آیت الله رئیسی: سیاست ما جذب قضات بومی است/ حوزههای علمیه باید در عرصه پاسخگویی به انواع شبهات القائی که دشمن قصد دارد در دل جوانان ایجاد کند، فعال باشند
۱۳۹۸/۰۲/۱۱ - ۱۵:۵۹
آیت الله رئیسی رئیس قوه قضاییه در ابتدای دیدار با علمای شیعه و سنی در تعریف علم و عالم اظهار کرد: وجود مقدس نبی اکرم(ص) در روایتی در تعریف علم میفرماید «الْعِلْمُ آیَةٌ مُحْکَمَةٌ أَوْ فَرِیضَةٌ عَادِلَةٌ أَوْ سُنَّةٌ قَائِمَةٌ» به این معنا که علم و دانش نسبت به حقایق حقه، دانایی نسبت به اخلاق فاضله و کریمه و دانایی نسبت به احکام و بایدها و نبایدهای الهی است.
وی افزود: همه زندگی انسان معاصر را هم در حوزه باورها، هم در حوزه اخلاق و هم در حوزه احکام، فقه و آموزههای دینی شکل میدهد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه عنوان کرد: در آموزههای دینی آنچه برای یک عالم اهمیت دارد، علم و علم افزایی است. حوزه اول علم و دانش، حوزه دوم تبلیغ و حوزه سوم ساحت اجراست.
آیت الله رئیسی در خصوص حوزه علم و دانش بیان کرد: امروز حوزههای علمیه اعم از حوزههای علمیه اهل سنت و حوزههای علمی شیعی باید ضمن استفاده از منابع غنی دینی و فقهی تلاش کنند بدور از هرگونه اندیشه تحجر و التقاط، اندیشه ناب دینی و آنچه که بزرگان دین به ما آموخته اند را فرا بگیریم و یقین کنیم آنچه که باعث سعادت دنیا و آخرت جامعه ماست، برقراری جامعه مبتنی بر آموختههایی است که از دین و آموزههای دینی برخاسته باشد. اینکه فرمودهاند:"العلم سلطان"حقیقتا باید در حوزهها به تولید علم، مبتنی بر همان منابع غنی که وجود دارد، پرداخت.
وی اظهار کرد: ما به هیچ عنوان در پاسخگویی به سوالات بسیاری که امروز پیش روی ماست و تغییراتی که در عالم ارتباطات و فضای دیجیتال اتفاق افتاده است، مبتنی بر فقهی غنی ناتوان نیستیم. همچنین در پاسخگویی به انواع و اقسام سوالات در مسائل مستحدثه هم ناتوان نیستیم. مسائلی در حوزههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اداره امور در جامعهای که میخواهد مبتنی بر دین زندگی کند، وجود دارد که فقه اسلامی کاملا قادر است با تلاش علما در حوزهها و اندیشمندان و پژوهشگران و محققان با آخرین یافتههای مبتنی برعلم و دانش به آنها پاسخ دهد. ما با استفاده از تعالیم وجود مقدس نبی مکرم اسلام(ص) و اولیای دین میتوانیم به تمامی این سوالات و شبهاتی که امروز از ناحیه شبهه افکنان در ذهن و دل جوانان عزیزمان ایجاد میشود، پاسخ دهیم.
رئیس دستگاه قضا در ادامه عنوان کرد: امروز حوزههای علمیه هم باید از غنای علمی و از آخرین یافتههایی که در عرصه علم و دانش و فرهیختگی وجود دارد، برخوردار باشند و هم در عرصه پاسخگویی به انواع شبهات القائی که دشمن قصد دارد در دل جوانان ایجاد کند، فعال باشند؛ بویژه جامعه ما که امروز میخواهد براساس دین اداره شود، سوالات بسیاری را پیش روی دارد. دلیل وجود این پرسشها هم این است که جامعه ما میخواهد تمام روابط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و همه شئونش براساس دین اداره شود. سوالاتی مطرح است که باید مبتنی بر فرهنگ غنی دینی و آنچه آموخته وجود مقدس امام صادق(ع) است و نیز بر اساس فرهنگ غنی که امروز در اختیار جامعه اسلامی ماست، بدور از هرگونه تحجر و التقاط و مبتنی براسلام ناب پاسخ داده شود و لازم است درحوزههای علمیه کار و تلاش شود تا به غنای علمی در پاسخگویی به تمامی نیازهای امروز دست یابیم.
آیت الله رئیسی با اشاره به دومین ساحتی که علمای دین در آن وظیفه دارند و ساحت تبلیغ و بیان آموزههای دینی، تربیت نفوس مستعده و تربیت جامعه است، تصریح کرد: امروز باید در جامعه برای تبلیغ دین و آموزههای دینی تلاش کرد. فضای رسانهای که امروز در رسانههای ضد اسلامی وجود دارد، میخواهد جامعه موحد ما را با القاء الحاد و بی دینی، از فرهنگ غنی اسلامی منحرف کند.
وی تاکید کرد: امروز وظیفه علمای دینی، تریبون داران، مربیان ( و در روز معلم با ارج نهادن به مقام شهید بزرگوار آیت الله مطهری) معلمان و فرهنگدوستان کشور و رسالت پیامبرگونهای که به دوش علما سنگینی میکند، ترویج و تبلیغ دین و انسان سازی در جامعه است؛ جامعه سازی قرآنی مبتنی بر فرهنگ دینی است که وظیفهای مهم است. وظیفه تبلیغ وظیفهای بسیار سترگ و سنگین است که بر دوش همه علما سنگینی میکند.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: تربیت، راهکار اول مقابله با هرگونه لغزش و آسیب در حوزه مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. راهکارهای بعدی، برخورد و اقدام است. مثالش را از مواد مخدر عنوان میکنم. باید با کسانی که به خودشان اجازه میدهند هم جوانان جامعه را با شیوع مواد مخدر به خطر اندازند و هم فرهنگ و اقتصاد جامعه را با خطر جدی مواجه کنند و هم مفاسد اجتماعی ناشی از شیوع مواد مخدر را گسترش دهند، برخورد کرد. امروز بالاترین رقم زندانیان ما را مجرمان مواد مخدر تشکیل میدهند.
آیت الله رئیسی در ادامه عنوان کرد: راهکار مقدماتی برخورد با جرم این است که افراد بدانند کارهای آنان چه خطرات و مفاسدی به دنبال دارد. وظیفه علمای شیعه و سنی و دستگاههای فرهنگی و تبلیغی این است که در جامعه مخاطرات این بلای خانمانسوز را گوشزد کنند. افرادی که به نحوی انگیزه جرم در آنها پرورش مییابد، این انگیزه و اندیشه جرم باید در آنها از بین برود.
وی گفت: در رخداد یک جرم چند مقدمه وجود دارد: انگیزه جرم، اندیشه جرم و ابزاری که برای جرم، موجود است. ما باید انگیزههای مجرمانه را با تربیت از بین ببریم. هشداردادن و نشان دادن سیمای کسی که برای پول به جنایت و خیانت و جرم دست میزند، باید بگونهای باشد که مخاطب، آینده این لغزش و جرم و پیامدهای این خیانت را ببیند.
وی افزود: اگر پیامدهای بسیاری از جرمها برای مجرمان و کسانی که انگیزه جرم در وجودشان هست، نشان داده شود که آینده اقدامات مجرمانه این است، آیا باز هم صدها جوان امروز بواسطه مواد مخدر بی خانمان میشوند؟ آیا باز هم صدها خانواده بهم میریزند؟ صدها طلاق واقع میشود و صدها آسیب اجتماعی با پول اندوزی و مال پرستی یک مجرم به جامعه تحمیل میشود؟ شاید اگر بسیاری از این جلوههای آینده و عاقبت کار برای مردم تبیین شود، بسیاری از مجرمان به جرم دست نزنند. به همین دلیل رسالت تبلیغی بسیار مهم است. بسیاری از کسانی که امروز دچار انحراف میشوند، به دلیل آن است که افکار نادرست و انحرافی به اسم دین به جامعه القاء میشود. امروز خطر آن است که به نام دین، دین را از بین ببرند و به نام قرآن به قرآن حمله کنند و به نام اسلام، اسلام را در مخاطره بیفکنند و در طول تاریخ هم اینگونه بوده است.
آیت الله رئیسی با اشاره به جریان وهاییت و وهابیت که دست ساخته انگلیسیها است، گفت: همه، تاریخ این جریان و تشکیل آنها را میدانند. در طول تاریخ دیگران به دنبال موضوعات دیگر بودند، اما انگلیسیها به صورت خاص به دنبال دین مردم بودند. آنها به دنبال این بودند که در رابطه با دین چه اتفاقی بیفتد. ریشه دین سازان در طول تاریخ در انگلیس است. بسیاری از جریانهای دست ساخته انگلیس را ببینید که با جوامع چه کرده اند. این جریانات تازگی ندارد و مربوط به یکی دو قرن قبل است. جریان کهنهای در دین سازی در جوامع هست و طوری نمیسازند که افراد حساسیت پیدا کنند. به نحوی القاء میکنند که تصور کنند همین آموزهها، آموزههای دین است. لذا اینجا هم رصد کردن وضعیت فرهنگی و شناخت نقاط انحراف بسیار مهم است. آیتالله رئیسی با تاکید بر اینکه در اینجا رصد کردن علما بسیار مهم است، گفت: باید وضعیت فرهنگی جامعه را رصد کنند و نقاط انحراف را بشناسند و در زمان لازم به مردم هشدار دهند که که فلان موضوع دارد جامعه را در مقابل یکدیگر قرار میدهد و اختلاف ایجاد میکند.
متن کامل خبر را اینجا بخوانید