چرا سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا یک شاهکار نظامی بود؟
گروه سیاسی ؛ تنها ۵ سال از رونماییاش گذشته بود که با رهگیری و سرنگون کردن پیشرفتهترین پهپاد متجاوز آمریکاییها در ظُلمات شب، جای خود را دل ایرانیان باز کرد.
سامانه پدافندی سوم خرداد در یک روز اردیبهشتی در سال ۱۳۹۳ با حضور فرمانده معظم کل قوا و فرماندهان ارشد وقت نیروهای مسلح رونمایی شد.
نقل است که «شهید طهرانیمقدم» به همراه شاگردانش چند سال بر روی دقت و سرعت این سامانه کار کرده بود، اما تقدیر اینگونه رقم خورده بود که رونمایی از «سوم خرداد»، سه سال بعد از شهادت پدر موشکی ایران رقم بخورد.
پهپاد MQ_۴C که از نوع پهپادهای کلاس RQ_۴ آمریکا و اتفاقا پیشرفتهترین نوع آن است، در سحرگاهان سیام خرداد امسال در ارتفاعی مابین ۱۸ تا ۲۲ کیلومتر توسط سامانه سوم خرداد هدف قرار داده شد.
سیستم راداری قوی سامانه پدافندی سوم خرداد با قابلیت جهش فرکانسی بالا ضمن رصد بخش وسیعی از شعاع خود توانایی مقابله با سامانههای جنگ الکترونیکی دشمن را دارد. این سامانه که از رادار آرایه فازی با یک هزار و ۷۰۰ اِلمان استفاده میکند و از مقاومت بالایی در برابر شرایط جنگ الکترونیک برخوردار است، به انواع موشکهای سطح به هوا میتواند مجهز شود.
قدرت سیستم راداری سامانه سوم آنجایی خودش را نشان داد که در مقام عمل توانست پیشرفتهترین و گرانقیمتترین پهپاد آمریکا را که از سیستمهای رادارگریزی نوینی بهره میبرد، به زانو دربیاورد. اهمیت این شاهکار نظامی زمانی برجستهتر میشود که بدانیم پهپاد «گلوبال هاوک» آمریکا درحالی که تمام چراغهایش را خاموش کرده بود در آبهای سرزمینی ما حضور داشت.
اشراف اطلاعاتی نیروهای مسلح در حوزههای دریایی باید به گونهای باشد که تمام پرندههای نظامی و شناورهای بیگانه موجود در منطقه را تحت نظر داشته باشد. کاری که رادار «بشیر» در ماجرای رهگیری پهپاد این پرنده نیز از زمان پرواز خود از مبدا تحت نظر بود.
طق اطلاعات منتشر شده به نظر میرسد رادار بومی «بشیر» نقش اصلی را در ردیابی پهپاد جاسوسی آمریکا ایفا کرده بود. راداری که اولین بار در آبان ماه ۹۷ در جریان رزمایش مشترک پدافند هوایی ولایت ۹۷ تحویل نیروی هوافضای سپاه پاسداران شد و در سیام خرداد امسال، «رادار گریز بودن» پهپاد MQ_۴C را به سُخره گرفت.
سردار «امیرعلی حاجیزاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه روز ۳۱ خرداد و هنگام نمایش بخشهایی از لاشه پهپاد جاسوسی آمریکا گفت: «همان لحظهای که پهپاد جاسوسی رهگیری شد، هواپیمای جاسوسی دیگری با نام P-۸ نیز در نزدیکی آن در حال پرواز بود که حدود ٣٥ سرنشین داشت و میتوانستیم آن را سرنگون کنیم، اما این کار را نکردیم».
نکته قابل توجه در اینجا آن است که اگر بنا بر زدن این هواپیمای جاسوسی باسرنشین بود، این کار هم از عهده سامانه سوم خرداد برمیآمد چرا که این سامانه پدافندی امکان رهگیری ۴ هدف و شلیک همزمان ۸ موشک را دارد.
از سوی دیگر «ابوالفضل حسنبیکی» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، پیرامون قدرت پدافندی سامانه سوم خرداد در جریان سرنگون کردن پهپاد گلوبال هاوک آمریکا گفت: ارتفاع پروازی پهپاد «گلوبال هاوک» آمریکا ۱۸ کیلومتر است. آنچه مسلم است این است که پهپاد جاسوسی آمریکا در ارتفاعی مابین «۵۳ هزار تا ۵۵ هزار پا» یعنی «۱۶ تا ۱۷ کیلومتری»، هدف سامانه پدافند هوایی سوم خرداد قرار گرفته است. خود آمریکاییها گفتند این موشک در ارتفاع ۵۳ هزار پایی هدف قرار گرفته، اما شواهد نشان میدهد ارتفاع پهپاد در زمان مورد اصابت قرار گرفتن بیش از ۵۳ هزار پا و حدود ۵۵ هزار پا بوده است.
بنابر اطلاعاتی که در روز رونمایی از سامانه پدافند هوایی سوم خرداد منتشر شد، مشخص شد که این سامانه توان درگیری با اهداف در فاصله ۵۰ کیلومتری و ارتفاع ۲۵ کیلومتری از سطح زمین را نیز دارد. حتی اگر آمریکاییها پهپاد پیشرفتهتری نسبت به پهپاد MQ_۴C بسازند که ارتفاع پروازیاش ۷ کیلومتر هم بیشتر باشد، باز هم این پهپادها از تیررس سامانه تمام ایرانی سوم خرداد در امان نخواهند بود.
و کلام پایانی اینکه «سوم خرداد» یادآور آزادسازی خرمشهر توسط رزمندگان اسلام است و فرزندان شهید طهرانی مقدم این سخن فرمانده کل قوا که فرمودند «خرمشهرها در پیش است» را سرلوحه امور خود قرار دادهاند.