آخرین مهلت هدایت تحصیلی پایه نهم
به گزارش گروه فضای مجازی ، رسیدن به مقطع نهم تحصیلی، درست زمانی که دانش آموز باید به آینده خود فکر کند و در نهایت یک رشته را برای رسیدن به این آینده و اهداف خود برگزیند، اما این موضوع که چه رشتهای را میتواند انتخاب کند وابسته به تصمیم دانش آموز، نمراتی که کسب کرده است، علایق و استعدادی که دارد و .. است و در همین راستا امروز قصد دارد تا توضیحاتی را پیرامون این موضوع و زمان و نحوه هدایت تحصیلی را ارائه دهد.
بیشتر بخوانید:
- ارائه تسهیلات به مقامآوران مسابقات ربوکاپ/ راهاندازی مدارس خلاقیت در دانشگاه آزاد اسلامی
- نظام جامع مشاوره تا پایان سال تصویب میشود
- تمرکز بر آموزش کارآفرینی تا کارمندی/ تاثیر نمرات در کنکور باید 40 درصد شود
هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی را میتوان به معنای راهنمایی و مشخص کردن یک مسیر برای ادامه تحصیل در رشتههای مختلف دانست که بر اساس آن دانش آموزان بتوانند بصورت آگاهانه شاخه و رشته تحصیلی مورد نظر خود را با توجه به نمراتی که کسب کرده اند انتخاب کنند.
لازم به ذکر است؛ با توجه به رشد جمعیت و افزایش تمایل افراد به تحصیل در سطوح مختلف و تراکم و تنوع واحدهای درسی و ضرورت انتخاب مناسب مشاغل و حرفهها و عوامل بسیار زیاد دیگر بحث هدایت تحصیلی از اهمیت بالا برخوردار است.
اهداف هدایت تحصیلی
اهداف هدایت تحصیلی را شاید بتوان شامل موارد زیر دانست:
- شناسایی و شناساندن استعداد، توانایی، علاقه و ویژگیهای شخصیتی دانشآموزان
- کمک به انتخاب آگاهانه رشته تحصیلی و مسیر آینده شغلی و حرفهای دانشآموزان
- کمک به هدایت متوازن دانشآموزان به شاخهها و رشتههای تحصیلی بر اساس سیاستهای توسعهای کشور
زمان و نحوه هدایت تحصیلی و ثبتنام
بر اساس ماده ۵ آییننامه هدایت تحصیلی، فرآیند هدایت تحصیلی شغلی مطلوب از دوره ابتدایی و با تشکیل پرونده مشاورهای برای هر دانشآموز، آغاز و تا پایان دوره دوم متوسطه ادامه مییابد، اما تا زمان استقرار نظام جامع هدایت تحصیلیـشغلی و استعدادیابی، پرونده مشاورهای برای دانشآموزان از سال هفتم تشکیل و به صورت فرایندی تا پایان سال نهم، با اقداماتی از قبیل: اخذ آزمونهای مختلف و ارائه آموزشها و راهنماییهای لازم به صورت فرآیندی ادامه یافته و نهایتاً در پایان سال نهم نیز انتخاب رشته تحصیلی صورت میگیرد.
با توجه به اینکه هدایت تحصیلی دانشآموزان بر اساس سه عامل عملکرد تحصیلی، بررسیهای مشاورهای و ظرفیتها و محدودیتهای منطقهای صورت میگیرد، ثبتنام دانشآموزان در مدارس متوسطه دوم، با تامل در نمونبرگ هدایت تحصیلی که حاوی توصیههای لازم به دانشآموز و والدین اوست و همچنین نمونبرگ اولویت ثبتنام که حاوی اولویت ثبتنامی «الف» تا «د» است، به شرح زیر انجام میشود:
- هر دانشآموز با توجه به ملاکها و عوامل مندرج در شیوهنامه، دارای حداکثر ۱۲ توصیه در نمونبرگ هدایت تحصیلی است که تصمیمگیری نهایی در انتخاب شاخه، زمینه و رشته تحصیلی، منوط به مشورت با مشاور مدرسه مبدا است و در صورت کسب حد نصاب لازم دانشآموز میتواند نسبت به ثبتنام در شاخه، زمینه و رشته موردنظر خود با توجه به محدودیتهای منطقه/شهرستان و بر اساس جدول اولویتی زیر در مدرسه مقصد اقدام کند.
- با توجه به اینکه تامین نیروی انسانی و کتابهای مورد نیاز شاخه و رشتههای متفاوت نیازمند فرصت کافی است، ادارات آموزش و پرورش موظفند زمانبندی اجرای بندهای مطرح در جدول ۲ را به گونهای تنظیم کنند که ثبتنام آخرین گروه اولویتی، حداکثر تا نیمه مرداد ماه خاتمه یابد.
- با توجه به ملاکها و ضوابط هدایت تحصیلی مندرج در ماده ۳ آییننامه هدایت تحصیلی، پس از امتحانات خردادماه و همزمان با صدور کارنامه سالانه، برای تمام دانشآموزان پایه نهم، نمونبرگ نهایی هدایت تحصیلی و نمونبرگ زمانبندی ثبتنام صادر و در اختیار آنان قرار میگیرد و برای دانش آموزان تجدیدی، در شهریور ماه همان سال صادر میشود.
- دانشآموزانی که حد نصاب نمره را در یکی از شاخهها، زمینهها و رشتههای تحصیلی در خردادماه کسب نکرده باشند، میتوانند با شرکت در امتحان تعیین رشته در شهریور ماه (همزمان با امتحان دانشآموزان تجدیدی) نسبت به کسب حد نصاب نمره لازم اقدام کنند. پس از آن، هر دو نمونبرگ جدید هدایت تحصیلی از زمانبندی ثبتنام برای آنان صادر میشود.
- مشاور مدرسه پس از صدور نمونبرگ نهایی هدایت تحصیلی، حداکثر تا پایان هفته دوم تیر ماه با انجام مشاوره فردی و خانوادگی، دانشآموزان را در انتخاب شاخه، زمینه، رشته مناسب راهنمایی میکند.
- دانشآموزی که بنا به دلایل موجه، نظیر شرکت در امتحانات جامع، تحصیل در مدارس غیرایرانی خارج از کشور، بروز حوادثی از قبیل: سیل، زلزله، آتشسوزی و ... فاقد نمرات پایههای هفتم و هشتم باشد، نمرات درسهای پایه نهم برای درسهای همنام پایههای مذکور منظور میشود و با رعایت ضوابط، در نمونبرگ نهایی هدایت تحصیلی ثبت میشود. همچنین برای دانشآموزان دارای معافیت جسمانی در درس تربیت بدنی، نمره ۱۷ ثبت میشود.
- هدایت دانشآموزان به رشتههای مربوط به شاخه نظری (علوم تجربی، ریاضی فیزیک، ادبیات و علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی) بر اساس امتیاز، ظرفیتها و محدودیتهای منطقهای و با ارائه مشاوره فردی و خانوادگی به صورت مستقیم از مدرسه متوسطه اول به مدرسه متوسطه دوم انجام میشود.