قرار تأمین کفالت به چه معنایی است؟
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، منظور از قرار کفالت این است که شخصی که صلاحیت قانونی آن برای مقام قضایی احراز شده است در مقابل مقام قضایی تعهد مینماید فرد متهم را در مواقع لزوم نزد مرجع قضایی حاضر نماید.
در غیر اینصورت مبلغی که به عنوان وجه الکفاله تعیین شده است از فرد تعهدکننده اخذ میگردد. در اصطلاح حقوقی به فردی که چنین تعهدی را بر عهده میگیرد "کفیل" گفته میشود.
تفاوت قرار کفالت با التزام به حضور با تعیین وجه التزام آن است که در قرار التزام به حضور، خود متهم ملتزم میگردد که اولاً حاضر شود و ثانیاً در صورت عدم حضور باید مبلغ موضوع قرار را خودش بپردازد در حالیکه در قرار کفالت پس از معرفی کفیل توسط متهم، کفیل ملتزم میشود؛ اولاً متهم را حاضر کند ثانیاً اگر متهم را حاضر نکرد مبلغ وجهالکفاله را بپردازد.
فرآیند صدور قرار کفالت بدینگونه است که؛ در مرحله اول مقام قضایی با صدور قراری از متهم میخواهد که نسبت به معرفی "کفیل" اقدام نماید. در این قرار مقام قضایی میزان وجه الکفالهای که در صورت عدم انجام تعهد کفیل باید به نفع صندوق دولت ضبط گردد را تعیین مینماید.
در مرحله دوم متهم فردی که شایستگی و اعتبار لازم برای قبول کفالت داشته باشد، مانند اینکه دارای پروانه کسب، فیش حقوقی یا سند مالکیت خانه و خودرو باشد، معرفی و فرد مزبور پس از تأیید مقام قضایی متعهد میگردد که متهم را در موارد لزوم حاضر نماید و در صورت امتناع وجه الکفاله تعیین شده را پرداخت نماید.
در مرحله سوم مقام قضایی موظف است ضمن صدور قراری که به آن قرار قبولی کفالت گفته میشود با کفالت متهم از سوی شخص معرفی شده موافقت نماید. این قرار باید به امضای کفیل و قاضی برسد تا اعتبار قانونی پیدا کند و رونوشت آن قابل ارائه به کفیل میباشد.
نکته دیگر اینکه مبلغ کفالت یا همان وجهالکفاله بر اساس میزان قانونی مجازات اتهام مطرح شده، خسارت و ضرر و زیان وارد شده به شاکی و همچنین سابقه متهم و وضعیت خانوادگی و اجتماعی وی تعیین میشود. البته باید توجه داشت که مقام قضایی نمیتواند مبلغ وجهالکفاله را از خسارتهایی که به شاکی وارد شده است کمتر تعیین نماید.
در پی احراز توانایی مالی کفیل در قرار کفالت و برای تقاضای وثیقهگذار، بازپرس در مورد قبول کفالت یا وثیقه، قرار صادر میکند و پس از امضای کفیل یا وثیقهگذار، خود نیز آن را امضا میکند.
برابر ماده ۲۲۴ قانون آیین دادرسی کیفری، بازپرس مکلف است ضمن صدور قرار قبول کفالت یا وثیقه، به کفیل یا وثیقهگذار تفهیم کند که در صورت احضار متهم و حاضر نشدن او بدون عذر موجه و معرفی نکردن وی از ناحیه کفیل یا وثیقهگذار، وجهالکفاله وصول یا وثیقه طبق مقررات ضبط میشود.