ادبیات دفاع مقدس یک عشق است/«خزانه خاطرات» جانبازان را دریابیم و از دست ندهیم
کیانوش گلزار راغب نویسنده کتاب «شنام» در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی ، ضمن اشاره به تحولات ادبیات دفاع مقدس گفت: ادبیات دفاع مقدس طی سالهای اخیر یک فرایند ویژهای را طی کرده است. این ادبیات توانسته با جریان سازی طی یک دهه گذشته به اوج برسد و بسط گسترش خوبی در جامعه پیدا کند.
وی با اشاره به جریان سازی ادبیاتی مقاومتی ادامه داد: تعدادی از نویسندگان طی ۳۰ سال گذشته به یک فرآیند قابل توجه و تحولات چشم گیری در زمینه تولید آثار ارزشی رسیده اند که این امر قابل توجه است.
گلزار ضمن اشاره به کاهش تولیدات و کتابهای ارزشی تصریح کرد: فرآیند نوشتن و خلق یک اثر ارزشمند نیاز به دوره زمانی خاصی دارد و شرایط مناسبی را میطلبد تا بتوان زمینه را مهیا کرد و اثری قابل قبول را تهیه کرد، گاهی نویسنده، کتابی را طی ۵ سال مینویسد که هم از نظر کیفی و هم از نظر کمیت روند خوبی را طی کرده و در سراسر کشور مورد استقبال قرار گرفته است.
گلزار با اشاره به آموزش اساتید بزرگ برای نویسندگی که مدتی است ایجاد شده و با استقبال خوبی از سوی آنان مواجه شده ابراز کرد: استقبال جوانان و آموزش آنان به دست اساتید بزرگ که مدتی است بوجود آمده بستر را برای شکوفایی ادبیات ارزشی و مقاومتی فراهم کرده است.
وی تصریح کرد: تنوع در نوع تولیدات و محتواهایی که عموما از نقش امدادگران تا نقش زنان و مادران در پشت جبههها روایت میکند همگی موضوعاتی است که نویسندگان دفاع مقدس به آن پرداختهند.
این نویسنده تاکید کرد: ما به دوران تثبیت رسیدهایم و موضوعات و مفاهیم چه از نظر شکل و ساختار ثابت شده و به فرهنگ کتابخوانی کمک بسیاری شده است، بدین ترتیب نیاز است تا ادبیات ارزشی از سطح نویسندگی به سطح تبلیغات و فیلمهای سینمایی و سریالها گسترش پیدا کند و با کمک توامنمندیهای بصری گامهای جدید را در حوزههای هنری بر دارد.
گلزار ادامه داد: ادبیات میتواند از طریق حوزههای هنری ماننده فیلم و سریالها چهره متفاوتی را به مخاطب ارائه کند و با کمک تصویر، رویدادهای دفاع مقدس را به گونه دیگری تبلیغ و به نسل جدید معرفی کند.
وی به وضعیت نویسندگان و رواج عدم رعایت قانون کپی رایت در جامعه اشاره کرد و اظهار کرد: هم اکنون اقتباسات ما دچار آشفتگی و پراکندگی است، حقوق نویسنده باید همواره مد نظر قرار گیرد هرچند گسترش محتوا میتواند زمینه را برای دسترسی بیشتر خوانندگان به مطالب فراهم کند، اما نویسندگان بیشترین ضرر را میکنند. عدم رعایت حقوق کپی رایت در آثار، نویسنده، مترجم و مولفان را با مشکل مواجه می کند.
گلزار تصریح کرد: جمع آوری آثار دفاع مقدس نیازمند یک «خزانه خاطرات» است مکانی که بتوان در آن آثار و خاطرات رزمندگان و جانبازان را هر چند کوتاه گردآوری کرد، به هر حال این رویکرد نیاز به ساز و کار دارد و قطعا بودجه مخصوصی را طلب میکند. اما بی توجهی به آثار بر جای مانده که به هر دلیل به چاپ نرسیده و یا نا تمام باقی مانده است نیازم به توجه دارد و گذر زمان و تعلل در آن سبب فرصت سوزی میشود.
این نویسنده در خصوص فعالیت در حوزه آثار ادبی دفاع مقدس و جذابیت های آن بیان کرد: نویسندگی در ادبیات دفاع مقدس شغل نیست بلکه یک عشق است و هزینه معنوی و مالی خود را دارد. برخی معتقدند نویسنده دفاع مقدس باید سالی یک کتاب تولید کند، ولی من معتقدم این نظر نادرستی است، زیرا ادبیات دفاع مقدس یک جوهر خاص و معنوی نیاز دارد.
وی خاطرنشان کرد: برخی از جانبازان به سالهای آخر عمرشان رسیده اند و خاطرات آنها گردآوری نشده است در چنین شرایطی این خاطرات برای همیشه از بین خواهد رفت، لذا ایجاد یک صندوق خاص میتواند سبب شود خاطرات برای نسلهای آینده باقی بماند، پس این قشر مهم از جامعه را دریابیم و صندوق خاطرات آنها را از دست ندهیم.
انتهای پیام /