محاکمه متهم از کیلومتر‌ها دورتر / استقبال قضات برای استفاده از روش‌های فناورانه / بهره گیری ۸۵ درصدی از ظرفیت ابلاغ الکترونیکی در نیمه اول سال ۹۷

19:00 - 15 فروردين 1398
کد خبر: ۵۰۶۸۹۶
دسته بندی: حقوق و قضا ، قضایی
استفاده از تکنولوژی‌های روز در روند دادرسی سبب می‌شود تا از بسیاری از چالش‌هایی که با بکارگیری از روش‌های سنتی متوجه دستگاه قضایی می‌شده است پیشگیری به عمل آید و استفاده از ویدئوکنفرانس در زمینه برگزاری جلسات دادگاه ضمن سرعت بخشیدن به رسیدگی، از ایاب و ذهاب متهم و خطرات ناشی از آن جلوگیری می‌کند.
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، استفاده از سامانه‌های مخابراتی و رایانه‌ای از مواردی است که در قانون آیین دادرسی کیفری جدید مورد تاکید قرار گرفته است؛ چرا که استفاده از تکنولوژی‌های روز در روند دادرسی سبب می‌شود تا از بسیاری از چالش‌هایی که با بکارگیری از روش‌های سنتی متوجه دستگاه قضایی می‌شده است پیشگیری به عمل آید.

خاستگاه قانونی استفاده از ویدئوکنفرانس در برگزاری جلسات دادگاه به مواد ۱۷۵، ۳۵۵ و ۶۵۹ قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین ماده ۲۵ آیین نامه استفاده از سامانه‌های مخابراتی و رایانه‌ای باز می‌گردد.

در ماده ۱۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری آمده است استفاده از سامانه‏ های (سیستم‌ها) رایانه ه‏ا و مخابراتی، از قبیل: پیام‌نگار (ایمیل)، ارتباط تصویری از راه دور، نمابر و تلفن، برای طرح شکایت یا دعوی، ارجاع پرونده، احضار متهم، ابلاغ اوراق قضایی و همچنین نیابت قضایی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است.

همچنین در ماده ۶۵۹ قانون آیین دادری کیفری آمده است: به کارگیری سامانه‌های ویدئو کنفرانس و سایر سامانه‌های ارتباطات الکترونیکی به منظور تحقیق از اصحاب دعوی، اخذ شهادت از شهود یا نظرات کارشناسی در صورتی مجاز است که احراز هویت، اعتبار اظهارات فرد مورد نظر و ثبت مطمئن سوابق صورت پذیرد.
 

ماده ۲۵ آیین نامه استفاده از سامانه‌های مخابراتی و رایانه‌ای نیز آمده است که در صورت فراهم بودن امکانات لازم، مقام نیابت دهنده می‌تواند تمام یا بخشی از موضوع نیابت را مانند تحقیق از اصحاب دعوا، اخذ شهادت شهود و نظرات کارشناسی و سایر مواردی که به موجب قانون مجاز است، از طریق ارتباط تصویری یا صوتی یا الکترونیکی از راه دور انجام دهد. درخواست این ارتباط از طریق سمپ به واحد قضایی ارسال و انجام آن با نظارت مرجع مجری نیابت صورت می‌گیرد.

دراین میان دادگستری استان سمنان، از پیشتاز‌های استفاده از روش‌های فناورانه و جدید محسوب می‌شود تا جایی که در سال ۹۶ موفق به کسب رتبه نخست در زمینه انجام ابلاغ الکترونیک شد.
محاکمه متهم از کیلومتر‌ها دورتر / استقبال قضات برای استفاده از روش‌های فناورانه / بهره گیری ۸۵ درصدی از ظرفیت ابلاغ الکترونیکی در نیمه اول سال ۹۷
تجهیز ۱۱ حوزه قضایی استان سمنان به سیستم ویدئوکنفرانس
محبوبه صابر، معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری استان سمنان در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی و قضایی در خصوص استفاده از سامانه‌های الکترونیکی در دادگسری استان سمنان بیان داشت: کاری که در این زمینه انجام شد استفاده از آی سی تی در فرآیند دادرسی بود؛ اکنون چند سالی است از آی سی تی در دادگستری استان سمنان استفاده می‌شود و به صورت الکترونیکی بسیاری از اقدامات انجام می‌شود.

معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری استان سمنان تصریح کرد: اکنون ۱۱ حوزه قضایی استان سمنان به سیستم ویدئو کنفرانس مجهز هستند و آی سی تی در جریان قرار گرفت، به طوری که کاملا دوره‌های آموزشی و در حال حاضر جلسه رسیدگی به پرونده‌ها به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: با حمایت‌های رئیس کل دادگستری استان سمنان و زیرساخت‌هایی که در دادگستری ایجاد شد و تجهیز ساختمان دادگستری به سامانه ثنا در نقاطی که دفاتر خدمات قضایی نبود همکاران دادگستری نسبت به ثبت نام اشخاص اقدام می‌کردند به طوی که اکثر افرادی که به دادگستری مراجعه می‌کنند دارای شناسه قضایی هستند.

صابر در ادامه اذعان کرد: دادگستری استان سمنان حدود دو سال است که با کسب مقام اول در خصوص ابلاغ الکترونیکی در کشور پیشرو بوده است و در شش ماهه نخست سال ۹۷ بالای ۸۵ درصد ابلاغ‌ها به صورت الکترونیکی بوده است.

صابر در ادامه در خصوص استفاده از ویدئوکنفرانس در حوزه‌های قضایی استان سمنان برای برگزاری دادگاه نیز خاطرنشان کرد: ما در نامه‌ای از همکاران قضایی خواستیم تا از ظرفیت سیستم ویدئوکنفرانس استفاده کنند تا در موارد امنیتی، صرفه جویی‌ها و در الویت آن تکریم ارباب رجوع بهره گیری شود.

وی در ادامه از دیگر استفاده‌های ویدئو کنفرانس در حوزه‌های قضایی استان سمنان گفت: پیش از اینکه برگزاری جلسات دادگاه را آغاز کنیم بحث آموزش مطرح بود؛ حدود یکسال است که ما هیچ دوره آموزشی را به صورت حضوری برگزار نمی‌کنیم و از طریق ویدئوکنفرانس و با حضور اساتید مجرب صورت می‌گیرد.

صابر افزود: ما در این زمینه صرفه جویی اقتصادی و کاهش ایاب و ذهاب را در حوزه‌های قضایی داشتیم؛ از طرفی با توجه به نظرسنجی‌هایی که دراین خصوص انجام شده حکایت از آن دارد که از برگزاری جلسات به صورت ویدئوکنفرانس استقبال شده است.

وی با بیان اینکه دورترین حوزه قضایی استان تا مرکز استان سمنان بیش از چهار ساعت فاصله دارد گفت: طی کردن این مسیر توسط همکاران سبب خستگی می‌شود که به موجب آن از کیفیت آموزش کاسته می‌شود، اما در جلسات به صورت ویدئوکنفرانس به این صورت نیست و کارآیی آن بیشتر است.
مشروح خبر را اینجا بخوانید
محاکمه متهم از کیلومتر‌ها دورتر / استقبال قضات برای استفاده از روش‌های فناورانه / بهره گیری ۸۵ درصدی از ظرفیت ابلاغ الکترونیکی در نیمه اول سال ۹۷
برگزاری اولین جلسه دادگاه به صورت ویدئوکنفرانسی در استان سمنان
آذرماه سال ۹۷ بود که اولین جلسه دادگاه به صورت ویدئوکنفرانسی با همکاری دادگاه تجدید نظر استان و ایجاد بستر‌های مناسب توسط معاونت آمار و فناوری دادگستری استان سمنان برگزار شد.

قاضی محمد خاکباز زاده مستشار شعبه اول دادگاه تجدید نظر که ریاست اولین جلسه رسیدگی ویدئوکنفرانسی به پرونده‌ی متهمان زندانی را برعهده داشت گفت: برگزاری این جلسه ضمن سرعت بخشی به روند رسیدگی پرونده که از دغدغه‌های مهم مراجعین می‌باشد از خطرات امنیتی، هزینه‌های ایاب ذهاب و بدرقه متهمان نیز می‌کاهد.

قائم مقام رئیس کل دادگستری استان سمنان گفت: در این پرونده متهم از زندان شاهرود به سالن ویدئو کنفرانس همان شهرستان منتقل و تحقیق از وی به صورت غیر حضوری انجام شد.
مشروح خبر را اینجا بخوانید
محاکمه متهم از کیلومتر‌ها دورتر / استقبال قضات برای استفاده از روش‌های فناورانه / بهره گیری ۸۵ درصدی از ظرفیت ابلاغ الکترونیکی در نیمه اول سال ۹۷
برگزاری دومین جلسه دادگاه یه صورت ویدئوکنفرانسی
در این جلسه که در روز ۲۵ آذرماه سال گذشته برگزار شد حجت الاسلام و المسلمین رضى پارسامنش که ریاست جلسه دادگاه را بر عهده داشت ضمن تفهمیم اتهام از طریق ویدئو کنفرانس، سوالات خود را از متهم پرسید و متهم نیز به سوالات مطرح شده پاسخ داد.

در پایان جلسه دادگاه ویدئوکنفرانسى، پس از ثبت اظهارات متهم، وى از دادگاه شاهرود به زندان منتقل شد.
مشروح خبر را اینجا بخوانید

استقبال قضات برای استفاده از روش‌های فناورانه
پس از تجهیز حوزه‌های قضایی استان سمنان به ویدئوکنفرانس، درخواست‌های زیادی از سوی قضات برای تشکیل جلسات دادگاه به صورت ویدئوکنفرانس ارائه شد که این موضوع حکایت از استقبال گسترده قضات در استفاده از روش‌های فناورانه دارد؛ معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری استان سمنان در این باره تصریح کرد: در حال درخواست‌های زیادی از حوزه‌های قضایی برای برگزاری جلسات دادگاه به صورت ویدئوکنفرانس داشتیم و همکاران از این موضوع استقبال کردند.

وی خاطرنشان کرد: اکنون پرونده‌های گوناگونی برای رسیدگی به صورت ویدئوکنفرانسی در نوبت قرار دارند.
مشروح خبر را اینجا بخوانید

همواره یکی از چالش‌های اساسی در برگزاری دادگاه‌ها به صورت مرسوم ایاب و ذهاب متهمان بوده است، استفاده از ویدئوکنفرانس در زمینه برگزاری جلسات دادگاه ضمن سرعت بخشیدن به رسیدگی، از ایاب و ذهاب متهم و خطرات ناشی از آن جلوگیری می‌کند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *