نخواهیم داشت.
وی گفت: زیربنای همه مشکلات پیوند، فرهنگ است. در بسیاری از کشورها پیشرفته که در حوزه اهدای عضو فرهنگ سازی گستردهای انجام شده است، میانگین زمان رضایت گیری از خانواده ها، ۴ تا ۶ دقیقه محاسبه شده است، چرا که در این کشورها، خانوادهها از قبل، اطلاعات صحیح و لازم در خصوص مرگ مغزی و اهدای عضو را کسب کرده اند. اما در ایران برای اینکه خانوادهای راضی به اهدای عضو شود، زمان رضایت گیری، بین ۶ تا ۹۰ ساعت به طول میانجامد.
شادنوش افزود: اگر چه مرگ مغزی یک فرد تاسف بار است، اما در بین این بیمها و امیدها شعار ما این است که میخواهیم یک شکست را برای یک خانواده به پیروزی تبدیل کنیم و عضوهایی که به خاک تبدیل میشوند ماندگار شوند.
شادنوش با بیان اینکه اقدامات خیلی خوبی طی دو سال گذشته توسط دوستان و همکاران در حوزه مرکز مدیریت پیوند اتفاق افتاده است اظهار امیدواری کرد: آینده بسیار درخشانی برای پیوند کشور رقم میخورد.
وی در پایان افزود: اگر بتوانیم مددکار اجتماعی را به صورت تخصصی به تیم پیوند وارد کنیم یقیناً یک همکاری بسیار خوب و موفق صورت خواهد گرفت و تاثیر گذاری بیش از پیش خواهد شد.