توقیف نفتکش ایرانی توسط انگلیس هیچگونه سازگاری با حقوق بینالملل دریاها نداشت/ باید از انگلیسیها شکایت کنیم/ خواسته مردم جیبارتار این است که تحت نظارت اسپانیا باشند
امیر «محمدحسن نامی» در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به توقیف نفتکش جمهوری اسلامی ایران در آبهای سرزمینی جبلالطارق توسط نیروی دریایی انگلیس گفت: کشتی گریس ۱ که پنجشنبه گذشته در حال حمل نفت جمهوری اسلامی ایران بود، در «جیبارتار» که نام اسپانیایی جبلالطارق است به صورت کاملا غیرقانونی توسط نیروی دریایی انگلیس متوقف شد.
وی با بیان اینکه برابر کنوانسیونهای حقوق بینالملل دریاها در سالهای ۱۹۳۰، ۱۹۵۸ و ۱۹۸۲ از خط مبدا تا ۱۲ مایل جلوتر «دریای سرزمینی» و از خط دریای سرزمینی تا ۱۲ مایل جلوتر نیز به عنوان «منطقه نظارت» یا «دریای مجاور» قلمداد میشود، گفت: در حقوق بینالملل دریاها برای هر کدام از این آبها قوانین و مقررات خاصی تعریف شدهاند.
رئیس گروه ژئوپلوتیک مرکز راهبردی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: به عنوان مثال در آبهای سرزمینی، هیچ شناوری حق توقف یا انتقال بار و محموله به شناور دیگر را ندارد. همچنین هیچگونه هلیکوپتر یا هواپیمایی نمیتواند در محدوده دریای سرزمینی، بدون گرفتن مجوز از کشور صاحب دریای سرزمینی، از روی عرشه کشتی به سمت آسمان بلند شود.
امیر نامی با بیان اینکه کشتی گریس ۱ در هنگام متوقف شدن توسط نیروی دریایی انگلیس، در آبهای سرزمینی کشور جیبارتار قرار داشت، گفت: شناور گریس ۱ نه در آبهای سرزمینی جیبارتار توقفی داشت و نه محموله و باری را به شناور دیگر منتقل کرده بود و در حال عبوری عادی از این دریا بود و برابر مقررات بینالمللی، انگلیسیها به هیچ وجه حق متوقف کردن این کشتی را نداشتند.
وی با بیان اینکه اقدام انگلیسیها در متوقف کردن کشتی گریس ۱ جمهوری اسلامی ایران، صرفا اقدامی سیاسی بود چرا که هیچگونه سازگاری با حقوق بینالملل دریاها نداشت، تاکید کرد: باید به خاطر این اقدام غیرقانونی از انگلیسیها هم به سازمانهای بینالمللی و هم به دادگاههای بینالمللی شکایت کنیم. اگر قرار بر اینگونه توقفهای غیرقانونی باشد، همه کشورها میتوانند آن را انجام دهند.
رئیس گروه ژئوپلوتیک مرکز راهبردی جمهوری اسلامی ایران گفت: دولت انگلیس باید به خاطر این اقدام غیرقانونی از ملت ایران عذرخواهی کند چرا توقیف کشتی گریس ۱، خلاف مقررات بینالمللی و خلاف تمام بندهای هر سه کنوانسیون بینالمللی حقوق دریاها بود.
امیر نامی در ادامه با اشاره به مباحث مالکیتی و نظارتی کشور جیبارتار گفت: هم اسپانیا و هم انگلیس بر روی کشور جیبارتار ادعا دارند، ولی برابر حقوق بینالملل ادعای اسپانیاییها درست است و باید این کشور در مالکیت اسپانیا باشد.
وی با بیان اینکه جیبارتار مابین اسپانیا و مراکش واقع شده و تنگه جبلالطارق نیز یکی از آبراههای مهم بینالمللی محسوب میشود، گفت: زمانیکه انگلیسیها ابرقدرت جهان بودند، خیلی از کشورها را به صورت غیرقانونی و با زور تصرف کرده بودند که جیبارتار هم در زمره همین سرزمینها قرار میگیرد.
رئیس گروه ژئوپلوتیک مرکز راهبردی جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه مردم جیبارتار مردمی کاملا مستقل هستند و خواسته آنها این است که با توجه به پیوستگی سرزمینشان تحت نظارت اسپانیا باشند، تصریح کرد: انگلیسیها هنوز حالت قیومیت را برای جیبارتار اعمال میکنند درحالیکه حقوق بینالملل چنین اجازهای را به آنها نداده است و مردم جیبارتار چندین بار راجع به این اقدامات انگلیس اعتراض کردهاند.