مرور سوابق ۱۱ سخنگوی وزارت خارجه
گروه سیاسی ؛ سمت سخنگویی وزارت امور خارجه از جمله پستهای حساس در این وزارتخانه است که مسئول و متولی آن باید ضمن اشراف کامل به مسائل مرتبط با سیاست خارجی، از قدرت بیان و توان ایراد سخنرانی مطلوب بهرهمند باشد تا در مواقع لزوم نسبت به اتفاقات و پیش آمدهای بحرانی، واکنش مقتضی را اتخاذ کند.
اسامی، دوره فعالیت و سوابق سخنگویان دستگاه دیپلماسی که هر کدام مدتی در حوالی میدان مشق تهران فعالیت کردهاند، از سال ۱۳۶۸ تاکنون به قرار زیر است:
مرتضی سرمدی
مرتضی سرمدی که اکنون قائم مقام وزارت امور خارجه است، از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۰ سمت سخنگویی وزارت امور خارجه کشورمان را برعهده داشت؛ وی مدتی هم سفیر ایران در انگلیس بود.
محمود محمدی
محمود محمدی از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۸ به مدت ۸ سال سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان بود؛ وی همچنین در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده حضور داشت؛ محمدی همچنین در دورهای سفیر ایران در الجزایر بود.
حمید رضا آصفی
حمید رضا آصفی از سال ۱۳۷۸ تا سال ۱۳۸۵ عهده دار مسئولیت سخنگویی وزارت امور خارجه بود؛ وی همچنین مدتی هم سفیر ایران در امارات متحده عربی بود.
محمد علی حسینی
محمد علی حسینی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ سخنگوی وزارت امور خارجه بود؛ وی پس از سخنگویی، عازم رم شد و تصدی سفارت ایران در ایتالیا را برعهده گرفت.
حسن قشقاوی
حسن قشقاوی که اکنون عهده دار سفارت ایران در اسپانیا است و پیش از آن معاون پارلمانی وزارت امور خارجه بود، از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۸ سخنگوی این وزارتخانه بود؛ وی دارای سابقه نمایندگی مجلس شورای اسلامی در دورههای چهارم و ششم از حوزه رباط کریم است. او همچنین سفیر ایران در قزاقستان و سوئد نیز بوده است.
رامین مهمانپرست
رامین مهمانپرست از سال ۱۳۸۸ تا سال ۱۳۹۲ سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بود؛ وی که فارغالتحصیل مهندسی نرمافزار از دانشگاه صنعتی شریف است سابقه تصدی سفارت ایران در کشورهای تایلند و قزاقستان را در کارنامه خود دارد؛ مهمانپرست در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، برای کاندیداتوری ثبت نام کرد؛ وی پس از چند روز از کاندیداتوری صرف نظر کرد و برای تصدی سفارت ایران در لهستان عازم ورشو شد.
عباس عراقچی
عباس عراقچی از اردیبهشت ۹۲ تا شهریور این سال، عهده دار سمت سخنگویی وزارت امور خارجه بود؛ با آمدن ظریف به وزارت امور خارجه، عراقچی ارتقاء شغلی پیدا کرد و علاوه بر تصدی سمت معاونت حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه، به یکی از اعضای ارشد مذاکرات هستهای ایران با ۱+۵ تبدیل شد. پس از تغییر و تحولات در وزارت امور خارجه در ابتدای سال ۹۷، عراقچی به سمت معاونت سیاسی وزارت امور خارجه منصوب شد. وی سابقه تصدی سفارت ایران در ژاپن را نیز در کارنامه دیپلماتیک خود داراست.
مرضیه افخم
مرضیه افخم نخستین زنی محسوب میشود که در دستگاه دیپلماسی کشورمان، عهده دار سمت سخنگویی بوده است؛ وی از شهریور ۱۳۹۲ تا آبان ۱۳۹۴ در این سمت حضور داشت و پس از آن عازم کوالالامپور شد تا مسئولیت سفارت کشورمان در مالزی را عهده دار شود.
صادق حسین جابری انصاری
جابریانصاری از آبان ۱۳۹۴ تا خرداد ۱۳۹۵ عهدهدار سمت سخنگویی وزارت خارجه کشورمان بود؛ جابری انصاری پیش از تصدی سخنگویی دستگاه دیپلماسی، مدیرکل خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت امور خارجه بود. وی پس از سمت سخنگویی از خرداد ۱۳۹۵ به بعد به عنوان معاون عربی آفریقای وزارت امور خارجه، جانشین حسین امیر عبداللهیان شد. پس از تغییر و تحولات در وزارت امور خارجه در ابتدای سال ۹۷، جابری انصاری دستیار ارشد ظریف در امور سیاسی شد. روز شنبه ۲۴ فروردین ۹۸ نیز جابری انصاری با حکم ظریف، به سمت معاونت امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه منصوب شد.
بهرام قاسمی
بهرام قاسمی از خرداد ۹۵ تا فروردین ۹۸ به مدت حدود سه سال عهدهدار سخنگویی وزارت امور خارجه بود. قاسمی که با حکم ظریف و تایید رئیسجمهور به عنوان سفیر جدید ایران در فرانسه منصوب شده است، پیش از تصدی سخنگویی وزارت امور خارجه، در سمت مشاور رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت میکرد.
سید عباس موسوی
یازدهمین سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، سید عباس موسوی است. وی که امروز به این سمت منصوب شده است، پیش از این، مدیرکل اطلاع رسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه بود.