«آقا رضای خودمون» متعلق به نسل سوم و چهارم انقلاب است/ هنوز اثر در خور شأن امام (ره) ساخته نشده است
به گزارش گروه فضای مجازی،مراسم رونمایی از مستند «آقا رضای خودمون» به کارگردانی محسن سلیمانی با حضور محمدحسن قدیری ابیانه کارشناس عالی امور استراتژیک و محسن سلیمانی برگزار شد.
** حاج رضا بیان جذابی داشت
در ابتدای این مراسم بخشهایی از این مستند سه قسمتی برای حاضرین پخش شد و در ادامه «محسن سلیمانی» کارگردان این مستند تلویزیونی در ابتدای صحبتهای خود درباره چگونگی شکلگیری این اثر گفت: حدود ۴ سال است که مشغول ساخت این مستند هستم که در خلال تولید آن با موانعی روبرو بودیم.
وی درباره آشنایی با حاج رضا راوی این مستند نیز گفت: بعد از ساخت مستند «عیسی خمینی (ره)» با حاج رضا که عکاس و محافظ امام بود، آشنا شدم و همان زمان حس کردم آدم جذابی است و با نوع بیانی که دارد میتواند خاطرات خیلی خوبی را از امام (ره) برایمان تعریف کند. همین شد که از او خواستم تا در مستند بعدیم نیز حضور داشته باشد، اما اوایل قبول نمیکرد تا اینکه بعد از دو سال راضی شد.
این کارگردان با اشاره به مراحل تحقیقی که برای این مستند طی کردند، گفت: ما مدت زمان زیادی مشغول جمع آوری مستندهایی برای این مستند بودیم و بعد از پایان مراحل تحقیق، تصویربرداری را آغاز کردیم.
سلیمانی با بیان اینکه حاج رضا در این مستند خاطرههای جدیدی را تعریف میکند، گفت: حاج رضا برای اولین بار است که حرفها و خاطراتی را از امام خمینی (ره) در این مستند تعریف میکند که در هیچ کجا و کتابی درج و یا تعریف نشده است. یکی از ویژگیهایی که حاج رضا در تعریف کردن خاطرات امام داشت این بود که طوری باورپذیر تعریف میکرد انگار شما دقیقا همان جایی که دارد تعریف میکند ایستادی.
سلیمانی با بیان اینکه سخنرانیهای امام (ره) در ایوان جماران بوده است، بیان داشت: ما تا الان سخنرانیهای امام خمینی (ره) را در ایوان جماران دیدیم، اما معتقدم اصل ماجرا حیاط پشت آن بود که مناجاتها و زندگی امام در آن فضا شکل میگرفت، از طرفی زاویه نگاهم در ساخت چنین مستندی زاویه نگاه امام خمینی بود و به همین خاطر برای ساخت مستند خود به جماران رفتم. امام خمینی (ره) همیشه برای من زنده و حاضر است و اصلا حس نمیکنم که از میان ما رفتهاند. حتی در میانه تولید این مستند دلم برای امام تنگ میشد. هنوز هم که به جمکران میروم دست و پایم را گم میکنم و حس میکنم میخواهم به دیدار امام (ره) بروم.
** هنوز اثر درخوری درباره زندگی امام خمینی (ره) ساخته نشده است
این کارگردان مستند درباره اینکه هنوز نتوانستیم درباره زندگی امام خمینی (ره) کار درخوری بسازیم، بیان داشت: علیرغم اینکه زندگی امام خمینی (ره) مثل شخصیتشان دراماتیک و جذاب است، هنوز نتوانستیم در مورد زندگیشان کارهای جذاب و دراماتیکی بسازیم. امام (ره) هنوز هم بزرگترین فردی است که میتواند تحولی در یک جامعه بوجود آورد. قطعا فیلمها و آثار نمایشی که درباره زندگی ایشان ساخته میشود میتوانند جذاب بوده و در عرصههای بین المللی بدرخشند.
وی با اشاره به اینکه در این مستند از زوایای پنهان زندگی امام خمینی (ره) پرده برداری کردیم، گفت: برای مثال اینکه امام (ره) چه نوع زندگی دارد برای مخاطب جذاب است و خیلی از مردم این را نمیدانستند که ایشان مستاجر بوده است. یادم است یکبار حاج رضا از امام (ره) خواست که عبایی به او برای یادگاری بدهد و امام (ره) گفتند من فقط همین یک عبا را دارم و اگر میخواهی برو و یک عبا برایم بخر و عبایم را بردار، ساده زیستی در زندگی بنیان گذار انقلاب اسلامی ایران موج میزد.
این کارگردان درباره اینکه این مستند را برای نسل سوم و چهارم بعد از انقلاب ساختم، ادامه داد: من سعی کردم تا این مستند را برای نسل سوم و چهارم بعد از انقلاب بسازم تا آنهایی که اصلا امام (ره) را ندیده و شناختی نسبت به ایشان ندارند، با تماشای «آقا رضای خودمون» به راحتی بتوانند این شخصیت مهم تاریخی را بشناسند.
سلیمانی با بیان اینکه سخنرانیهای امام (ره) در ایوان جماران بوده است، بیان داشت: ما تا الان سخنرانیهای امام خمینی (ره) را در ایوان جماران دیدیم، اما معتقدم اصل ماجرا حیاط پشت آن بود که مناجاتها و زندگی امام (ره) در آن فضا شکل میگرفت به همین خاطر من برای ساخت مستند خود به جماران رفتم.
** کمکاری مسئولین فرهنگی در شناساندن امام خمینی (ره) به جهانیان
وی در ادامه نیز اظهار داشت: مسئولین فرهنگی ما درباره شخصیت امام (ره) و شناساندن ایشان به جهانیان کم کاری کردند. امام خمینی (ره) شخصیتی بود که در بسیاری از غیر مسلمانهای خارجی تاثیر مثبتی داشت و باعث شد تا آنها به دین اسلام ایمان بیاورند و برای شروع جزئیات جذاب و دراماتیک زیادی وجود دارد که بتوان از آنها استفاده کرد. از طرفی ما هیچ فیلم جهانی از امام خمینی (ره) نساختیم آنهم درباره فردی که دنیا را تغییر داد.
این کارگردان با بیان گلایهای از مسئولین کشور نیز گفت: باید پرسید که چرا درباره امام خمینی (ره) هیچ سریال و یا فیلمی نمیسازند؟! آنهم در شرایطی که دنیای الان تشنه اسلام ناب محمدی (ص) است. نسل سوم و چهارم ما وقتی به دنیا آمدند تصویری از امام (ره) در ذهنشان نداشتند و الان شرایطی است که باید مسئولین فرهنگی صداوسیما، حوزه هنری و ... فکری برای ساخت فیلمی درباره زندگی امام خمینی (ره) کنند.
در ادامه این نشست رونمایی، «محمدحسن قدیری ابیانه» کارشناس عالی امور استراتژیک ضمن بیان اینکه مستند بسیار جذابی را به تصویر کشیدید، گفت: از تماشای این مستند لذت بسیاری بردم و شما مرا به سالها پیش که در کنار امام خمینی (ره) بودم بردید. موارد جدیدی را در این مستند یددیم که اتفاقا آموزنده نیز هست، مثل اینکه امام (ره) مستاجر بودند و برای کوبیدن یک میخ به دیوار میگفتند باید از صاحب خانه اجازه بگیریم.
وی با اشاره به شخصیت آرام و قدرتمند امام خمینی (ره) نیز گفت: زمانیکه ناوهای جنگی آمریکا به ایران نزدیک شده بودند، امام (ره) با آرامشی سرشار گفتند که آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند! و این جمله ایشان آرامش را به مردم القا کرد. همینطور درباره همه پیامهایی که امام (ره) خظاب به مردم میفرستند چنان موج عظیمی در کشور شکل میگرفت که مثال زدنی نبود و ساخت چنین مستندی برای نسل سوم و چهارم انقلاب بسیار کارآمد است.
قدیری ابیانه با اشاره به ضیافت افطاری که در کنار امام خمینی (ره) و آیت الله خامنهای حضور داشته است، گفت: یادم است در همان روز امام (ره) بعد از اقامه نماز، منتظر شدند تا آیت الله خامنهای کنارشان قرار بگیرند و بعد روزه خود را باز کنند. چندی بعد زمانیکه بنیان گذار انقلاب اسلامی به لقا الله پیوستند و مقام معظم رهبری به عنوان رهبر کشور انتخاب شدند، من بلافاصله با آقای مفید تماس گرفتم که در آن زمان مدیر پخش شبکه یک سیما بود و گفتم که الان زمان مناسبی برای پخش فیلم افطار آن روز است که امام خمینی (ره) منتظر مقام معظم رهبری شد.
** سادگی در زندگی امام خمینی (ره) حرف اول را میزد
این کارشناس عالی امور استراتژیک، در ادامه این نشست رونمایی نیز افزود: در حال حاضر جهان به این سمت میرود که قطب بزرگ اسلام و تمدن اسلامی شکل بگیرد. ما نباید این را از خاطر ببریم که در تاریخ ظهور اسلام چه چیزهایی برایمان مهم بوده است؟ حرکت انقلاب اسلامی که منشا تحول است برای آن زمان اهمیت پیدا کرد. همچنان معتقدم باید فیلمهایی برای مخاطبی که هنوز به دنیا نیامده بسازند که بتوانند انقلاب اسلامی را به خوبی درک کنند و بدانند تحول بسیار عظیم در جهان چگونه رخ داده است.
وی ادامه داد: سادگی در زندگی امام (ره) حرف اول را میزد و عظمت ایشان به مقبره پرجمالشان نیست و به زندگی سادهشان است. یادم است زمانیکه امام (ره) درباره مصلی مینوشتند روی سادگی آن خیلی تاکید داشتند، اما افرادی که مصلی را ساختند به این سادگی دقتی نداشتند. لازم است همینجا پیشنهادی دهم به سازندگان آثار هنری که برای نسلهای آینده مان فیلمی با موضوع زندگی امام خمینی (ره) بسازند و تا افرادی مثل آقا رضا در قید حیات هستند از پتانسیلهای موجود استفاده کنیم.
قدیری ابیانه در ادامه بیان داشت: معتقدم در تولید چنین مستندهایی درباره شخصیتهایی مثل امام (ره) و مقام معظم رهبری نباید کوتاهی کنیم.
سلیمانی در ادامه این نشست بیان داشت: در اطراف ما افرادی مثل آقا رضا زیاد هستند که شاید خیلیها آنها را نشناسند. اینها گنجهای کشف نشدهای هستند که زندگی امام (ره) را بی واسطه دیدند. فیلمسازی درباره چنین شخصیتهایی مثل امام خمینی (ره) مخصوصا با زاویه دیدی که کمتر به آن پرداخته شده است، جذابیت جهانی دارد.
** تفاوت میان تفکرهای مسئولین حال حاضر با تفکرهای امام خمینی (ره)
وی درباره ساده زیستی امام خمینی در زندگی نیز گفت: امام (ره) در پوشش و ظاهر نیز بسیار ساده زیست بودند و واقعا چنین موضوعی برای مسئولین حال حاضر ما قابل درک است؟ ما حرفهایمان را برخی مسئولین زدیم که ببینید و دم از امام (ره) نزنید وقتی افکارتان ربطی به ایشان ندارد و کاملا در تناقض با تفکرهای امام (ره) است.
قدیری ابیانه در پاسخ به این سوال که باید از چه منظری درباره امام خمینی (ره) با مخاطب خارجی صحبت کنیم؟ گفت: امام (ره) فردی بود که با قدرتی که داشت با دست خالی آمد و علیه دشمن ایستادگی کرد. دلیل پیروزی امام (ره) بر دشمنان این بود که ایشان با قرآن و اسلام به خوبی آشنا بودند و مطابق آنها رفتار میکردند. ما باید در مقابله با خارجیها از اسلام و قرآنی که امام (ره) در زندگیشان از آن بهره میبردند، بیاموزیم.
مستند سه قسمتی «آقا رضای خودمون» به کارگردانی محسن سلیمانی ۱۳، ۱۴ و ۱۵ خرداد ساعت ۲۲ از شبکه افق پخش میشود.