فرمول مذاکراتی شیطان بزرگ/ چرا مذاکره با آمریکا ممنوع است؟
گروه سیاسی ؛ یکسال از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای ایران و ۱+۵ موسوم به برجام میگذرد. سردمداران رژیم آمریکا در قضیه برجام به اثبات رساندند که غیر قابل اعتماداند و حتی برای امضا و تعهد خود نیز ارزش قائل نیستند.
با این وجود در داخل ایران آیا کسی هست که رأی به مذاکره با آمریکا بدهد؟ آیا اساسا مذاکره با آمریکا عاقلانه است؟ آیا هیچ عقل سلیمی در داخل کشور، مذاکره با آمریکا را تجویز میکند؟ آمریکاییها در نهایت وقاحت و بیشرمی حتی به امضای خود نیز متعهد نماندند و از توافق هستهای که تاییدیه شورای امنیت را نیز با خود داشت، خارج شدند. آیا با چنین دولت عهدشکنی میتوان مجددا بساط مذاکره را پهن کرد؟
مذاکره در شرایط کنونی یعنی تسلیم محض
سرلشکر پاسدار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران روز دوشنبه ۹ اردیبهشت در همایش سراسری فرماندهان ناجا، گفت: دشمن میخواهد با فشارهای اقتصادی ما را به میز مذاکره بکشاند که این مذاکره مصداق تسلیم است، اما مردم ما هوشیار و هوشمندند و معتقدند که مذاکره در شرایط کنونی با دشمن، تسلیم شدن محض است و قطعا تن به این ذلت نمیدهیم.
مذاکره با آمریکا ناشی از سهل اندیشی
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در همان روز دوشنبه ۹ اردیبهشت در همایش چالشهای بانکداری با اشاره به طرح برخی ایدهها مبنی بر مذاکره مجدد با آمریکا، گفت: برخی با سهلاندیشی میگویند که ما باید در شرایط کنونی با آمریکا مذاکره کنیم، اما به نظر من مذاکره با آمریکا معنایی ندارد، زیرا درگام نخست آنها ۱۲ شرط را مطرح کردهاند که ما باید آنها را بپذیریم که یکی از آنها توقف غنیسازی هستهای است.
۱۲ شرط وقیحانه
اشاره لاریجانی به ۱۲ شرطی بود که خردادماه سال گذشته توسط «مایک پمپئو» وزیر خارجه رژیم آمریکا برای مذاکره با ایران مطرح شد؛ شروطی که علاوه بر توقف غنیسازی هستهای به عنوان یک حق مسلم برای ایران، شامل زیادهخواهیهایی همچون بازرسی از اماکن نظامی ما و تحدید اقتدار دفاعی و موشکی ایران اسلامی نیز بود. البته محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در همان مقطع خرداد سال گذشته در پاسخ به این شروط زیاده خواهانه آمریکاییها، گفت: مذاکره مجدد با آمریکا خیالبافی است.
آمریکا قابل اعتماد نیست
ظریف در سفر اخیر خود به نیویورک نیز طی مصاحبهها و موضعگیریهایی، بار دیگر بر غیرقابل اعتماد بودن آمریکاییها تاکید کرده است؛ از جمله آنکه وی در مصاحبه با فاکسنیوز گفت: دولت آمریکا با اقدامات خود این پیام را به جهان فرستاده که قابل اتکا نیست.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در مصاحبهها و موضعگیریهای خود در آمریکا یکی از گزینههای ایران برای مقابله با بدعهدیهای برجامی طرف مقابل را خروج از NPT دانست و به گره خوردن منافع هیئت حاکمه آمریکا با منافع صهیونیستها و جنگطلبان اشاره کرد.
«تیم ب» و رویکرد جنگطلبانهای که مذاکره را تهی از معنا میکند
ظریف با ابداع اصطلاح «تیم ب» از چهار جنایتکار بینالمللی به نامهای بولتون، نتانیاهو، بنسلمان و بنزائد نام برد که تلاش دارند آمریکا را به رویارویی نظامی با ایران سوق دهند؛ امری که استراتژیستهای نظامی مستقر در پنتاگون (وزارت جنگ رژیم آمریکا) بیش از هر کس دیگری نسبت به مهلک و غیرممکن بودن آن اذعان دارند.
در واقع همین که در پسذهن برخی از سردمداران رژیم تروریستی آمریکا، طراحی و نقشهکشی برای رویارویی نظامی با ایران وجود دارد - اما اقتدار دفاعی و قدرت بازدارندگی ایران اسلامی، آنها را از هرگونه حماقت بازمیدارد - سخن از مذاکره، بیهوده و عبث است.
جنگ نخواهد شد و مذاکره نخواهیم کرد
البته مقام معظم رهبری طی بیاناتی در دیدار اقشار مختلف مردم، در تاریخ ۲۲ مرداد ۹۷، در دو کلمه، همه رویاهای چماقداران جنگطلب و حتی هویج به دستان دموکرات آمریکایی را خنثی کردند و فرمودند: «جنگ نخواهد شد و مذاکره نخواهیم کرد».
با چاقوکش مذاکره نمیکنیم
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور نیز در جریان جلسه روز چهارشنبه ۴ اردیبهشت هیئت دولت با تأکید بر اینکه مردم به خوبی آگاه باشند که آمریکا به هیچ عنوان آمادگی برای مذاکره ندارد، تأکید کرد: اصلاً چنین نیست که برخی تبلیغ میکنند طرف آمریکایی، برای مذاکره آمادگی دارد، آمریکا اصلاً برای مذاکره آمادگی ندارد و اعمالی که انجام میدهد برای شکست ملت ایران است و قصد دارد، دومرتبه به ایران بازگردد.
روحانی در همان جلسه، آمریکا را به یک فرد چاقوکش تشبیه کرد و فرمول مذاکره آمریکاییها را بر مبنای چاقوکشی دانست و گفت: باید در مقام عمل ثابت کنیم که آمریکاییها اشتباه کرده و محاسباتشان غلط است و هر زمان که به اشتباه محاسباتی خود پی بردند و حاضر شدند از طریق منطق و استدلال مشکلات را حل کنند ما برای این کار آمادگی داریم.
تشریح فرمول مذاکراتی آمریکاییها
مقام معظم رهبری در همان بیاناتشان در در تاریخ ۲۲ مرداد ۹۷، فرمول مذاکراتی آمریکاییها را تشریح کردند و ۴ دلیل مشخص را برای عدم مذاکره با آمریکا برشمردند؛ این ۴ دلیل عبارتند از:
آمریکاییها، چون متّکی هستند به قدرت نظامی و قدرت پولی و قدرت رسانهای وقتیکه با یک طرفی میخواهند مذاکره کنند، اهداف اصلی خودشان را قبلاً برای خودشان مشخّص میکنند؛ در اثنای کار مرتّب دبّه میکنند... از این اهداف اصلی یک قدم عقب نمینشینند... از طرفِ مقابلِ مذاکره امتیاز نقد میخواهند، از او وعده قبول نمیکنند؛ میگویند ما اطمینان نداریم، کمااینکه ما در برجام این را تجربه کردیم، در جاهای دیگر هم تجربه شد؛ اگر چنانچه طرف مقابل از دادن امتیاز نقد امتناع بکند، هوچیگری تبلیغاتی و رسانهای و هیاهو در سطح دنیا راه میاندازند که بله، اینها مذاکره نمیکنند، اینها به میز مذاکره باید برگردند... نقد را میگیرد، در مقابلش وعده میدهد، امّا وعدههای قرصومحکم؛ با وعده دل طرف مقابل را خوش میکند... بعد که قضیّه تمام شد و کارش گذشت، زیر همین وعده هم میزند، این وعدهی قرصومحکم را هم مثل باد هوا فراموش میکند! روش مذاکرهی آمریکاییها این است.
دلایل بیفایده بودن و بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا
اما علت بیفایده بودن و بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا، صرفا به خاطر عهدشکنی آنها در قضیه برجام نیست. آمریکاییها در ۴۰ سال اخیر به وضوح نشان دادهاند که با اساس نظام جمهوری اسلامی مخالفاند، چرا که با استقرار این نظام مردمی در منطقه ژئواستراتژیک غرب آسیا، منافع نامشروع و غارتگریهای آمریکا با مانعی جدی مواجه شده است.
مخالفت و دشمنی عمیق آمریکا با اصل نظام اسلامی و ملت ایران است
مقام معظم رهبری دوم خرداد ۹۷ در دیدار رمضانی کارگزاران نظام، در همین رابطه بیان داشتند که «در مذاکرات سالهای اخیر و بعد از برجام، کاملاً مشخص شد که موضوعاتی همچون هستهای و موشکی، مسئله اصلی نیستند بلکه مخالفت و دشمنی عمیق امریکا با اصل نظام اسلامی و ملت ایران به دلیل سربلندی این نظام در منطقه حساس و توسعه روحیه مقاومت و مخالفت بی ملاحظه با ظلمهای امریکا و بلند کردن پرچم اسلام است و آنها میخواهند نظام اسلامی را از مؤلفههای قدرت و اقتدار خود تهی کنند».
تجربه برجام
معظمله در همان دیدار این را هم فرمودند که «مجموعه برخوردهای آمریکا از ابتدای مذاکرات هستهای تاکنون، این تجربه مهم را به دست میدهد که جمهوری اسلامی ایران نمیتواند با آمریکا تعامل کند، زیرا آمریکا پایبند به تعهدات خود نیست. برخی نگویند که پایبند نبودن به تعهدات، مربوط به این رئیس جمهور و به این دولت آمریکا است، خیر؛ دولت قبل هم که با ما مذاکره کرد، تقریباً به همین روش عمل کرد و آنها نیز برجام را نقض و ایران را تحریم کردند. با دولتی که معاهدات بین المللی را به راحتی و همانند آب خوردن، نقض میکند، نمیتوان تعامل کرد. تجربه برجام، جواب آن کسانی است که بارها میگفتند چرا با آمریکا، مذاکره و تعامل نمیکنید؛ بنابراین همه باید از این تجربه، درس بیاموزند و بدانند که نمیتوان با چنین دولتی تعامل و مذاکره کرد».
«مذاکرهی با آمریکا ممنوع است بهخاطر ضررهای بیشماری که دارد و منفعتی که اصلاً ندارد»؛ این گزاره عقلانی که برگرفته از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با کارکنان سپاه پاسداران در مهر ۹۴ است را باید فصلالخطاب دانست. گزارهای که حاصل ۴ دهه لمس دشمنی آمریکاست از تدارک کودتا و تجهیز متجاوز به ایران تا همین نمونه اخیر عهدشکنی در برجام.