کاغذ دولتی باید به ناشران کتابهای پرمخاطب اختصاص یابد
حسین شرفخانلو نویسنده و پژوهشگر حوزه ادبیات پایداری در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره تخصیص کاغذ دولتی به ناشران گفت: اگر تخصیص کاغذ دولتی به ناشران به شکل درستی از سوی وزارت فرهنک و ارشاد اسلامی انجام شود، بسیاری از مسائل حوزه نشر رفع خواهد شد.
وی بیان کرد: ما یکسری ناشر داریم که کتاب چاپ میکنند تا آمار نشر افزایش پیدا کند یعنی برخی ناشران دولتی چه کتابشان فروخته شود و چه نشود فرقی به حالشان ندارد زیرا کتاب را با کاغذ دولتی چاپ میکنند و با قیمت دولتی هم آن را به بازار وارد میکنند اما سوال اینجاست کاغذ دولتی به دست ناشرانی که کتابهایشان مخاطب دارد هم میرسد؟.
نویسنده کتاب «درضیه» تصریح کرد: با گرانی کاغذ نشریات در حال انقراض هستند و تیراژ روزنامهها هم هر روز پایین آمده است، در حالی که همچنان این نشریات هم سهمیه کاغذ را دریافت میکنند. با وجود اینکه کمتر کسی روزنامه میخرد و هر روزنامه صفحه مشخص در فضای مجازی دارد اما متولیان تاکید بر دریافت کاغذ زیاد برای چاپ اندکشان دارند.
وی درباره علت تاکید نشریات کممخاطب به دریافت کاغذ دولتی نیز اظهار کرد: آنچه باعث میشود تا افراد به دنبال مجوز نشریات محلی روند تجارت جدید رونق گرفته است زیرا از این طریق کاغذ دولتی دریافت میشود و با چاپ یک یا دو نسخه در سال افراد میتوانند به سود خوبی در فروش کاغذ برسند.
شرفخانلو تاکید کرد: توزیع کتاب باید بسیار هوشمندانه باشد و به ناشری که کتابش به دست مردم میرسد و مخاطب زیادی هم دارد، اختصاص پیدا کند.
وی افزود: به نظرم باید در حوزه کتاب فعالیتها به گونهای باشد که موج کتاب نخواندن متوقف شود و همانطور که در سطح مجازی سعی میشود مخاطب از شبکهای وارد شبکه دیگری شود باید در حوزه کتاب هم این اتفاق روی دهد تا مخاطب کتاب با گرانی کاغذ صرفاً به کتاب فیزیکی بسنده نکند و سرانه مطالعه کاهش نیابد.
این نویسنده درباره ایجاد تغییر طبق ذائقه مخاطبان نیز عنوان کرد: بحث ابزارهای جدید و تغییر سلیقه مردم که به کوتاه و گزیده خوانی عادت کرده روی حجم کتابهای جدید تاثیر گذاشته است، اگر در قدیم با حجمهای قطور کتاب روبهرو بودیم امروزه کتابهای کمحجم پرفروش شدهاند و این موضوع به قدری محسوس است که مقام معظم رهبری هم در بازدید از نمایشگاه کتاب امسال، ازدحام موجود در مهمترین رویداد ادبی کشور را نشانگر کتاب خواندن مردم دانستند.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه تولید کتاب صوتی اگر بتوانیم کارهای بیشتری انجام دهیم میتوانیم در کنار تغییر ذائقه مردم، سلسله انتشار کتاب را هم حفظ کنیم چراکه رفته رفته مخاطب در حال عادت به کتاب نخواندن است.