بیش از ۳۰۰ هزار کارشناسی در سال ۹۷ داشتهایم/ همه اعم از قاضی، وکیل و کارشناس باید علم خود را به روز کنیم
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای معاون اول دستگاه قضا در گردهمایی سراسری کارشناسان رسمی دادگستری مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده اظهار کرد: خدا را سپاسگزارم که توفیق حضور در این جمع و بخشی از مجریان عدالت را یافتم و از بزرگان و پیشکسوتانی که به ما حق استادی دارند قدردانی میکنم، خداوند را از بابت تمام نعمتهایی که به ما داده که میتوانیم در یک نظام ولایی خدمتی را برای مردم عزیزمان انجام دهیم شکر میکنم.
وی ادامه داد: بخشی از ارزش کار و زحمات این مجموعه آنچنان که باید و شاید برای برخی از ما روشن نشده است و این وظیفه مرکز و کانون کارشناسان است که کار خود را به درستی تبیین و ارزشگذاری کند.
معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: یکی از اهداف مهم همه انبیا، اولیا و نظام جمهوری اسلامی عدالت، تحقق عدالت و گسترش عدالت در همه ابعاد است و از جمله عوامل انسانی که در تحقق عدالت نقش قابل توجهی دارد، مجموعه خانواده قاضی، کارشناس و وکیل است و این سه عامل، عامل بسیار بزرگی است.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای خاطرنشان کرد: بنده به عنوان یک قاضی و مدیر در دستگاه قضایی از خود سئوال میکنم که آیا نسبت به کار و مجموعه خود رضایت دارم و وظیفه خود را به درستی و به نحو احسن انجام دادهام، خروجی کار من امروز در تحقق عدالت رضایت بخش بوده یا خیر، قطعا همه ما تلاش کردهایم؛ اما رضایت بخش بودن خروجی کار مسئله مهمی است.
وی با اشاره به برگزاری این جلسات گفت: در این جلسات باید با آسیب شناسی و به کارگیری خرد جمعی راهکارهایی را برای ارتقا و تعالی کار، شناسایی کنیم، لذا بیان برخی مطالب در جهت تعالی و ارتقا است.
معاون اول قوه قضاییه با طرح این سئوال که آیا خروجی ما در تحقق عدالت برای خودمان قانع کننده و رضایت بخش است یا خیر، گفت: منِ قاضی و وکیل سوگند یاد کردهایم که کارمان را امانتدارانه و متعهدانه انجام دهیم. کارشناس باید وقتی کار قاضی و وکیل را میبیند، به کار قضات، وکلا و حتی کار خود نظر دهد و ببیند آیا دقیقا مطابق با قوانینی که قانون اساسی برای ما تعیین کرده، کار مورد اشاره درست انجام شده است یا خیر.
وی افزود: طبق آماری که به بنده دادهاند، بیش از ۳۰۰ هزار کارشناسی در سال ۹۷ داشتهایم، آیا ما به این میزان کارشناسی در یک سال خودمان رضایت داریم یه خیر.
معاون اول قوه قضاییه ادامه داد: یک ملک حدود ششصد و خردهای میلیارد تومان کارشناسی میشود که در ادامه نسبت به آن اعتراض میشود و قیمت در یک فاصله کم و بدون هیچ اتفاق خاصی ۱۶۰۰ میلیارد تومان ارزیابی میشود، سئوال اینجاست کدامیک درست است اولی یا دومی؟
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح مورد دیگری از تفاوت در انجام کارشناسی، اظهار کرد: این مصداق را زیاد از من شنیدید که ساختمانی در غرب تهران گودبرداری شده و اقداماتی برای پیشگیری از تخریب جوانب به کار گرفته و جوابی گرفته شده، همه چیز هم قابل رویت است. این مورد در یک فاصله کوتاه ۲۹۵ میلیارد تومان تا ۸ هزار میلیارد تومان کارشناسی شده و همه این افراد از کسانی هستند که گذشته و تجربه و یقینا برای ارزیابی مبانی دارند، اما برخی از این قیمتها در یک هفته انجام شده که نه اتفاق خاصی افتاده، نه جنگ و صلحی شده، نه نوسان آنچنانی پیدا کرده و نه برای مجوز اتفاقی افتاده است.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای تصریح کرد: ما یک خانواده و مجموعه هستیم، مجموعهای که فرآیند آن تحقق عدالت میشود و کارشناس، وکیل، قاضی، کارمند و برخی از عوامل انسانی دیگر به دنبال تحقق عدالت و رسیدن حق به حقدار هستند.
معاون اول قوه قضاییه افزود: من هیچ گاه به کارشناسان مرکز و کانون به دو چشم نگاه نکردم در خصوص وکلا نیز همین طور. امروز میخواهیم خودمان را ارزیابی، قضاوت و کارشناسی کنیم و ببینیم که از کار خود راضی هستیم، عیبی داریم یا خیر.
وی اظهار کرد: نکته بعد این است که اگر دستگاه قضایی حرمت وکالت، وکیل، کارشناسی و کارشناس را رعایت نکند به خود دستگاه قضایی لطمه میخورد و اگر وکیل و کارشناس نیز حرمت دستگاه قضایی را رعایت نکنند علاوه بر دستگاه قضایی به خودشان نیز لطمه وارد میشود، اما سوال اینجاست این حرمت را چگونه پاس بداریم.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای اضافه کرد: دوست آن است که مانند آینه خیرخواه، دلسوز و شفاف عیب دوست خود را بگوید و اگر انتقاد و اشکالی هم داریم به نحو صحیح با رعایت ضوابط و شرایط مطرح کند و در مقام رفع آن نقصیه برآید اگر این باشد، این بیحرمتی نیست و اگر عیب خود را پوشاندیم و رو دربایستی کردیم و اشکال را برطرف نکردیم خروجی آن بد از آب درمیآید و ممکن است ما نیز عندالله، عندالوجدان و عندالناس مسئول باشیم.
معاون اول قوه قضاییه با بیان اینکه در ابتدا خود باید حرمت خانواده را نگه داریم، اظهار کرد: ثانیا به معنای این نباشد که عیب دیگری را برطرف نکنیم، آیا در دستگاه قضایی از دید شمای کارشناس و وکیل ایراد و انتقادی وارد نیست حتما وارد است و شما قبل از هرکس دیگری، چون بیشتر با هم ارتباط دارید و کار مشترک دارید در جریان آن هستید بنابراین ما نسبت به یکدیگر اولی هستیم و باید به همدیگر کمک کنیم تا عیبهایمان برطرف شود.
وی در ادامه بیان کرد: اگر در کار، رفتار و عمل، صحت عمل و هر چیز قاضی و در مسائل گوناگون اشکالی به نظر شما کارشناسان در دستگاه قضایی میرسد حتما منتقل کنید و حتما در جهت رفع آن تلاش کنید و به یک بار گفتن بسنده نکنید.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در ادامه گفت: همچنین از طرف قوه قضاییه اگر دیدیم که در کار کارشناس و وکیل ایراد و اشکالی است به او بگوییم و برطرف کنیم و دست در دست همدیگر دهیم تا خودمان عیب و اشکال را برطرف نماییم و حرمت یکدیگر را نگه داشته باشیم.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر ضرورت نظارت در دستگاه قضایی، اظهار کرد: در برخی از کارهای ما جز خداوند هیچ کسی نمیتواند بر آن نظارت داشته باشد و گاهی اوقات اموری پیش میآید که اگر آن وکیل تقوای درونی نداشته باشد هیچ دستگاه نظارتی نمیتواند کنترل کند و اگر خدای نکرده این وکیل و کارشناس تقوای درونی را نداشته باشد هیچ کس دیگر نمیتواند برخی از امور آن را کنترل کند، لذا باید بدانیم بازخواست دیگری غیر از این دنیا وجود دارد و بدانیم خدا ناظر بسیار بسیار دقیقی است و آنجایی که غیر از خدا کسی بر ما ناظر نیست دقیقا آنجاست که گاهی اوقات تخلف میکند و در واقع انسان خدا را کوچک میشمارد.
وی افزود: از دستگاه نظارتی بیرونی و از مردم میترسیم و میگوییم که آبرویمان میرود، اما باید بدانیم که خدا ناظر بر ما است چه آنجایی که میشود نظارت میشود چه در آنجایی که هیچ کس نمیتواند نظارت کند. ما انسان هستیم و اشکالاتی در زندگی، کار و رفتار ما پیش میآید که جایی از روی غفلت و جایی خداناکرده از روی عمد پیش آید لذا دستگاه نظارتی حتما لازم است و دستگاه نظارتی نگران نباشیم نترسیم و ناراحت نیز نباشیم.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در ادامه با بیان اینکه دستگاه نظارتی به نفع ما است، اظهار کرد: ما میخواهیم طبق قانون و ضوابط و در جهت احقاق حق عمل کنیم لذا از دو حالت خارج نیست یا اینکه آن کاری که داریم انجام میدهیم و تشخیص میدهیم، فیالواقع هم درست، هم واقع و هم حقیقت است و اگر نیست ما عمدی در حال انجام کاری هستیم. لذا اگر اینجا جلوی ما را بگیرند بهتر از این است که در قیامت جلوی ما را بگیرند ولله آن آتش از این آتش خطرناکتر و بیآبرویی که آنجا به سر انسان میآید و از بیآبرویی که در اینجا ممکن است به سر انسان بیاید خیلی بدتر است.
معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: در آنجا هیچ راه جبرانی وجود ندارد، اما در اینجا راه جبران داریم فرض کنید میخواهیم به فلان نقطه تهران برسیم و فکر میکنیم مسیری که میرویم درست است، اما کسی میگوید آن مسیر درست نیست، و مسیر درست از این طرف است ما از او تشکر میکنیم یا ناراحت میشویم؟
وی در بخش پایانی سخنان خود تصریح کرد: من از جناب آقای جهرمی میخواهم نظارت را جدی بگیرند و از نظارت نهراسیم دیروز در تودیع و معارفه مرکز حفاظت قوه قضاییه به شدت توصیه کردم که حفاظت باید چگونه عمل کند و نظارت باید خیرخواهانه، هشدار دهنده، رازدار، تذکر دهنده و امانتدار باشد و مچگیرانه نباشد آن نظارت یک نظارت عاقل، عالم، کاردان، دلسوز و خیرخواه مصالح باید باشد و نظارت لازم است.
وی با بیان اینکه شما کارشناس هستید و بنده در این زمینه تخصصی ندارم، گفت: همه اعم از قاضی، وکیل و کارشناس باید علم خود را به روز کنیم و نمیتوانیم به اندوخته خودمان در حوزه علمیه قم، دانشگاه و... اکتفا کنیم، چون امروز با همان اندوخته نمیتوان پاسخگوی همه نیازمندیهای امروز باشیم، برخی مسائل همچون فضای مجازی و مسائل سایبری جدید و نو است.
حجتالاسلام والمسلمین اژهای با تاکید مضاعف بر اهتمام نسبت به آموزش گفت: علم و کارشناسی را باید به روز کنیم و به دانش گذشته خود اکتفا نکنیم، گاهی اوقات برای ما کلاس آموزشی میگذارند و ممکن است به ما بر بخورد و بگوییم ۴۰ سال است در قوه قضاییه هستیم و حالا باید در کلاس آموزشی و پای درس استادی که سنش کمتر است شرکت کنیم، قطعا بدانید امروز برخی از مسائل وجود دارد که من نوعی نسبت به آن سواد و آگاهی ندارم و آن استاد جوان نسبت به علم روز آگاهی دارد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه بر آموزش و به روز کردن دانش زیرمجموعه اهتمام بورزد.
وی در پایان گفت: امیر المومنین (ع) و بعضی از معصومین دیگر تاکید دارند، اجعل نفسک میزان بغیرک، این عبارت کوتاه را از مکتب اسلام سرلوحه قرار دهیم.
به گزارش ، علی بهادری جهرمی رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه در گردهمایی سراسری کارشناسان رسمی اظهار کرد: خوشحالم که بهانهای شد تا در این جمع تخصصی و کارشناسی بتوانیم میزبان باشیم و دغدغهها و نکات و آنچه که باید در نظام کارشناسی و در نظام جمهوری اسلامی مدنظر قرار گیرد دوره کنیم.
وی تصریح کرد: این جلسه شاید بتواند آغاز طراحی نقشه جدید برای نظام کارشناسی ما باشد.
رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه با بیان اینکه مدیریت کارشناسی را به خود کارشناسان واگذار خواهیم کرد، گفت: قدمهایی در این رابطه برداشته شده و ما مرحله دوم این کار به زودی با اصلاح دستورالعمل به هیئت مدیره استانها محقق خواهد شد.
وی با اشاره به اعلام فراخوان ملی برای همکاری افتخاری با مرکز مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه گفت: در این خصوص هزار نفر فرم اعلام همکاری افتخاری ما را پر کردند و امور را به دست میگیرند نکته مهم آن است که این به کارگیریها به معنای اداره امور بر مبنای سلیقه شخصی نخواهد بود چرا که احتمال خطای یک کارشناس بیشتر از عقل جمعی است.
بهادری جهرمی با بیان اینکه هر آنچه که در مرکز اتفاق میافتد ضابطهمند خواهد شد، بیان کرد: تا وقتی ضوابط روشنی برای تک تک اقدامات ما وجود داشته باشند این اقدامات دنبال خواهد شد لذا تمام موضوعات در حال نوشتن ضوابط به واسطه کارشناسان، کمیتهها و شورای عالی کارشناسان است.
بهادرى جهرمى در ادامه سخنان خود اذعان کرد: نکته دوم این است که به منظور کاهش تخلف، فساد و نظارت پذیرى که ضرورت کار است ما در حال طراحى یک سامانه الکترونیکى هستیم و همه اقداماتى که در مرکز، چه در حوزه کارشناسى و چه در حوزه وکالت انجام مى شود در سامانه خواهد بود و امید داریم تا یک سال آینده کاغذ از مرکز حذف شود.
رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمى و مشاوران خانواده قوه قضاییه در ادامه بیان کرد: از جمله موضوعاتى که ذیل موضوع الکترونیکى شدن مطرح کردیم ایجاد سامانه شفافیت عملکرد براى کارشناسان است که سبب مى شود اولا ما یک سامانه هوشمند ارجاع کار به کارشناس را انجام مى دهیم تا ارجاع فردى نداشته باشیم و با در نظر گرفتن صلاحیت کارشناس، هم در توزیع، کار کارشناسى عادلانه باشد و هم اگر کوتاهى و تخلفى در حال رخ دادن بود امکان بروز آن را کاهش دهیم.
وى با بیان اینکه هماهنگى هاى بسیار خوبى با نهادهاى اجرایى به منظور توجه بیشتر به مرکز صورت گرفته است، اذعان کرد: در این خصوص پیگیرىهاى خوبى صورت گرفته تا شاهد عدالت توزیع بهترى باشیم و جلسات و مکاتبات متعدد و توافقات خوبى صورت گرفته است.
رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمى و مشاوران خانواده قوه قضاییه در ادامه سخنان خود در خصوص مزایاى ایجاد سامانه شفافیت اظهار کرد: کارشناسان عملکرد شفاف و روشنى خواهند داشت، از نظر سایر کارشناسان استفاده مى شود و نظارت پذیرى بیشترى بر عملکرد کارشناسان ایجاد مى شود.
وى در ادامه در خصوص معاونت آموزشى مرکز مذکور بیان کرد: به زودى معاونت آموزشى ما با قوت و قدرت بسیار زیادى فعال خواهد شد.
بهادرى جهرمى در ادامه با بیان اینکه چه در دوره آموزشى و چه کارآموزى نیازمند اقدامات جدى ترى هستیم عنوان کرد: دو لازمه براى کار کارشناس دقیق سلامت و آموزش است و بسیارى از مشکلات که در آرا ایجاد مى شود یا ناشى از ضعف در سلامت و یا ضعف در تخصص کارشناسى که عمل مى کند است؛ در حوزه تخلفات نیز باید به کارشناسان آموزش به جا و شایسته اى دهیم.
رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمى و مشاوران خانواده قوه قضاییه در ادامه با تاکید بر لزوم تعامل میان بخش هاى مختلف اظهار کرد: در خصوص گیت هاى ورودى نه تنها در تهران بلکه در سایر استانها نیز پیگیرى خواهیم کرد.
گفتنی است: در این مراسم با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای معاون اول دستگاه قضا از دکتر مومنى، رئیس سابق مرکز وکلا، کارشناسان رسمى و مشاوران خانواده قوه قضاییه تقدیر به عمل آمد.