آغاز غربالگری سلامت دانشآموزان/ پر هزینهترین بیماری نادر در جهان را بشناسیم/ کودکان مستعد بیماری وحشتناک
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، آغاز غربالگری سلامت دانشآموزان، پر هزینهترین بیماری نادر در جهان را بشناسیم، کودکان مستعد بیماری وحشتناک، ممنوعیت حضور کادر درمان در ساعات موظف در بخش خصوصی، کاهش برگشت فرآوردههای خونی توزیعی در بیمارستانها و ... گزیدهای از اخبار بسته سلامت امروز است که در ادامه میخوانید.
• آغاز غربالگری سلامت دانشآموزان
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به آغاز غربالگری سلامت دانشآموزان، گفت: اگر طی این غربالگریها دانشآموزی دچار مشکلاتی در حوزه بینایی، شنوایی و ... باشد، آنها را برای انجام مداخلات به سطوح بالاتر ارجاع میدهیم. به گزارش ایسنا، حامد برکاتی از آغاز غربالگری سلامت دانشآموزان از ابتدای تیر خبر داد و گفت: طی این غربالگریها، سلامتی فیزیکی، جسمی و آمادگی تحصیلی دانشآموزان سنجیده میشود. بخشی از این کار توسط وزارت بهداشت و بخشی هم از سوی وزارت آموزش و پرورش انجام میشود. وی با بیان اینکه مباحث مربوط به غربالگری در زمینه سلامت جسمی را وزارت بهداشت انجام میدهد، افزود: سنجش آمادگی جسمانی و تحملپذیری برای فعالیتهای فیزیکی را هم وزارت آموزش و پرورش انجام میدهد. باید توجه کرد که غربالگری سلامت جسمی شامل غربالگری شنوایی، بینایی، سلامت، معاینه قلب و عروق و... است که توسط پزشکان و کارشناسان برای دانشآموزان انجام میشود.
• پر هزینهترین بیماری نادر در جهان را بشناسیم
بیماری SMA به عنوان پر هزینهترین بیماری نادر در جهان شناخته میشود که در اشکال مختلف شاهد بروز آن هستیم. به گزارش مهر، بیماری SMA به دلیل نقص در ژن SMN ۱ ایجاد میشود که مسئول ساخت پروتئینی است که مسئول حفظ سلامتی تودههای حرکتی است و برای زنده ماندن نورونهای حرکتی ضروری است. میزان اندک این پروتئین در سلولها موجب از دست رفتن عملکرد طبیعی در سلولهای عصبی شاخ قدامی نخاع شده و آتروفی عضلات را در پی دارد. این بیماری در درجات متفاوتی از شدت خود را نشان میدهد که همگی تحلیل رفتن عضلانی و اختلال در تحرک را دارا هستند. عضلات پروگزیمال (رانها و بازو) و ماهیچههای تنفسی قبل از بقیه درگیر میشوند. سایر دستگاههای بدن نیز به ویژه در نوع زودرس بیماری گرفتار میشوند.
• کودکان مستعد بیماری وحشتناک
یک متخصص اطفال گفت: شایعترین سرطان در کودکان سرطان خون است؛ اولین سرطان شناخته شدهای که برای آن درمان قطعی وجود دارد. به گزارش برنا؛ فریده موسوی درباره سرطان خون اظهار کرد: شایعترین سرطان در کودکان سرطان خون است. این بیماری در هر سنی ممکن است دیده شود، اما بیشترین شیوع آن در سنین ۲ الی ۵ سالگی است. وی درباره علائم سرطان خون در کودکان گفت: علائم این بیماری به سن کودک بستگی دارد، اما یکی از علائم و نشانههای شایع آن شبیه بیماریهای عفونی است که در کودکان به صورت تب و بی حالی و خستگی ظاهر میشود.
• ممنوعیت حضور کادر درمان در ساعات موظف در بخش خصوصی
معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ابلاغی به معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور بر ممنوعیت حضور کادر درمان در ساعات موظف در بخش خصوصی تاکید کرد. به گزارش ایلنا، در این ابلاغیه با اشاره به گزارشهای دریافتی در رابطه با حضور پرسنل درمانی در ساعات موظف در بیمارستانهای خصوصی و سایر موسسات پزشکی غیر دولتی جهت انجام کار انتفاعی تحت هر عنوانی و نیز با اشاره به نظر دفتر حقوقی وزارت بهداشت، تاکید شده است: انجام کار انتفاعی، همزمان در ساعات اداری یا شیفتهای موظف کادر درمان در بخشهای خصوصی و سایر موسسات پزشکی غیر دولتی ممنوع است و به استناد ماده ۸ قانون تعزیرات حکومتی در امور بهداشتی و درمانی، ترک موسسه و جرم محسوب میشود و باید علاوه بر طرح پرونده متخلف در کمیسیون ماده ۱۱ آن دانشگاه، موضوع به هیات رسیدگی به تخلفات کارکنان دانشگاه احاله شود. بر اساس این ابلاغیه، مدیران اجرایی بیمارستانها و مراکز آموزشی و درمانی بر حسن اجرای این ابلاغیه نظارت کرده و پاسخگو خواهند بود.
• اثر استرس و اضطراب بر پوست
استرس و افسردگی بیماری خاموشی است که نباید به راحتی از کنار آن گذشت و اگر فردی مشکوک به وجود این بیماری شد باید برای درمان آن اقدام کند. به گزارش برنا، جالب است بدانید این بیماری تمام ارگانهای بدن را درگیر میکند و از عوارض آن میتوان به خشکی و التهاب پوست، سیاهی دور چشم، پیدایش چینوچروک پوست، افزایش جوشهای صورت و بدن، افزایش ریزش مو و سفید شدن زودتر از موعد موها اشاره کرد.
• ایران یکی از کشورهای پیش رو در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت است
مدیرکل همکاریهای بین الملل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایران یکی از کشورهای پیش رو در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت است و به همین دلیل به سمت تحقق پوشش همگانی سلامت حرکت کردیم که یکی از آرمانهای مهم جهانی محسوب میشود. به گزارش ایرنا، محسن اسدی لاری درباره اجرای موفق مراقبتهای اولیه سلامت در ایران افزود: صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) و سازمان جهانی بهداشت حدود ۴۱ سال پیش با ایران همکاریهایی در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت داشتند و در نتیجه آن همکاریها، بیانیه آلماآتا صادر شد. در این سالها بسیاری از کشورها در زمینه اجرای مراقبتهای اولیه سلامت تلاش کردند، اما خیلی موفق نبودند و ایران جزو معدود کشورهایی بود که در زمینه مراقبتهای اولیه سلامت به موفقیتهای زیادی رسید.
• کاهش برگشت فرآوردههای خونی توزیعی در بیمارستانها
رئیس اداره امور آزمایشگاههای معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از راه اندازی سیستم استاندارد مراقبت از خون و فرآوردههای خونی در بیمارستانهای تابعه این دانشگاه خبر داد. به گزارش مهر، سید محمدرضا یثربی، با اشاره به تولیت سازمان انتقال خون در تامین نیاز مراکز درمانی به خون و فرآوردههای خونی، گفت: با همکاری سازمان انتقال خون و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشکلات و نواقص سیستم هموویژولانس که با هدف مراقبت از خون و فرآوردههای آن در بیمارستانهای دانشگاه مستقر بوده است، در حال کاهش است. وی افزود: در سال ۹۷ از ۱۷ بیمارستان دولتی ۱۵ بیمارستان و از ۵۹ بیمارستان خصوصی ۵۳ بیمارستان توانستند سیستم همویژولانس را به صورت استاندارد در بیمارستانهای خود مستقر کنند.
• یک عامل مهم افزایش وزن
متخصصان تغذیه میگویند که سریع غذا خوردن میتواند تاثیر چاقکنندگی داشته باشد. به گزارش ایسنا، علاوه بر نوع مواد غذایی مصرفی، سرعت خوردن نیز میتواند تاثیر بسزایی بر میزان افزایش یا کاهش وزن داشته باشد. گروهی از متخصصان علوم تغذیه در ژاپن به مطالعه روی ۱۰۸۳ فرد بزرگسال برای مدت پنج سال پرداختند. این افراد بر اساس سرعت غذا خوردن (کُند، عادی و سریع) به سه گروه تقسیم شدند. همچنین از آنان درخواست شد در شروع مطالعه به پرسشهایی در مورد رژیم غذایی، برنامه ورزشی و سابقه پزشکی پاسخ دهند. هیچ یک از این افراد در آغاز آزمایشها به سندرمهای متابولیک از جمله چاقی شکمی، سطح پایین کلسترول خوب، تریگلیسیرید بالا، فشار خون و قند خون بالا مبتلا نبودند.
• اقدام پزشکان بسیجی برای تامین دارو در شرایط تحریم
رئیس بسیج جامعه پزشکی با اشاره به شرایط تحریمهای کشور، موضوع تامین داروهای اساسی را از دغدغههای جدی وزارت بهداشت دانست و گفت: در این زمینه بسیج جامعه پزشکی از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد. به گزارش ایسنا، ابراهیم متولیان بسیج جامعه پزشکی را یکی از بهترین شبکهها برای کمک به وزارت بهداشت دانست و افزود: ما در بسیج، فارغالتحصیلان زیادی در رشتههای پزشکی، پیرا پزشکی و داروسازی داریم که با ما در ارتباط هستند و همیشه در مواقع حساس به کمک حوزه سلامت آمدهاند. از جمله این کمکها میتوان به اقدامات بسیج جامعه پزشکی در سیل اخیر اشاره کرد که از نظر اعزام پزشک متخصص و ارسال دارو به این مناطق از هیچ کمکی مضایقه نکرد. وی با اشاره به تحریمهایی که در حوزه دارویی وزارت بهداشت با آن دستوپنجه نرم میکند، اظهار کرد: باید بحث تجارت و سیاست را در حوزه تأمین دارو جدا از هم دانست. بسیاری از شرکتها میتوانند با رابطههایی که با کشورهای همسایه نظیر ترکیه، عراق، پاکستان و… دارند، نیاز دارویی کشور را تأمین کنند. بسیج جامعه پزشکی در این راستا با راهاندازی شرکتهایی در کشورهای همسایه با کمک پزشکان بسیجی، به تأمین دارو در نظام سلامت کمک کند.
• نتایج بسیج ملی کنترل فشارخون تا این لحظه
قائم مقام معاون بهداشت وزارت بهداشت اهداف بسیج ملی کنترل فشارخون و نتایجی که تاکنون از اجرای این کمپین به دست آمده را تشریح کرد. به گزارش ایسنا، محمد شریعتی ضمن اشاره به اجرای بسیج ملی کنترل فشارخون بالا و ابراز تشکر از اعتماد و مراجعه مردم به پایگاهها، گفت: در کمپین فشار خون در سه نقطه فشارخون افراد را ثبت میکنیم؛ اولین نقطه خوداظهاری است و با مراجعه به سامانه خوداظهاری بسیج ملی کنترل فشار خون به نشانی salamat.gov.ir و وارد کردن مشخصات، فشارخون خود را نیز وارد کنند. از این محل تا کنون بیش از ۳۵۰ هزار نفر ثبت خوداظهاری کردهاند؛ بنابراین انتظار آن است آن دسته از هموطنان که فشارسنج دارند، از این طریق اقدام به اعلام فشارخون کنند. وی همچنین با اشاره به راهاندازی موقت بیش از ۱۳هزار ایستگاه سنجش فشارخون در سطح کشور، گفت: از این محل نیز تا کنون حدود چهار میلیون نفر برای سنجش فشارخون خود اقدام کردهاند.
•اما و اگرهای ازدواج بیماران مبتلا به «ام اس»
نائب رئیس انجمن «ام اس» ایران گفت: منع مطلقی برای ازدواج بیماران مبتلا به «ام اس» وجود ندارد و این افراد با مشورت پزشک میتوانند ازدواج کنند. به گزارش فارس، محمدعلی صحراییان درخصوص هزینههای درمان این بیماران توضیح داد: هزینه درمان بیماران «ام اس» به صورت ماهیانه حدود یک میلیون تومان است، اما این رقم برای هر بیمار متفاوت است، به دلیل اینکه برخی از این افراد ممکن است هزینه جدی نداشته باشد و هزینههای داروی وی پوشش داده شود، اما برخی از بیماران نیازمند هزینههای ویلچر، واکر و توانبخشی هستند که ماهانه ۴ میلیون تومان باید صرف هزینههای درمانیشان شود.