کتاب پژوهشی «سرزمین ملایر در شاهنامه فردوسی» چاپ میشود
رضا رفیعی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: کتاب «سرزمین ملایر در شاهنامه فردوسی» از سوی جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران در دست چاپ قرار گرفته است.
وی در معرفی این کتاب بیان کرد: در همایش پرداخت واکاوی ملایر، مقالهای درباره جغرافیای تاریخی این شهر ارائه کردم که باعث شد دوستان و مسئولان پیشنهاد بررسی تاریخی شهر ملایر را مطرح کنند. با پژوهشهای انجام شده نشانههای چهار داستان شاهنامه را در ملایر و اطراف ملایر ردیابی کردم که یکی از آنها «خواستگاری پسران فریدون از دختران شاه یمن» است. بر اساس تحقیقهایی که در ملایر کردم، یمن را در ملایر یافتم و نکته جالب این است که این یمن با یمن عربستان تفاوت دارد.
این نویسنده اظهار کرد: بر اساس مشخصاتی که در شاهنامه از یمن آمده است، فرقهای زیادی میان یمن عربستان با یمنی که در شاهنامه آمده وجود دارد. بر اساس تحقیقات یمنی که در شاهنامه به آن اشاره میشود در ملایر است و تپه باستانی هم دارد که از بیش از ۶ یا هفت هزار سال قدمت برخوردار است.
وی افزود: داستان دیگر که نشانهاش در ملایر پیدا شده «سرانجام کیخسرو در کوههای ملایر» است. ما کوه لشکرده را دایم که سپاه کیخسرو در برف و بوران در آنجا از بین رفته و نشانههای آن هم باقی است. همچنین غار کیخسرو، چشمه، قبر گیو که از یاران کیخسرو بوده در یکی از روستاهای ملایر موجود است.
رفیعی تاکید کرد: داستان «لشگرکشی کیکاووس به مازندران و هاماوران» که اتراقش در دشت ملایر و رد کوهپایههای زاگرس بوده است. طبق آنچه در اوستا آمده دو نینجاهای ملایر به نامهای باشان و سامن به کمک کیکاووس رفتهاند.
وی در اشاره به چهارمین داستان گفت: داستان «بهرام چوبین» نیز در ملایر بوده چراکه در محل فعلی شهر ملایر دهکدهای به نام چوبین بوده که در دهه ۴۰ و ۵۰ حفاری شد و، چون در مرکز شهر بود از بین رفت، ولی هنوز هم خانوادههای چوبین در ملایر فراوان هستند.
این نویسنده تصریح کرد: این کار پژوهشی که حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ صفحه است و چیزی حدود ۱۰ تا ۱۲ سال برایش زمان گذاشته شده، بر اساس علاقه شخصی آغاز و به سرانجام رسید.