طرح «کهاب» در پمپ بنزین ها کمتر از ۱۰ درصد هم اجرا نشده/مقاومت جایگاه داران جلوی اجرای طرح را گرفته است/ اجرای طرح فقط در یک پمپ بنزین تهران
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، طرح کهاب طرحی برای صرفهجویی اقتصادی در مصرف سوخت که با اهداف زیست محیطی پایهگذاری شدهاست. کهاب سرنام عبارت کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین است. هدف اصلی این طرح کاهش از دست رفتن بخار بنزین در مراحل مختلف سوختگیری است و هم اکنون به دست شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در حال اجراست.
خبرنگار میزان روند اجرای این طرح در جایگاه های سوخت کشور و میزان پیشرفت این طرح را جویا شد.
«طرح کهاب در پمپ بنزین ها حتی کمتر از ۱۰ درصد نیز اجرا نشده است» این پاسخی بود که داریوش گل علیزاده به خبرنگار میزان داد.
داریوش گل علیزاده، ، معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره روند اجرای طرح کهاب در کشور گفت: طرح کهاب مخفف کنترل هدایت انتقال و بازیافت بخارات بنزینی است که در سه مرحله باید به اجرا در بیاید.
وی در ادامه گفت: مرحله اول در جایگاهها و انبارهای سوخت، مرحله دوم در زمان انتقال تانکرهای سوخت و مرحله سوم و پایانی در مرحله سوختگیری در جایگاه های سوخت است که اگر این طرح به صورت کامل اجرا شود جلوی انتشار ترکیبات عالی فرار گرفته میشود و این ترکیبات وارد محیط نشده و به آلودگی هوا و ضرر و زیان به مردم نخواهد شد.
وی در ادامه گفت: ترکیبات عالی فرار ساطع شده از بخارات بنزین بسیار سرطان زا و سمی هستند. طرح کهاب در موصبه قانون هوای پاک آمده و وزارت نفت را مکلف به اجرا این طرح کرده است ولی این طرح تاکنون به طور کامل اجرا نشده به عنوان مثال در انبارهای نفت بالای ۹۰ درصد اجرا شده است.
وی در ادامه درباره مکان هایی که این طرح در آن اجرا نشده گفت: طرح کهاب در پمپ بنزینها به طور کامل اجرا نشده و بسیار کمتر از ۱۰ درصد اجرا شده است. در تهران فقط در پمپ بزنین آزادی طرح کهاب اجرا شده و در سایر پمپ بزنینها فقط در مرحله اول انجام شده است.
گل علیزاده در ادامه درباره علت اجرا نشدن طرح کهاب در مرحله سوم گفت: دلیل این عدم اجرا این است که جایگاه داران چند درصد حق تبخیر بنزین میگیرند به این صورت که اگر هزار لیتر بزنین تحویل بگیرند و این حجم به ۹۰۰ لیتر کاهش پیدا کند دولت ده درصد به آنها حق تبخیر میدهد.
معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست در ادامه بیان کرد: جایگاه داران در واقع حق انتشار آلودگی را میگیرند و تا زمانی که این پول را میگیرند رقبتی به اجرای طرح کهاب ندارند چون اگر این طرح اجرا شود بخارات بنزین بازیافت میشود و به حجم انبارها و داخل تانکر و داخل مخازن سوخت برمی گردد.
وی در ادامه درباره اقدامات سازمان محیط زیست برای اجرای این طرح گفت: سازمان به صورت جدی پیگیر است، ولی یک سری مشکلات اجرایی وجود دارد ولی با وجود همه این مشکلات تکنولوژی اجرای طرح کهاب در پمپ بنزین ها در داخل کشور وجود دارد.
وی در ادامه تاکید کرد: مقاوت جایگاه داران جلوی اجرای این طرح را گرفته است. در دو مرحله ابتدایی طرح کهاب خوب پیشرفت کرده ولی در مرحله سوم که محل اجرای آن جایگاه داران پمپ بنزین ها است به بن بست خورده است.
گل علیزاده در ادامه افزود: متولی اجرای این طرح وزارت نفت است.
وی در ادامه درباره آخرین اقدامت انجام شده در راستای پیشبرد این طرح افزود: درکارگروههای برگزار شده بین این دو سازمان دلایل عدم تحقق این طرح آسیب شناسی شده و بخش خصوصی هم پیشنهاداتی برای سرمایه گذاری در این زمینه داده است.