سونوگرافی فراصوتی داپلر چیست؟

21:16 - 02 ارديبهشت 1398
کد خبر: ۵۱۱۹۵۹
سونوگرافی داپلر به نوعی از سونوگرافی گفته می‌شود که برای تصویربرداری خون جاری در قلب و عروق استفاده می‌شود.

به گزارش خبرنگار فضای مجازی ، سونوگرافی، روشی برای تشخیص بیماری است که گفته می شود از سال 1876 برای نخستین بار توسط فرانسیس گالتون با کشف امواج فراصوت به کار گرفته شده است و تا به امروز از انواع مختلف آن استفاده می شود و در همین راستا قصد دارد به معرفی و بررسی سونوگرافی داپلر که نوعی از سونوگرافی محسوب می شود، بپردازد.

سونوگرافی فراصوتی داپلر چیست؟

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی فراصوتی یکی از روش‌های تشخیص بیماری در پزشکی است.

سونوگرافی یا تصویربرداری اولتراسوند؛ یک فرآیند امن و غیر تهاجمی است و از تابش یونیزه شده استفاده نمی‌کند و بطور معمول برای کمک به تشخیص دلایل ایجاد درد، تورم، عفونت در اندام‌های داخلی بدن، بررسی وضعیت جنین در زنان باردار و مغز نوزاد استفاده می‌شود که از امواج صوتی برای تولید تصاویری از داخل بدن بهره می‌گیرد.

 

 

جالب است بدانید؛ از سونوگرافی برای کمک به بیوپسی، تشخیص شرایط و بیماری‌های قلبی و ارزیابی مقدار آسیب وارد شده از حمله قلبی استفاده می‌شود.

سونوگرافی داپلر چیست؟

سونوگرافی داپلر به نوعی از سونوگرافی گفته می‌شود که برای تصویربرداری خون جاری در قلب و عروق استفاده می‌شود، این ابزار تشخیصی در ارزیابی وضعیت جریان خون در رگ‌ها و رگ‌های اصلی همانند بازوها، پا‌ها و گردن به پزشک کمک می‌کند.

از طریق استفاده از سونوگرافی داپلر می‌توان به کاهش جریان یا انسداد رگ‌های اصلی پی برد.

بد نیست بدانید؛ سونوگرافی داپلر تنها در دوران بارداری انجام نمی‌شود بلکه این سونوگرافی برای بررسی گردش خون در سایر بیماران نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سونوگرافی داپلر می‌تواند فرد را از سکته مغزی، آمبولی‌ها و ... محافظت کند و به این ترتیب سونوگرافی داپلر در دوران بارداری می‌تواند به پزشک کمک کند تا هر گونه مسائل مربوط به سلامت مادر و نوزاد را تشخیص دهد.

سونوگرافی فراصوتی داپلر چیست؟

انواع سونوگرافی داپلر

  • داپلر موج پیوسته و یا beside

سونوگرافی داپلر موج پیوسته، در یکی از ویژگی‌های امواج صوتی تغییر ایجاد می‌کند تا از جریان خون درون رگ‌های خونی اطلاعات مناسبی را به پردازشگر مخابره کند.

متخصص رادیولوژی که سونوگرافی داپلر را انجام می‌دهد، به صدای تولید شده گوش می‌کند تا متوجه شود که خون در آن منطقه به خوبی جریان دارد و یا رگ مسدود و تنگ شده است.

این نوع از سونوگرافی داپلر در کنار تخت در بیمارستان انجام می‌گیرد و کافی است تا دستگاه قابل حمل آن در کنار تخت بیمار قرار بگیرد تا پزشک به سرعت از میزان آسیب عروق خونی بیمار آگاه شود.

  • داپلر داپلکس

سونوگرافی داپلر داپلکس از روش اولتراسوند استاندارد برای تولید تصویر از رگ‌های خونی و بافت‌های اطراف آن استفاده می‌کند.

همچنین کامپیوتر، اصوات داپلر را به تصاویر تبدیل می‌کند و از سرعت و جهت جریان خون درون رگ ها، به پزشک اطلاعات مناسبی را ارائه می‌دهد.

  • داپلر رنگی

سونوگرافی داپلر رنگی، از روش اولتراسوند استاندارد برای تهیه تصاویر از عروق خونی استفاده می‌کند.

همچنین کامپیوتر اصوات داپلر را به رنگی تبدیل می‌کند و سرعت و جهت جریان خون را درون رگ‌ها در اختیار پزشک قرار می‌دهد.

  • داپلر پاور

سونوگرافی داپلر پاور، نوع خاصی از سونوگرافی داپلر رنگی می‌باشد. تصاویری را به دست می‌آورد که با داپلر رنگی استاندارد به سختی به دست می‌آید و یا حتی به دست آوردن آن هم غیرممکن می‌باشد.

این نوع سونوگرافی اغلب برای ارزیابی جریان خون در عروق موجود در اندام‌های با بافت متراکم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سونوگرافی داپلر چگونه انجام می‌گیرد؟

متخصص سونوگرافی داپلر، وسیله‌ای را که به اندازه یک قالب صابون است، بر روی ناحیه خاصی از بدن (ناحیه‌ای که قرار است سونوگرافی داپلر بر روی آن انجام گیرد) قرار می‌دهد.

 

 

لازم است بدانید که؛ این کار بدون هیچ گونه عمل تهاجمی و یا وارد شدن از طریق پوست صورت می‌گیرد؛ بنابراین مزیت مهم این روش، امن بودن آن است.

پس از قرار گرفتن این وسیله بر روی پوست بدن، متخصص آن را حرکت می‌دهد.

حرکت گلبول‌های خونی در رگ‌های فرد، سرعت برگشت امواج را تغییر می‌دهد و بر اساس بازگشت امواج فراصوت، دستگاه پردازشگر تصاویری را بر روی مانیتور ایجاد می‌کند که نشان دهنده جریان خون در فرد می‌باشد.

این آزمون می‌تواند روش جایگزینی برای روش‌های تهاجمی مانند آنژیوگرافی و ونوگرافی باشد. در طی این دو روش ذکر شده، ماده رنگی به عروق خونی تزریق می‌شود تا تصاویری با اشعه X  بدست آید و طبق این تصاویر مشکل فرد تشخیص داده می‌شود.

همچنین سونوگرافی داپلر به پزشک کمک می‌کند تا میزان آسیب به شریان‌ها را بررسی کند تا بر اساس میزان صدمات وارده، اقدامات درمانی خاصی را انجام دهد.

 


برچسب ها: سونوگرافی

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *