پیامدهای تحریم نفتی ایران از سوی آمریکا؛ نفت بشکه‌ای ۱۰۰ دلار برای اقتصاد جهانی به چه معناست؟

6:00 - 10 ارديبهشت 1398
کد خبر: ۵۱۳۶۶۶
تاکید آمریکا بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران سبب شده تا نگرانی‌های متعددی بروز و ظهور یابند. در این گزارش به طیف وسیع این نگرانی‌ها از زوایای مختلف پرداخته شده است.
همه سناریو‌های احتمالی ناشی از سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایرانبه گزارش گروه بین الملل ؛ موضوع تحریم نفتی ایران از سوی واشنگتن بحث‌های بسیاری در مورد آینده بازار نفت را برانگیخته و نگرانی‌های زیادی در مورد افزایش قیمت نفت در پی داشته است.

بلومبرگ در گزارشی به موضوع معنای نفت بشکه‌ای ۱۰۰ دلار برای اقتصاد جهانی پرداخته و با ارائه توضیحات در معرض خطر قرار گرفتن اقتصاد جهانی در پی تصمیم آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت را تایید می‌کند.

این گزارش که افزایش ۴۰ درصدی بهای جهانی نفت در شش ماه اخیر را نشانه‌ای از رشد اقتصادی جهانی می‌داند، شوک در عرضه را عامل نگران کننده‌ای در سیر صعودی این شاخص جهانی توصیف می‌کند. از این منظر در حالی که کشور‌های تولیدکننده نفت خام از عواید سرشار از افزایش قیمت نفت بهره مند می‌شوند، تورم در کشور‌های مصرف کننده بسیار آسیب زا خواهد بود و در نهایت به کاهش تقاضا خواهد انجامید. پس باید توجه داشت که افزایش قیمت نفت اثرات سوء همگانی دارد.

افزایش قیمت نفت برای اغلب کشور‌های جهان که به واردات انرژی متکی هستند، خبر خوبی نیست. افزایش قیمت نفت علاوه بر تورم، کاهش مصرف را نیز در پی خواهد داشت. کاهش مصرف با توجه به نزدیک شدن تابستان در نیمکره شمالی و نیز کاهش به دلیل افزایش قیمت منجر به کاهش تقاضا و کاهش رشد اقتصادی خواهد شد.

«آکسفورد اکونومیک» در بررسی از بازار نفت اعلام کرد، در صورت رسیدن قیمت هر بشکه نفت برنت به ۱۰۰ دلار تا پایان سال ۲۰۱۹، سطح تولید ناخالص داخلی آمریکا ۰.۶ درصد پایین‌تر از میزان پیش بینی شده در پایان سال ۲۰۲۰ خواهد بود. ضمن این که تورم نیز شاهد رشدی ۰.۷ درصدی خواهد بود.

این تجزیه و تحلیل زمانی معنادارتر خواهد بود که بدانیم رشد اقتصادی با نفت بالای ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه، با آسیب جدی روبرو خواهد شد.

اقتصاددانان آکسفورد در یادداشتی ضمن هشدار در مورد افزایش خطرات ناگهانی قیمت نفت، نوشتند شاید در کوتاه مدت این امر با عرضه توسط سایر کشور‌های تولیدکننده جبران شود، اما بازار تشدید خواهد شد و احتمالا در اثر همین شوک قیمت نفت به بشکه‌ای ۱۰۰ دلار افزایش یابد.

ادامه اقدامات آمریکا در زمینه نفت ایران از این منظر تاثیر قابل توجهی بر بازار‌های مالی خواهد داشت؛ زیرا عرضه با کسری قابل توجهی روبرو خواهد شد. در حالی که کاهش عرضه در حال حاضر بازار را با اختلالاتی مواجه کرده، حساسیت‌های سیاسی تحولات دیگری برای بی ثباتی در بازار رقم می‌زنند.

ترامپ اعلام کرده است که آمریکا با همراهی عربستان و امارات کاهش عرضه ایران را جبران خواهد کرد. در حالی که ترامپ مدعی جبران این کسری با تامین داخلی آمریکا است باید توجه داشته باشیم که خروجی روزانه آمریکا حدود یک چهارم تولید روزانه ایران است.

افزایش قیمت نفت قطعا اثرات بسیار سنگینی بر اقتصاد‌های نوظهور که خود از تولیدکنندگان نفت هستند، خواهد داشت. این کشور‌ها که با کسری مالی روبرو هستند با خطر خروج سرمایه و کاهش ارزش ارز مواجه می‌شوند که تورم در این کشور‌ها را تشدید خواهد کرد. این امر به نوبه خود دولت‌ها و بانک‌های اقتصاد‌های نوظهور را مجبور می‌کند یکی از این دو گزینه را برگزینند: افزایش نرخ بهره به قیمت کندی رشد اقتصادی یا کاهش رشد اقتصادی و ریسک سرمایه. بزرگترین بازندگان ترکیه، اوکراین و هند خواهند بود.

در حالی که تولیدکنندگان نفت آمریکا در تلاش هستند تا از فروش بیشتر ناشی از حذف ایران از بازار نفتی بهره‌مند شوند، در حوزه کلان، اقتصاد آمریکا از افزایش قیمت نفت به ازای هر بشکه ۱۰۰ دلار سودی نخواهد برد. این افزایش قیمت نفت می‌تواند فشار بر مصرف کنندگان آمریکایی که ستون فقرات رشد اقتصادی پایدار هستند را در پی داشته باشد.
 

از سوی دیگر صندوق بین الملل پول در ماه جاری در مورد کاهش رشد اقتصاد جهانی هشدار داده و گفت: جهان در "لحظه حساسی" قرار گرفته است.

راشاتودی نیز در گزارشی که به موضوع تاثیرات تحریم نفتی ایران پرداخته، نوشته است اقدامات اخیر آمریکا مانند تحریم ایران و ونزوئلا تاثیر مستقیمی بر بازار‌های جهانی خواهند داشت.

این پایگاه می‎گوید بالا بردن قیمت نفت یکی از اهداف عمده «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا است؛ زیرا وی قصد دارد با قطع عرضه نفت از بازار‌های جهانی، نفت آمریکا را وارد این بازار کند.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *