«او نگاهش را به ارث گذاشت»، بررسی زندگی شهید آبشناسان/کتب دفاع مقدسی نیاز به جذابیت دارند
گلستان جعفریان نویسنده کتاب «او نگاهش را به ارث گذاشت» و عضو انجمن اهل قلم در گفت وگو با خبرنگار گروه فرهنگی بزرگترین مشکل در حوزه ادبیات پایداری را مورد بررسی قرار داد و گفت: من معتقدم یک محقق و یک نویسنده با طرح مسئله و شناخت ابعاد زوایای موضوع میتواند سوژه و خوراک مناسبی برای مخاطب تهیه کند.
وی با تاکید بر لزوم شناخت سوژهها، توسط نویسنده ابراز کرد: چنانچه موضوع یک اثر مشخص نباشد و نتواند یک خط فکری خاص را دنبال کند، نویسنده نمیتواند به اثر ارزشمندی دست یابد و نتیجه تولید کتاب و یا محتوا همانند سایر موضوعات تکرار میشود، در این حالت مخاطب میلی برای دنبال کردن کتاب نخواهد داشت، در واقع بسنده کردن به یک سری از موضوعات روزمره بسیار بد است و یک خطر برای نگارش کتابهای ارزشهای و دفاع مقدسی محسوب میشود.
وی با اشاره به تنوع بالای کتابهای حوزه دفاع مقدس اظهار کرد: برای جذب مخاطب باید از رویکردهای خاص و ویژه استفاده کرد لذا باید بدانیم قرار است چه موضوعی را برای مخاطب از ابتدا تا به انتها مطرح و به آن بپردازیم. اگر به زوایای نگارش و موضوع یابی توجه شود میتوانیم همه گروههای سنی را به عنوان مخاطب جذب کنیم، در نهایت باید بدانیم چه قسمتی از خاطرات را جدا و نقل کنیم.
وی راهنماییهای راویت کننده در آثار دفاع مقدسی برای دریافت اطلاعات را یک مسئله مهم دانست و بیان کرد: عموما راویان چندان بینشی از آنچه باید مطرح شود ندارند، در حقیقت این نویسنده است که با طرح سئوالات و جهت دهی به آنان میتواند راوی را به عمق اتفاقات و جذابیتهایی موجود در وقایع و رخدادهای دفاع مقدس ببرد.
این نویسنده درباره کتاب جدیدش با عنوان «او نگاهش را به ارث گذاشت» ابراز کرد: این کتاب به بررسی زندگی «شهید حسن آبشناسان» پرداخته است و تلاش کرده تا بجز چهره نظامی دیدگاه اجتماعی این فرد را مورد بررسی قرار دهد. نگاه او به زندگی متوجه مادیات نیست و حتی به فرزند خود در این زمینه تاکید دارد که من برای شما مادیات خاصی به جای نمیگذارم بلکه آنچه باقی میماند نگاه خاص به زندگی است و کتاب تلاش دارد این مسئله را بازگو کند.
وی بیان کرد: کتاب «او نگاهش را به ارث گذاشت» فراز و فرود فراوانی دارد، اما در نهایت دیدگاه افراد و شخصیتهای تاثیر گذار بر هشت سال دفاع مقدس را بیان میکند. بحث نویسندگی در نگارش و همچنین نگاه دیگران نسبت به کتابهای دفاع مقدس متفاوت است و بعضا معتقدند نویسندگان کتاب های ایثار و شهادت تنها راویتگران گفتههای افرادی هستند که در هشت سال دفاع مقدس حضور داشتند.
این نویسنده در خصوص دیدگاه کارشناسان به آثار دفاع مقدس خاطرنشان کرد: برخی از کارشناسان عرصه نویسندگی در حوزه دفاع مقدس معتقدند هر چقدر هم در خصوص دفاع مقدس کتاب چاپ شود باز هم جای کار دارد و هنوز نتوانستیم به عمق موضوع رخدادها و خاطرات نفوذ کنیم. اما من با این نظر مخالف هستم و معتقدم کتابهای دفاع مقدس باید جذابیت داشته باشند.