استاندار خوزستان: به محض دستور رئیس جمهور خسارت سیل به کشاورزان پرداخت میشود
استاندار خوزستان با بیان اینکه حدود ۳۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استان زیر آب رفته است، گفت: این نوید را میدهم به محض دستور رئیس جمهور، اعتبارات را به جهاد کشاورزی میدهیم تا خسارت سیل پرداخت شود.
به گزارش خبرنگار اعزامی گروه سیاسی به مناطق سیلزده خوزستان، غلامرضا شریعتی استاندارد خوزستان گفت: متوسط بارشهای خوزستان در یک سال نرمال بین ۲۳۰ تا ۲۶۰ میلی متر است و در سال گذشته این بارش ۱۷۵ میلی متر بوده است.
وی افزود: در این سال آبی سال ۹۸ و ۹۷ متوسط بارش در استان بیش از ۵۰۰ ملی متر بوده است. یعنی ما بایک ظرفیت بارش بالا در خود استان مواجه هستیم همچنین به علت اینکه خوزستان پایین دست و جلگه است و از لحاظ جغرافیایی پستتر نسبت به استانهای بالا دست قرار دارد آورده آب از حوزههای آبخیر مختلف مثلا از کردستان و کرمانشاه و بخشی از همدان، لرستان وایلام حوزههای آبخیر کرخه است.
شریعتی ادامه داد: حوزه آبخیر دز لرستان است و برای کارون، چهار محال و بختیاری است، مارون کهگیلویه و بویر احمد است هم بارشهای این استانها به سمت خوزستان میآید و خوزستان باید این آبها را مدیریت کند. ما آورد آب حوزههای آبرزیمان در یک سال آبی نرمال بین ۲۷ تا ۲۹ میلیون متر مکعب است. سال گذشته به علت خشکسالی شدید این آورده آب ۱۳ میلیارد بوده یعنی کمتر از نصف بوده است.
استاندار خوزستان بیان کرد: این آورده آب سال آبی از مهر است تا مهر سال دیگر به همین خاطر از مهر سال ۹۷ تا اسفند ۹۷ آورده آب در خوزستان ۲۸ میلیارد مترمکعب آب بوده است یعنی آورده آب رودخانهها و حوزههای آب خوزستان در ۶ ماه معادل یک سال بوده است و پیش بینی میشود که تا پایان سال آبی یعنی مهر ۹۸ به بیش از ۵۲ میلیارد مترمکعب برسد و این کار ما را سخت میکند ما زیرساختهایمان برای آوردهها ۲۸ میلیارد مترمکعب باشد، اما ۵۲ میلیارد مترمکعب آب را مدیریت کنیم. این در حالی است که پایین دستتر از خوزستان وجود ندارد.
وی تشریح کرد: در خوزستان سطح ارتفاع نسبت به سطح دریا پایینتر است و خوزستان از همین آبرفتها بوده است که شکل گرفته است. سیل ما مثل سیل استانهای دیگر نیست که بیاید و برود این روند طی چند ماه آینده ادامه دارد بعید است که دبی آب در رود کارون در طی دو ماه آینده در مقطع اهواز زیر دو هزار متر مکعب باشد. در حال حاضر این دبی بالای سه هزار متر مکعب است.
شریعتی اظهار کرد: ما کاملا محتاطانه و هوشمندانه توانستیم عمل کنیم و ماجرای سیل در خوزستان را مدیریت کنیم تا آسیب کمتری رخ بدهد تا الان به لطف الهی و همت همه عزیزان در استان ما شرایط را به نحوی پیش برده ایم که هیچ کدام از شهرها در استان خوزستان زیر آب نرفته است. خیلی از کارشناسان شفاهی، رسمی و مکتوب به ما اعلام کرده اند که چند شهر زیر آب میرود آن هم به صورت صد درصد، اما با تمهیداتی که اندیشیده شد کارهای زیادی صورت گرفت و خدارا شکر اتفاقی برای این شهرها نیافتاد و حیات در آنها ادامه دارد.
استاندار خوزستان در ادامه افزد: ما در ماجرای سیل خوزستان با یکسری مسائل رو به رو بودیم که در طول صد سال گذشته سابقه نداشته و رخ نداده بود مثلا ما تلاقی رودخانه دز و کرخه را داشتیم یعنی از بستر رودخانه آنها خارج شدند و به هم خوردند و به صورت سیل آسا به سمت اهواز آمدند آنچه که به ما اعلام شده بود به عنوان مراقبت و خطر اهواز را در مقابل سیلاب و دبی کارون بزرگ مراقبت کردیم.
وی بیان کرد: این مهمان ناخوانده دز و کرخه را توانستیم مدیریت کنیم. در ماجرای جلوگیری از ورود سیلاب به شهر اهواز نیروهای زیادی کار انجام دادند نیروهای متخصص از داخل و خارج ساختمان و حتی در این میان نیروهای مسلح نیز به یاری نیروهای دیگر شتافتند و این مدیریت همچنان ادامه دارد و نکته اینجاست که حدودا دو ماه طول میکشد تا این آب فروکش کند.
شریعتی افزود: سیاست ما حفظ جان انسانها است این مهمترین اولویت ما در ماجرای سیل خوزستان است و خدا را شکر این سیلی که در تاریخ ایران در صد سال اخیر سابقه نداشته است ما در خوزستان هیچ آسیبی نداشته ایم وهیچ تلفاتی نداشته ایم شما اگر به سیلهایی که در سالهای گذشته خوزستان رخ داده است توجه کنید هر سال یک حوزه آبخیز دچار سیل میشد، اما امسال از چند حوزه گرفتار سیل بودیم. این موضوع باعث شد قدرت مانور ما پایین بیاید.
وی افزود: ما اجازه ندادیم هیچ شهری دچار آبگرفتگی شود وسعی کردیم با مدیرتی هوشمندانه و تلاش ۲۴ ساعته و برگیری توان تمام استان و همت مردم و همچنین به کار گیری دستگاههای ذی ربط و افراد متعهد این موضوع را مدیریت کنیم.
استاندار خوزستان گفت: یک تیم یازده نفره متبحر از باتجربهترین دوستان در حوزه آب تشکیل شد و خروجی سدها را با نظر آنها تعیین تکلیف میکردیم هر روز این تیم جلسه میگذاشت و حوزه آبریز و میزان بارش و مسائل مختلف را لحاظ میکردند تاریخچه آن حوزه آبریز و بعد نظرات و پیشنهادات آبی به ما میدادند که خروجی دز امروز این باشد، خروجی کرخه امروز این باشد، ولی این تلاشها فقط مربوط به آن روز نبود و فردا نیز دوباره جلسهای به همین شکل برگزار میشد.
شریعتی با بیان اینکه وضعیت سدهای خوزستان پایدار است افزود: ما در پایداری سدها هیچ مشکلی نداریم و این سدها اولین بارشان نیست که این حجم آب را تجربه کرده اند. دز، کارون، بارها این سطح آب را تجربه کرده اند و تنها سد کرخه بود که برای اولین بار است این سطح آب را تجربه کرده است که البته این سد برای این حجم از آب ساخته شده است.
وی بیان کرد: ۳۰۰ آیتم در پایداری سد چک میشود و این ۳۰۰ آیتم به صورت آنلاین چک میشود. این موضوعات که در خصوص ایجاد مشکلات در سدها بیان میشود فقط برای ایجاد نگرانی در مردم است، اما مردم مطمئن باشند تا الان هیچ خللی در پایداری سدها و از جمله سد کرخه وجود ندارد این سد، سد بسیار بزرگ، مقاوم وافتخار ملی است. سدی که ۶.۴ دهم میلیارد متر مکعب را در خود نگه میدارد؛ و الان دریاچهای حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ کیلومتر پشت این سد ایجاد شده است.
استاندار خوزستان در خصوص مسئله ذوب برفها نیز گفت: حوزه آبریز کرخه ما بیشتربارشی است و کمتر آورده آب آن برف است، اما حوزه آبریز کارون و دز آورده آب آن برفی است، ما این خروجیها و شرایط را مدیریت میکنیم. برآورد ما از حجم ورودی توسط ذوب برف در کارون ۱.۵ میلیارد متر مکعب است که آن را مدیریت میکنیم در دز نیز همینطور مدیریت را انجام میدهیم درست است که شرایط سختی را داریم و زمینهای کشاورزی زیادی زیر آب رفته است، ولی باید به این نکته توجه داشته باشیم که خوزستان جلگه پهناوری است که مصرف آب در آن چه در زمینه صنعتی و چه در زمینه کشاورزی بالا است و تولید برق ما در فصل تابستان بسیار بالا است و ما توانستیم با توجه به این شرایط آمادگی لازم را جهت ذوب برفها داشته باشیم.
شریعتی اضافه کرد: ما در ماجرای سیل خوزستان غافلگیر نشدیم و تنها غافلگیری ما همین تلاقی رودخانه دز و کرخه بود، اما بلافاصله برای مقابله با این موضوع طراحی انجام دادیم و ماجرا را مدیریت کردیم مردم مطمئن باشند آب با مدیریت خارج میشود. اما همانطور که گفتم حدودا یک تا دو ماه طول میکشد و الان همه چیز طبق برنامه پیش میرود. ما حتی وقتی آورد آب و خروجی سد اعلام میشد از قبل نشسته بودیم و مشخص کرده بودیم که با خروجی ۱۳۰۰ یا خروجی ۱۵۰۰ چه روستاهایی درمعرض آسیب قرار میگیرند و همین جا بود که برنامه ریزی میکردیم تا با ایجاد سیل بند روستاها را از سیل گرفتگی نجات بدهیم.
وی بیان کرد: مسئله دوم و مهمتر این بود که هیچ شهری دچار آبگرفتگی نشود برای این موضوع تلاشهای زیادی انجام دادیم مثلا طراحیهایی انجام دادیم تا ببینیم کجا میتوانیم از راههای فرعی استفاده کنیم.
استاندار خوزستان افزود: کرخه مثل انگشتان دو دست وارد تالاب میشود و ۱۳ شاخه دارد، اما به علت خشکسالی این ۱۳ شاخه به ۴ شاخه رسیده بود ما آمدیم این ۱۳ شاخه را فعال کردیم و خروجی آب را به سمت کرخه زیاد کردیم.
شریعتی بیان کرد: آسیب پذیرترین شهرهای ما خوشبختانه حفظ و صیانت شدند.
وی در خصوص پرداخت خسارت کشاورزانی را که گندم زارهای آنها در سیل فرورفته است، اظهار کرد: برای حسن اعتماد دولت خسارت کشاورزان در سیل بهمن ماه ۹۷ را پرداخت کرد و اعتبار آن به سازمان جهاد کشاورزی داده شد و طبق آخرین آماری که دارم ۹۵ خسارات پرداخت شده است برای سیل ۹۸ نیز دولت حتما پرداخت خسارت را انجام میدهد. برای سیل سال ۹۵ نیز باید اشاره کنم درست است که با تاخیر پرداخت خسارت مواجه شده است، اما این خسارات حتی اگر شده از اعتبارات استانداری پرداخت شود تا اعتماد مردم جلب شود و این نوید را میدهم به محض دستور رئیس جمهور اعتبارات را به جهاد کشاورزی میدهیم تا خسارت سیل پرداخت شود.
شریعتی در خصوص سیل خوزستان و خسارت آن گفت: تا الان بیش از هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان خسارت بوده است چرا که حدود ۳۰ هزار هکتار زمینهای کشاورزی ما زیر آب رفته است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *