جدا شدن مسیر ریاض و ابوظبی؛ امارات در تلاش برای پاک کردن دستانش از خون مردم بیگناه یمن

6:00 - 21 تير 1398
کد خبر: ۵۳۱۸۰۸
خروج امارات از یمن که طیف گسترده‌ای از دلایل و اهداف را در برمی گیرد در نهایت به دلیل مقاومت نیرو‌های یمنی و ناکامی ائتلاف سعودی به دستیابی به اهدافش تحقق یافت.
به گزارش گروه بین الملل ؛ گمانه زنی‌های مطرح شده توسط منابع و خبرگزاری‌های مختلف مبنی بر خروج بخش زیادی نظامیان اماراتی از یمن در نهایت با تایید یک مقام اماراتی شکل واقعیت به خود گرفت.

در پی انتشار اخباری مبنی بر تصمیم امارات برای خروج نیروهایش از یمن توسط وال استریت ژورنال در اوایل ماه جولای و نیز افشای خبر خروج تانک‌ها و بالگردهای نظامی امارات از یمن در هفته‌های اخیر توسط منابع غربی، یک مقام اماراتی اخیرا با تایید این خبر از تغییر استراتژی ابوظبی از نظامی به دیپلماسی خبر داد.
 
 
جدا شدن مسیر ریاض و ابوظبی در یمن؛ امارات در تلاش پاک کردن دستانش از خون غیرنظامیان یمنی
 
 

به نظر می‌رسد در نهایت مقاومت نیرو‌های یمنی در برابر تجاوز چهار ساله ائتلاف سعودی و واقعیت‌های دشوار ژئوپلتیک غرب آسیا، امارات را با محدودیت‌های موجود در مسیر جاه طلبی هایش در منطقه روبرو کرد. تصمیم سرنوشت ساز ابوظبی برای خروج از یمن دلایل متعددی دارد که عبارتند از:

۱. مقاومت نیرو‌های یمنی در داخل خاک خود همزمان با تقویت عملیات های تلافی‌جویانه فراسرزمینی و احتمال هدف قرار گرفتن مواضع اماراتی

۲. اختلافات عمیق و ریشه‌ای عربستان و امارات به عنوان اعضای اصلی ائتلاف سعودی در زمینه‌های مختلف از جمله در یمن

۳. تشدید اختلاف نظر‌های امارات و عربستان در مورد تحولات منطقه‌ای در ماه‌های اخیر

۴. نگرانی امارات از به خطر افتادن جایگاه بین المللی‎اش

۵. تشدید انتقادات در پی افزایش آمار تلفات غیرنظامی یمن در تجاوزات ائتلاف سعودی

۶. تجربه شکست همکاری‌های مشترک با عربستان به ویژه در محاصره قطر

۷. درک واقعیت عدم کارآیی حمایت آمریکا در محافظت از ائتلاف سعودی در مقابل فشار‌ها و انتقادات بین المللی

۸. نگرانی از گسترش و بسط اختلافات و اعتراضات داخلی و لزوم توجه بیشتر به عرصه داخلی

۹. مشاهده رشته عملیات‌ موفقیت آمیز یمن علیه مواضع سعودی و ناکامی ائتلاف سعودی در دستیابی به اهداف برنامه ریزی شده
 
 
جدا شدن مسیر ریاض و ابوظبی در یمن؛ امارات در تلاش پاک کردن دستانش از خون غیرنظامیان یمنی
 

اما باید توجه داشت که امارات از اخذ این تصمیم اهدافی را نیز در سر داشته است. ارائه چهره‌ای از خود که با ورود سرمایه‌های بین المللی به این کشور ارتباط مستقیمی دارد، از عمده دلایل ابوظبی بر‌ای ترک یمن است. این کشور که حساب ویژه‌ای بر سرمایه گذاری‌های خارجی و بین المللی باز کرده، با تشدید فشار‌های بین المللی به دلیل ارتکاب جنایات جنگی تلاش دارد تا مسیر خود را از ریاض جدا کند.
 

انتشار اسناد و مدارکی مبتنی بر ارتباط و پیوند القاعده با امارات و زندان‌های مخوف این کشور در یمن، زنگ خطر را برای امارات به صدا درآورده و سبب شده تا این کشور در مواضع آشکار خود بازنگری کند.

تشدید درگیری‌ها در کشور‌های آفریقایی اعم از سودان، لیبی و الجزایر که نگرانی خیزش‌های مردمی را تشدید کرده سبب شده تا ابوظبی اولویت‌های خود را تغییر دهد. در این راستا امارات می‌کوشد تا ضمن جلوگیری از سرازیر شدن چنین تحولاتی به کشورش و نیز در راستای رقابت‌های منطقه‌ای به ویژه با ترکیه و قطر حمایت خود از رژیم‌ها و گروه‌های خودکامه در کشور‌های آفریقایی را تقویت کند. تامین تسلیحاتی «خلیفه حفتر» سرکرده ارتش ملی لیبی و حمایت از سرکوبگری شورای انتقالی نظامی سودان از جمله اقدامات امارات در این زمینه هستند. به نظر می‌رسد حفظ رژیم‌های خودکامه منطقه‌ای به امید حفظ سرزمین‎هایشان از خیزش‌های مردمی، اعتراضات عمومی و جنگ‌های داخلی تنها عامل پیوند دهنده امارات و عربستان در هفته‌ها و روز‌های اخیر باشد.
 
 
جدا شدن مسیر ریاض و ابوظبی در یمن؛ امارات در تلاش پاک کردن دستانش از خون غیرنظامیان یمنی
 

زمزمه احتمال مجازات و تحریم به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در یمن با توجه به حجم گسترده عملیات‌های تجاوزکارانه و خشونت بار عربستان، نیز امارات را به این اندیشه واداشته است که با خروج نیرو‌های خود از یمن ابوظبی را از مجازات‌ها و تحریم‌های احتمالی مصون نگه دارد. اجتناب از رفتن زیر بار تحریم‌ها و مجازات‌های بین المللی از اهداف مهم امارات در اخذ تصمیم خروج از یمن است.
 

این تصمیم امارات قطعا تاثیر قابل توجهی بر سیاست‌ها و موقعیت منطقه‌ای این کشور خواهد گذاشت. رسانه‌ها و کارشناسان عربی و سعودی با پوشش خبر خروج نیرو‌های اماراتی از یمن، ضمن نادرست خواندن این اقدام، خروج نظامیان امارات را عامل موثری در تقویت روزافزون نیرو‌های یمنی توصیف کردند که در نهایت کنترل بنادر و منابع یمنی را در اختیار خواهند گرفت.

منابع سعودی اعلام کردند امارات در تلاش است همه مسئولیت جنگ یمن را متوجه عربستان کرده و خود را از تحریم‌ها و تهدیدات متحدان غربی خود حفظ کند. این اقدام خیانتکارانه امارات به این کشور آسیب زده و سبب پشیمانی ابوظبی خواهد شد.

در پایان باید به این واقعیت اشاره داشت که جاه طلبی‌های ژئوپلتیک امارات در نهایت به بن بست مقاومت نیرو‌های یمنی و شکست ائتلاف سعودی در نیل به اهدافشان در یمن رسیده و سبب شده تا این کشور گزینه خروج را در دستور کار خود قرار دهد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *