نخستین نشست مدیران ورزش شهروندی کلانشهرهای کشور برگزار شد
به گزارش گروه ورزشی و به نقل از روابط عمومی سازمان ورزش شهرداری تهران، این نشست با حضورنمایندگانی از حوزههای ورزشی شهرهای کرمان، قم، کرج، همدان، اصفهان، تبریز، زاهدان، ارومیه، رشت و تهران، با هدف بررسی راهکارهایی به منظورفراگیری ورزش شهروندی در نقاط مختلف کشورمان، تبادل اطلاعات و انتقال تجربیات، برپایی جشنوارههای مشترک به صورت همزمان در کل کشور و ... برگزار شد.
در این جلسه که به ریاست "محمد ابراهیم عموئی" دبیر کمیسیون فرهنگی و اجتماعی مجمع شهرداران کلانشهرهای کشور انجام پذیرفت؛ هر یک از نمایندگان شهرهای یاد شده، به بیان دیدگاه ها، تجربیات، نظرات و چالشهای مربوط به حوزهی شهری خود در عرصهی ورزش همگانی پرداختند.
شرایط اجتماعی، فرهنگی و ساختاری متفاوت درشهرهای مختلف، موجب شده بود تا موضوعاتی که در یک شهر، چالش به حساب میآمد، در شهر دیگر، جز نقاط قّوت محسوب شود. اجرای برنامهها و اعمال سیاستهایی از جمله برگزاری مسابقات ورزشی در سطح محلات و برگزاری همایشهای مختلف ورزشی، اما، فصل مشترک اظهارات حاضران در جلسه به شمار میرفت.
استفاده از ظرفیتهای شهری برای توسعهی ورزش شهروندی
در ابتدای این نشست، "حیدر سلیمانی" جانشین سرپرست سازمان ورزش شهرداری تهران، ضمن خوشامدگویی به نمایندگان ورزش کلانشهرها و بیان مختصری از عملکرد ورزش شهرداری پایتخت، به راهکارهای سازمان متبوعش در زمینهی توسعهی ورزش شهروندی پرداخت.
وی اجرای طرحهای نظیر "حریم گردی ورزشی" با استاده از پتانسیل و ظرفیت اداره کل حریم و ستاد گردشگری شهرداری پایتخت و نیز بهره مندی از ظرفیتهای مردمی در برپایی کمپین "دوشنبههای ورزشی" را، نمونهای موفق از کاهش هزینهها و افزایش مشارکت شهروندان در این عرصه برشمرد.
سلیمانی همچنین از نشستهای متعدد برگزار شده توسط سازمان متبوعش با فدراسیونهای مختلف ورزشی سخن گفت و افزود: با تعاملات ایجاد شده و در پی آن، امضای تفاهم نامه هایی، زمینه برای حضور داوطلبانهی فدراسیونهای ورزشی به منظور کمک به ورزش شهروندی فراهم شده است.
این نشست با اظهارات" عموئی" و تأکید بر ایجاد نگاهی ملّی و فرامنطقهای در زمینه توسعه ورزش در میان اقشار مختلف ادامه یافت.
سپس "فروغی" رییس کمیتهی ورزش کمیسیون فرهنگی و اجتماعی مجمع کلانشهرها، هدف از برگزای این نشست و تشکیل کمیتهی ورزش را استعداد یابی و ایجاد نشاط اجتماعی در میان توده مردم در شهرهای مختلف خواند و افزود: ما تصمیم داریم در راستای هم افزایی ملّی، برنامههای عملیاتی، یکپارچه و منسجم در تمامی کلانشهرها به مرحلهی اجرا درآوریم.
وی ادامه داد: این کار از اوایل تابستان سال جاری آغاز خواهد شد.
ساختارهای بروکراتیک شهرداری مانع از اجرای برنامههای ورزشی است
"بهمن عبدی" نمایندهی حوزهی ورزش شهرداری تبریز، از محدودیتهای قانونی موجود در ابلاغیههای شهرداری و عدم اجازهی هزینه کرد مناسب در برنامههای ورزشی انتقاد کرد و گفت: ساختارهای بروکراتیک شهرداری ها، امکان چابکی و خلاقیت را از حوزه ورزش گرفته است.
وی تهران را در زمینهی سرا نههای ورزشی، امکانات، زیرساخت و برنامههای قابل اجرا، شهری موفق و الگویی کارآمد خواند و افزود: برنامههای عملیاتی نظیر "سه شنبههای بدون خودرو" و یا پویش "دوشنبههای ورزشی" میتواند در سایر شهرها هم اتفاق خجستهای باشد.
به اعتقاد وی، واگذاری اماکن ورزشی به بخش خصوصی با روح و رسالت ورزش شهروندی برای اقشار مختلف به خصوص اقشار کم درآمد در تناقض است.
این انتقاد البته از سوی سلیمانی نیز پاسخ داده شد.
جانشین سازمان ورزش شهرداری تهران گفت: برون سپاری اماکن ورزشی به افراد متخصص با تعیین ضوابط خاص، نه تنها منافاتی با اهداف اصلی ورزش همگانی ندارد؛ بلکه با ایجاد درآمدهایی، صرف ورزش شهروندی در بخشهای دیگر به خصوص اقشار ضعیف جامعه دارد.
تعامل با فدراسیونها ضروری است
"محمدرضا شیخ شعربافان" نماینده رشت در این جلسه، از نگاه مثبت شهرداری این شهر به حوزه ورزش تقدیر کرد و گفت: ما میخواهیم با الگو برداری از شهرداریهای موفق، مسیرهای تازهای را برای شهروندانمان به نمایش بگذرایم. تهران یکی از موفقترین و کاربردیترین الگوهاست.
وی در ادامه، ایجاد تعامل و تفاهم با فدراسیونهای ورزشی را ضرورتی غیر قابل انکار برشمرد و خواستار ورود جدّی کمیسیون فرهنگی کلانشهرها به این موضوع شد.
لزوم استاندارد سازی در زیرساختهای ورزشی
"پیام حیدری" نمایندهی همدان نیز از تجربه این شهر در ایجاد سالنهای چند منظوره مطابق با استانداردهای تعریف شدهی جهانی در بخش ورزش همگانی سخن گفت و تسرّی این موضوع به سایر نقاط کشور را ضروری برشمرد.
در ادامه "مهدی قاسمی" نماینده کلانشهر اصفهان ضمن ارائه عملکردی کوتاه از حوزهی ورزش این شهر، توجه به اقشار محروم و فرودست جامعه را ضروری خواند و در عین حال بر بی انگیزگی مردم برای حضور در عرصهی ورزش همگانی تأکید کرد.
به اعتقاد وی، استفاده از روانشناسان ورزشی برای تزریق روحی تازه در جامعه به منظور پیگیری اهداف ورزش همگانی، امری اجتناب ناپذیر مینماید.
امضای تفاهم نامههای مجزا با ۵ فدراسیون ورزشی
در همین راستا، فروغی که از انعقاد تفاهم نامههایی - به واسطه کمیسیون فرهنگی مجمع کلانشهرهای - با ۵ فدراسیون ورزشی شامل، فدراسیون بومی – محلّی، شنا، تنیس روی میز، هاکی و شطرنج نام برده بود، بر لزوم ایجاد پل ارتباطی جدید میان این مجمع و کمیته ورزش، با فدراسیون پزشکی – ورزشی به منظور استفاده از ظرفیتهای این فدراسیون صحه نهاد.
"نیما هوشنگی" نماینده کرج از عدم وجود تحرک لازم به دلیل اهمال شهرداری در پرداخت مطالبات، انتقاد کرد و گفت: اجرای مسابقات هزینههایی دارد. چنانچه شهرداری در پرداخت حق الزحمههای ناچیزی همچون داوری و ... کوتاهی کند، انجام این کار (برگزاری رقابتهای محلی) امکان پذیر نیست.
"حمیدرضا داوری" نماینده قم نیز از تجربه شهر خود درتقویت NGOهای مختلف و بهره برداری از این فرصت به منظور برگزاری رقابتهای ورزشی خبر داد.
وی گفت: ما برای برگزاری رقابتهای ورزشی، از ظرفیتهایی همچون "ستاد کانون مساجد" و یا "هیئتهای مذهبی" استفاده میکنیم.
داوری پیشنهاد ایجاد اپلیکشینهایی ورزشی برای همهی شهروندان با در نظر گرفتن مشوّقهایی برای استفاده از آن، ارائه داد.
تشکیل تیمهای پایه ورزشی منافاتی با رسالت شهرداریها ندارد
"هادی قربان نژاد" نماینده ارومیه در این جلسه به طرح سوالی پرداخت که حدّفاصل میان ورزش همگانی و حرفهای را مشخص میکرد.
وی که ساخنار ورزش در ارومیه را متشکل از دو بخش ورزش باشگاهی و ورزش شهروندی بر میشمرد، از سرازیر شدن بودجه به باشگاهها و غافل شدن از ورزش همگانی انتقاد کرد.
قربان نژاد گفت: متأسفانه همکاری خوبی از سوی هیئتهای ورزشی ارومیه با سازمان ورزش شهرداری این شهر صورت نمیگیرد. جذب بودجه نیز در ورزش همگانی بسیار ضعیفتر از باشگاه هاست و همین موضوع، مانعی جدی در مسیر توسعهی ورزش شهروندی محسوب میشود.
به اعتقاد وی، شهرداری بنا به رسالت ذاتی خود باید از ورود در حوزهی باشگاه داری بپرهیزد.
فروغی در پاسخ وی نیز چنین گفت: تشکیل تیمهای پایه توسط شهرداری ها، هیچ منعی ندارد. تنها فعالیت در لیگهای برتر است که مفهوم ورزش حرفهای به خود میگیرد.
در ادامهی نشست، "فرید علیمرادی" از کرمان نیز به ایجاد آکادمیهای ورزشی در این شهر با هدف استعداد یابی و ایجاد فضای مناسب برای شهروندان اشاره کرد و از کمیته ورزشی کلانشهرها خواست با ارائهی طرحی یکپارچه برای ورزش، تمام شهرها، همزمان به استقبال تابستان بروند.
این جلسه با توضیحات افسانه بیابانی، کاظم دستگردی و بهادران به ترتیب معاون ورزش بانوان، معاون ورزش آقایان و نماینده اداره تفریحات سازمان ورزش شهرداری تهران دربارهی عملکرد هر یک از واحدهای مذکور در عرصهی ورزش و تفریحات ورزشی شهر تهران ادامه یافت.
کارگروه انتقال تجربیات ورزشی تشکیل میشود
سلیمانی در پایان از لزوم همکاریهای متقابل و انتقال تجربیات ورزشی کلانشهرها در فضای مجازی سخن گفت.
عموئی رییس جلسه نیز، پیشنهاد تشکیل کارگروهی به منظور انتقال تجربیات را ارائه داد که مورد موافقت اعضا قرار گرفت.
این نشست روز پنجشنبه، ۲۲ خرداد ماه جاری از ساعت ۱۰ تا ۱۳ در محل سالن جلسات سازمان ورزش شهرداری تهران برگزار شد.
شایان ذکر است دومین نشست تخصصی مدیران ورزش شهروندی شهرداریهای کلانشهرهای کشور، اواخر تابستان سال جاری به میزبانی تبریز برگزار خواهد شد.