از ممنوعیت واردات به کشور تا افزایش قیمت به بهانه گرانی ارز
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، یکی از بازارهایی که در سال ۹۷ پس از تلاطم بازار ارز دچار دگرگونی قیمتی شد، بازار لوازم خانگی بود که در برههای از سال تقریبا خرید و فروش در آن راکد شد و نه فروشندگان تمایل به فروش داشتند و نه خریداران رغبتی به خرید.
نوسانات نرخ ارز بهانهای شده بود تا شرکتهای لوازم خانگی از عرضه کالا به بازار خودداری کنند تا از این طریق بتوانند قیمتها را افزایش دهند و در نتیجه اردیبهشت ماه قیمتها نسبت به سال قبل از آن افزایش یافت.
پس از این افزایش، در حالی که پیش بینی میشد تا مدتها قیمتها در این بازار دچار تغییر خاصی نشود اما، با تحولات بازار ارز، بازار لوازم خانگی مجددا دچار دگرگونی شد و فضای آن مجددا به حال و هوای اویل سال برگشت و مجددا تولیدکنندگان شروع به عرضه محدود کردند تا قیمتها رشد کند.
حتی دولت برای حمایت از تولید داخل لوازم خانگی خارجی را به لیست ممنوعیت واردات اضافه کرد اما، تولیدکنندگان داخلی نتوانستند بازار را تامین کنند و قیمتها مجددا افزایش یافت.
تولیدکنندگان برای افزایش قیمت دلایل خود از جمله افزایش قیمت ارز، افزایش هزینهها و کمبود مواد اولیه را ذکر میکردند، آنها مدعی بودند در کنار تمام این موارد افزایش نیافتن قیمت از سوی دولت بر روی میزان تولید اثر گذاشت.
به گفته تولید کنندگان، علی رغم افزایش قیمت مواد اولیه با اجازه ندادن برای افزایش قیمت بیشتر در حق آنها اجحاف شد و در نتیجه میزان تولید کاهش یافت.
تولیدکنندگان همچنین مدعی بودند در حالی که قیمت مواد اولیه از جمله فولاد، مس و آلومینیوم حدود ۸۰ درصد افزایش یافته آنها نقدینگی کافی برای خرید مواد اولیه ندارند و قادر به تولید به میزان کافی نیستند.
اوضاع بازار لوازم خانگی در مقطعی به حدی دچار آشفتگی شد که برخی از فروشندگان در بازار از فروش اجناس به مشتریان خودداری کرده و اعلام میکردند کالا ندارند یا به بهانه افزایش قیمت ارز کالا را گرانتر به مشتریان میفروختند.
این شرایط موجب شده بود قیمت کالاها به چند برابر قیمت کارخانه برسد و در این بین خریدارانی که نیاز به کالا داشتند به مشکل برخورد کرده بودند یا باید قید خرید را میزدند یا محصول مورد نظرشان را با قیمت گزافی که از سوی برخی سوءاستفادهگران اعلام میشد، خریداری میکردند.
اما، در ادامه کاهش قیمت ارز، این بازار نیز را تحت تاثیر قرار داد و ترمز تقاضاهای کاذبی که به دلیل افزایش قیمتها صورت گرفته بود، کشیده شد و خریداران امیدوار بودند قیمت لوازم خانگی نیز کاهش یابد بنابراین از خرید کردن دست کشیدند.
در مقطعی از سال نیز برخی از تولیدکنندگان برای محصولات خود پیش فروش گذاشتند تا هم نقدینگی خود را تامین کنند و هم خریداران به کالاهای خود بدون استرس افزایش قیمت دست پیدا کنند.
پس از تمام این اتفاقات، با افت قیمت ارز و گران شدن بی حد لوازم خانگی، هیجان در این بازار فروکش کرد و این بازار به دلیل افزایش غیرمنطقی قیمتها به رکود فرو رفت.
در حالی که خرید و فروش اندکی در بازار صورت میگرفت، وزیر صنعت خبر از کاهش قیمت لوازم خانگی داد و در ادامه فعالان این بازار نیز تصمیم گرفتند با رایزنی با تولیدکنندگان قیمتها را کاهش دهند تا رونق به بازار بر گردد.
با ادامه روند رکود در این بازار قیمتها نسبت به گذشته کاهش یافت تا رونق به این بازار برگردد.
گزارش: سید علی حسینی فیروز