سایه ی سنگین زمین بر سر ماه/ عکس روز آژانس فضایی اروپا
به گزارش گروه فضای مجازی ، اسمارت ۱ نخستین ماهواره آژانس فضایی اروپا بود که در مدار ماه حرکت میکرد.
ماهواره مذکور ۲۷ سپتامبر ۲۰۰۳ از پایگاه فضایی گویان فرانسه توسط موشک" آریان ۵"(Ariane 5) پرتاب گردید و در ۳ سپتامبر ۲۰۰۶ اسمارت -۱ با برخورد عمدی و از پیش برنامهریزیشده با سطح ماه به مأموریت حدود سه ساله خود پایان داد و در ماه سقوط کرد. زمان دقیق این ماموریت ۲ سال و ۱۱ ماه و ۶ ساعت و ۲۷ دقیقه و ۳۶ ثانیه بود.
تا دو سال گذشته محل سقوط این ماهواره مشخص نشده بود تا اینکه در سال ۲۰۱۷ مدارگرد ناسا در مدار ماه موفق شد تا محل دقیق سقوط این فضاپیما را بر سطح ماه مشخص کند.
فضاپیمای اسمارت در واقع یک ماموریت مقدماتی برای پروژههای آینده آژانس فضایی اروپا بود و پس از حضور دو ساله در مدار ماه به سطح ماه سقوط کرد که در پی آن تلسکوپهای زمینی موفق به رصد یک درخشش محدود در ماه شدند اما شناسایی محل دقیق این سقوط امکانپذیر نبود.
سرعت برخورد این فضاپیما با سطح ماه در حدود دو کیلومتر بر ثانیه (۷۲۰۰ کیلومتر بر ساعت) بود و در زمان سقوط آن هیچ فضاپیمای دیگری در مدار ماه نبوده است که بتوان با کمک آن محل دقیق سقوط را مشخص کرد. محل سقوط اسمارت -۱ در ۳۴.۲۶۲ درجه جنوبی و ۴۶.۱۹۳ غربی کره ماه قرار دارد.
عرض ماهواره "اسمارت ۱" در حدود یک متر (۳.۳ فوت) و وزن آن نیز نسبت به دیگر کاوشگرها سبکتر بود. "وزن پرتاب"(Launch mass) آن ۳۶۷ کیلوگرم و "وزن خشک"(Dry mass) آن ۲۸۷ کیلوگرم بود.
ماه گرفتگی مذکور در ۲۸ اکتبر سال ۲۰۰۴ رخ داد و در آن زمان ماهواره اسمارت ۱ در حدود ۲۹۰ هزار کیلومتری از زمین و ۶۶۰ هزار کیلومتری از ماه قرار داشت.
اسمارت ۱ در آن هنگام توسط "آزمایش میکروتصویربرداری پیشرفته از ماه"(Advanced Moon micro-Imager Experiment) خود برای نخستین بار موفق به ثبت تصاویری از ماه و زمین طی یک ماه گرفتگی شد.
تصاویر مذکور در نور مرئی ثبت شدهاند. همانطور که در تصویر مشخص هستند هنگامیکه ماه در فاز کامل قرار دارد به طور کامل در سایه زمین قرار گرفته است.
منبع: ایسنا