نوجوانان کم شنوا شدند/ گوش دادن به موسیقی با صدای بلند اختلال شنوایی به دنبال دارد
به گزارش گروه فضای مجازی ، دبیر کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی گفت: به دلیل استفاده زیاد کودکان و نوجوانان از هدفون، هندزفری و قرار گرفتن در معرض صداهای بلند، سن ابتلا به کم شنوایی در ایران به ۱۴ سالگی رسیده است.
گیتا موللی افزود: امروزه گوش دادن به موسیقی با صدای بلند باعث اختلال شنوایی شده و صدای ترافیک روزانه به ویژه در بزرگراهها سلامت گوش را به خطر میاندازد.
وی اظهار داشت: توصیه میشود، افراد از هدفونهایی با مارکهای معتبر که دارای سنجش دقیقتر صدا هستند، استفاده کنند. هرچه هدفون کوچکتر باشد، خطر کم شنوایی بیشتر میشود، اما هدفونهای بزرگ میتواند محافظت بیشتری از گوش داشته باشد.
موللی ادامه داد: گوش دارای سیستم هشداردهنده است. به این دلیل اگر افراد هنگام استفاده از هدفون و هندزفری، احساس کردند دچار سرگیجه شدهاند و گوش آنها صدای زنگ یا وزوز میدهد، نباید دیگر از این ابزار استفاده کنند.
وی تصریح کرد: این بیماری پنهان است و فرد متوجه کم شنوایی نمیشود. به همین دلیل یک تا دو سال طول میکشد تا به مراکز درمانی مراجعه کند.
دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تاکید کرد: پیر گوشی نیز از ۴۵ سالگی آغاز میشود، ولی به دلیل استفاده زیاد از هدفون و هندزفری و قرار گرفتن در سر و صدای زیاد، این عارضه که نوعی از کم شنوایی است به سن ۱۴ سالگی رسیده و باید زود تشخیص داده شود و با استفاده از سمعک عملکرد مغز بیشتر محافظت شود.
موللی افزود: پیرگوشی علل مختلفی از جمله ژنتیک، سر و صدای زیاد، استفاده از هدفون و هندزفری دارد و باید افراد از مواردی که باعث کم شنوایی میشود، پیشگیری کنند.
تولد سالانه پنج هزار نوزاد ناشنوا در کشور
دبیر کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ادامه داد: سالانه پنج هزار نوزاد ناشنوا در کشور به دنیا میآیند که غربالگری، تشخیص و درمان زودهنگام میتواند آنها را از ناشنوایی نجات دهد.
وی افزود: وقتی نوزاد ناشنوا به دنیا میآید، به دلیل آثار روحی شدیدی که به خانواده وارد میشود، نوزاد کمتر مورد توجه قرار میگیرد، در حالی که هر ثانیه برای نوزاد مهم است و باید به سرعت غربالگری شود.
موللی اظهار داشت: ناشنوایی معلولیت پرهزینهای است که تا آخر عمر هزینههای زیادی را به جامعه وارد میکند و میتوان با مداخلات زودهنگام این هزینه را کاهش داد.
دبیر کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ادامه داد: در حال حاضر از هر ۱۰۰ نوزاد متولد شده ۸۰ نوزاد غربالگری شنوایی میشوند و ما در این زمینه به پوشش ۸۰ درصدی رسیده ایم و باید این پتانسیل و پوشش را به ۱۰۰ درصد رساند.
نوزادان ماهی یک بار غربالگری شوند
دانشیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان اینکه کودکان باید ماهانه یک مرتبه غربالگری شنوایی شوند، اضافه کرد: همه کودکان ناشنوا و کم شنوا این پتانسیل را دارند که بیماری آنها زود تشخیص داده شوند و سمعک بگیرند. آنها میتوانند به زبان گفتاری دست یابند و هیچ کمبودی با همسالان شنوای خود نداشته باشند.
به گفته موللی، اگر نوزاد ناشنوا به موقع غربالگری و ۴۸ ساعت پس از تشخیص به مرکز مداخله درمان ارجاع داده شود، در پنج سالگی به وضعیتی از شنوایی میرسد که هیچ تفاوتی با سایر کودکان نداشته باشد.
وی ایران را از کشورهای موفق در دنیا در زمینه غربالگری و مداخلات زودهنگام ناشنوایی برشمرد و اظهار داشت: ۸۰ مرکز مداخله زودهنگام در این زمینه فعالیت میکنند و ۱۸ مرکز کاشت حلزون داریم.
موللی مشکل اصلی را در زمان درمان ناشنوایی و کم شنوایی در کشور را خلاء غربالگری بین تشخیص و مراجعه به مراکز مداخلهای دانست و ادامه داد: مداخلات درمانی به سرعت انجام نمیشود و ناشنوایی و کم شنوایی بعد از تولد مورد غفلت قرار میگیرد برای جلوگیری از این موضوع، بیانیه غربالگری شنوایی که به صورت دستورالعمل علمی دنیا تدوین شده است، امسال در هجدهمین همایش شنوایی سنجی ارایه میشود.
دبیر کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اضافه کرد: این بیاینه تحت عنوان گایدلاین بومی سازی در مداخلات زودهنگام کودکان ناشنوا و کم شنوا برای اولین بار در کشور در حاشیه هجدهمین همایش شنوایی سنجی که قرار است سوم تا پنجم اردیبهشت در مشهد برگزار شود، رونمایی میشود.
۶۰ درصد کودکان ناشنوا مبتلا به اختلال رشدی
دبیر کمیته مطالعات ناشنوایی و کم شنوایی دانشگاه علوم بهزیستی تصریح کرد: ۶۰ درصد کودکان ناشنوا و کم شنوا با اختلالات فلج مغزی و رشدی و تکاملی مواجه هستند که باید به موقع تشخیص داده شوند.