خودروی ایرانی جان میگیرد/ انتقال تفکر حوزه موشکی به صنعت خودروسازی؟
گروه سیاسی ؛ «ذهنی که میتواند یک موشک درست کند که این موشک دو هزار کیلومتر طی میکند و با کمتر از ده متر خطا به هدف میرسد؛ این چیز کوچکی است؟ (بنده [فقط]خواستم مثال بزنم؛ حالا اسم موشک آمد و جوانها به هیجان آمدند.) من میگویم آن مغزی که میتواند یک چنین موشکی را تولید بکند که دشمنان ما اعتراف میکنند به اهمّیّت این کار، آیا این مغز نمیتواند خودرویی را که فرض بفرمایید مصرفش سیزده لیتر در صد کیلومتر است، برساند به پنج لیتر در صد کیلومتر؟ نمیتواند بکند؟ این مغز عاجز است از این کار؟ چرا به جوانها مراجعه نمیکنید؟ چرا به این ذهنهای خلّاق مراجعه نمیکنید؟ چرا از اینها کمک نمیگیرید؟» این سخنان بخشهایی از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با کارگران در تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ است.
در نمودار پیچیدگی صنایع، «خودرو» در جایگاهی به مراتب پایینتر از موشک و زیردریایی و جنگنده و ناوشکن قرار دارد و فراموش نکنیم که هنوز از رونمایی موشک نقطهزن «دزفول» با برد هزار کیلومتر و زیردریایی نیمه سنگین «فاتح» با ۶۰۰ تُن وزن، بک سال هم نگذشته است. زیردریایی و موشکی که از نظر متخصصین در قله دانش صنعتی جهان قرار دارند.
با عنایت به این عبارت پرمعنی از مولوی که «چونکه ۱۰۰ آمد ۹۰ هم پیش ماست»، بدیهی است جمهوری اسلامی ایران با توانایی ساخت زیردریایی و موشک و جتجنگنده و پیشرفتهای گسترده در عرصه هستهای، قطعا در زمینه ساخت خودرو که در نمودار پیچیدگی صنایع از جایگاه پایینتری نسبت به موشک و زیردریایی برخوردار است، از توانمندی کافی برخوردار است.
یک اتفاق مبارک
اتفاق جدید و رویکرد مهمی که در روزهای گذشته رخ داده است اینکه شرکتهای بزرگ خودروسازی کشور تصمیم گرفتند برای تقویت کیفیت و کاهش هزینه محصولات خود، وارد تعامل نزدیک و عملیاتی با حوزه نظامی و دفاعی کشور شوند. حوزهای که طی سالیان گذشته امتحان خود را به خوبی پس داده و به یک نقطه اتکا تبدیل شده است.
روز گذشته امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در جلسه اقتصاد مقاومتی استان زنجان اظهار کرد: اخیرا شرکتهای سایپا و ایران خودرو با سازمان صنعت دفاعی قرارداد امضا کردهاند. با استفاده از تکنولوژی داخلی، فرصت و جهش جدیدی در صنعت خودروسازی ایجاد و خود اتکایی حاصل میشود.
وزیر دفاع کشورمان همچنین با ذکر مثالی از توانمندی نیروهای داخلی در زمینه تولید قطعات گفت: امروز قطعات هواپیماهای جنگنده اف ۴، اف ۵ و اف ۱۴ که این قطعات در دنیا نظیر ندارند در ایران تولید میشوند و هواپیماها را به پرواز درمیآورند.
امیر حاتمی در روز سوم دیماه سال گذشته نیز در مراسم افتتاح ۲ نمایشگاه دستاوردهای فناورانه گفته بود: اخیرا یکی از شرکتهای وزارت دفاع موفق به تولید چند ۱۰ هزارای سی یو مورد نیاز خودروسازان شده است.
میتوانیم پلتفرم ایرانی خودرو طراحی کنیم
پیشتر سردار «امیرعلی حاجیزاده» فرمانده نیروی هوافضای سپاه در حاشیه همایش عملی سلمان فارسی - ۵ اسفند سال گذشته - گفته بود: «حوزه توانمندی کشور در عرصههای مختلف دانشی و فناوری در بخشهای تسلیحاتی و نطامی در قله است و بقیه بخشها که عمدتا غیرنظامی است در سطح پایینتری قرار دارد. ما اعلام کردیم در هر بخشی که دوستان ما مشکل و گیر و وابستگی دارند، آمادگی کمک داریم منتها نباید به امکان داخلی به عنوان یک توانمندی موقت و موضوع گذرا نگاه کرد. ما همانگونه که اعلام کردیم موشک صددرصد داخلی بشود و این کار شد، میتوانیم تصمیم بگیریم پلتفرم ایرانی برای خودرو طراحی کنیم و به فرانسه و چهار کشور دیگر اروپایی وابستگی نداشته باشیم. چنانچه اخیرا عزیزان ما در بخشهایی از ساخت پالایشگاه مشکل داشتند و به ما مراجعه کردند و بخشهای تحقیقاتی ما فعال شدند و ما تعهد کردیم آن قطعه را پیچیده را برای آنها بسازیم. در این مملکت هیچ کار نشدنی وجود ندارد، چون جمعیت کثیری از جوانان وجود دارند که تشنه و علاقمند و پایکار هستند».
دل کندن از آمریکا و اروپا موجب «رشد مضاعف» خواهد شد
سردار «ابوالفضل شکارچی» سخنگوی ارشد نیروهای مسلح پیشتر در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، درباره ساخت تجهیزات پیچیده و مدرن دفاعی کشور اظهار کرد: اگر همان روحیه و مدیریت جهادی که بر بَر و بچههای دفاعی حاکم است بر نیروهای سایر دستگاهها، سازمانها و صنایع کشور حاکم شود قطعا کارهای بزرگی انجام میشود.
وی با بیان اینکه نیروهای دفاعی کشور امروز پیچیدهترین تجهیزات دفاعی را تولید میکنند که «خودرو» حتی یک چرخ آنها هم نمیشود، عنوان کرد: دل کندن از آمریکا و اروپا نیز موجب رشد مضاعفی در ارکان مختلف کشور خواهد شد.
سخنگوی ارشد نیروهای مسلح خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب به عنوان فرمانده کل قوا و ستون خیمه انقلاب، اساسیترین نقش را در پیشرفتهای دفاعی کشور داشتهاند.
نیروهای مسلح از ظرفیت عظیم نخبگان و متخصصان دانشگاهی بهره میبرند
سردار دریادار پاسدار «مرتضی صفاری» نیز پیشتر در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، پیرامون دلایل پیشرفتهای خیرهکننده دفاعی کشور طی سالهای اخیر گفت: حضرت آقا زمانی فرمودند که علمِ بسیاری از نیازهای نیروهای مسلح در دانشگاهها وجود دارد؛ ما هم وقتی که به دانشگاهها مراجعه کردیم دیدیم که این موضوع عین واقعیت است.
وی با بیان اینکه در دانشگاههای ما آنقدر انسانهای مخلص، عالم و متخصص وجود دارد که خالصانه و بدون انتظار آماده کمک به انقلاب هستند، عنوان کرد: استفاده کاربردی و عملیاتی از ظرفیت عظیم نخبگان و متخصصان دانشگاهی، میتواند در صنایع کشور پیشرفتهای عظیمی را ایجاد کند کما اینکه نیروهای مسلح با بهرهگیری از این موضوع، توانستهاند به دستاوردهای عظیمی در صنایع مختلف نظامی برسند.
معاون نظارت و ارزیابی قرارگاه سربازی خاتم الانبیاء (ص) در ادامه با اشاره به سرعت کُند پیشرفت در برخی صنایع همچون صنعت خودروسازی در قیاس با صنایع پیچیده نظامی، اظهار کرد: متاسفانه یکسری آدمهای دنیاخواه که در داخل کشور نفوذ دارند، نمیخواهند ما در بعضی از صنایع به خصوص صنعت خودروسازی پیشرفت داشته باشیم.
سردار صفاری افزود: در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به دلیل کنترل و نظارت شدیدی که وجود دارد، این نفوذیها جایی ندارند و به همین دلیل شاهد پیشرفتهای خیرهکننده در صنایع دفاعی کشور هستیم.
فرمانده پیشین نیروی دریایی سپاه همچنین گفت: متاسفانه بعضی از مسئولان در کشور وادادگی دارند و فکر میکنند باید مدیریت از خارج از کشور آن هم از نوع غربی در ایران اِعمال شود در حالیکه سرزمین ما پُر از استعداد، توانایی و تخصص است.
هرجا که تفکر بسیجی حاکم شود مشکلات حل میشود
همچنین سردار «پاشا محمدی» معاون اجرایی سازمان بسیج مستضعفین پیشتر در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با بیان اینکه در نیروهای مسلح شعار «ما میتوانیم» با تمام وجود باور شده است، اظهار کرد: امروز مدیریت انقلابی و جهادی در نیروهای مسلح حاکم است.
وی با بیان اینکه خودکفایی امروز عرصه دفاعی، نتیجه تنگناهایی است که در دفاع مقدس تجربه کردهایم، گفت: روزی در دفاع مقدس به ما سیم خاردار هم نمیدادند، اما ما امروز ناوشکن پیشرفته و جنگنده هوایی و موشکهای دوربرد را در نهایت اقتدار و عزت میسازیم.
معاون اجرایی سازمان بسیج مستضعفین ادامه داد: امروز با اخلاص و توکل بر خدا، پیچیدهترین تجهیزات دفاعی در کشور ساخته میشود.
سردار محمدی همچنین با بیان اینکه به نظر میرسد روحیه جهادی و عملکرد انقلابی هنوز بر مدیران برخی صنایع کشور از جمله صنعت خودروسازی، حاکم نشده است، خاطرنشان کرد: تفکر بسیجی و انقلابی در هر کجا که حاکم شود مشکلات کشور حل میشود.
سخن پایانی
به نظر میرسد رویکرد جدید اتخاذ شده در زمینه کمک گرفتن صنعت خودروسازی از حوزه نظامی کشور، میتواند به عنوان یک حلقه وصل محکم در زنجیره صنعت خودروسازی کشور تلقی شود. شاید دور نباشد آن روزی که ما علاوه بر ساخت و صادرات موشکهای دوربرد، میانبرد و کوتاهبرد، خودروهای مختلف بومی در درجههای کیفی مختلف و با قیمتهای متفاوت تولید کنیم و علاوه بر مصرف شهروندان خودمان، آنها را به سایر کشورها نیز صادر کنیم.