بیش از یک میلیون خانواده آسیب دیده از کمک خیرین بهره‌مند شدند

22:01 - 07 فروردين 1398
کد خبر: ۵۰۴۱۸۶
معاون منابع داوطلبی و خدمات اجتماعی سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر از بهره‌مند شدن بیش از یک میلیون و ۲۱۳ هزار نفر از خانواده‌های آسیب دیده و آسیب پذیر از کمک خیرین و نیکوکاران این سازمان در طرح ملی پنجره‌های امید خبر داد.

بیش از یک میلیون خانواده آسیب دیده از کمک خیرین بهره‌مند شدند

حسن عبودی مزرعی در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ، با اعلام گزارش عملکرد اجرای طرح ملی پنجره‌های امید از سال ۱۳۹۱ تاکنون این مطلب را عنوان و اظهار داشت: طرح «پنجره‌های امید» از نیمه دوم سال ۱۳۹۱ با هدف گشایش روزنه‌های امید بخش به روی خانواده‌های آسیب دیده و آسیب پذیر و تامین نیازمندی‌های آنان در زمینه‌های درمان و معیشت در سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر به عنوان یک طرح ملی آغاز شد. در این مدت ۹۳ هزار و ۳۰۶ نفر از حامیان در اجرای این طرح سهیم بودند که با مشارکت آنان ۴۰۳ میلیارد و ۴۴۶ میلیون و ۹۳۵ هزار و ۹۷۴ ریال برای خدمت به خانوده‌های آسیب پذیر به صورت نقدی و غیر نقدی مساعدت صورت پذیرفته است.

وی ادامه داد: در این طرح، افراد نیکوکار با پذیرفتن و تقبل حمایت مالی و یا ارائه خدمتی برای همیاری افراد و خانواده‌های کم برخوردار اعم از کودکان و زنان بی سرپرست و بیماران صعب العلاج، شیرینی و لذت امید به زندگی را برای هموطنان بیمار و نیازمند خود به ارمغان می‌آورند.

معاون منابع داوطلبی و خدمات اجتماعی سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر توضیح داد: افراد حقیقی یا حقوقی که در این طرح با عنوان حامیان کرامت و سلامت شناخته می‌شوند، با مراجعه به نزدیک‌ترین مرکز یا خانه داوطلبی جمعیت هلال احمر در سراسر کشور ضمن اعلام آمادگی، همکاری خود را برای تحت حمایت گرفتن یک یا چند نیازمند اعلام می‌کنند که طی آن حامیان مبلغ اهدایی تعهد شده خود را به شماره حساب‌های خیریه ایی جمعیت هلال احمر نزد بانک و یا مستقیم در وجه سرپرست خانوار واریز می‌کنند.

عبودی مزرعی اضافه کرد: در این راستا حامیانی که تقبل ارائه خدمت می‌نمایند با هماهنگی مراکز جمعیت هلال احمر مربوطه نسبت به رفع مشکلات نیازمند مورد نظر اقدام می‌کنند. از جمله مزایای این طرح ارتباط چهره به چهره نیازمند با خیران و حامیان و واریز مستقیم کمک‌های نقدی خیران به حساب آنان و یا دریافت خدمت است.

معاون منابع داوطلبی و خدمات اجتماعی سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر گفت: اهم خدمات حمایتی «حامیان سلامت» در این طرح شامل تقبل هزینه‌های دارو و درمان، بستری طبی و جراحی تهیه ملزومات توانبخشی مورد نیاز بیماران صعب العلاج و نیازمند می‌باشد و خدمات حمایتی «حامیان کرامت» نیز در این طرح شامل تقبل هزینه‌های دیه و دیون، اجاره و تهیه مسکن خانواده‌های کم بضاعت، تامین جهیزیه نوعروسان کمتر برخوردار و پرداخت کمک هزینه‌های تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان مناطق محروم بوده است.

وی سازماندهی مشارکت‌های مردمی جهت حضور فعال در امور خیرخواهانه و عام المنفعه، تدوین الگویی جامع و نوین برای ارائه خدمات حمایتی به نیازمندان و محرومین، طراحی ساختاری مناسب به منظور ارتقاء سطح مشارکت خیرین و نیکوکاران در امور خیریه، فعال سازی خانه‌های داوطلب و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود، ایجاد امکان ارتباط حامیان و نیازمندان با یکدیگر در راستای بهبود وضع سلامت جامعه و افزایش سرمایه اجتماعی با برقراری ارتباطی مستقیم بین حامی و مددخواه را از اهداف اصلی طرح «پنجره‌های امید» عنوان کرد.

عبودی مزرعی تصریح کرد: افزایش اعتماد اجتماعی با برقراری ارتباطی مستقیم بین حامی و مددخواه ضمن تحقق حلقه اتصال توان توانمندان به نیاز نیازمندان و ارتباط تنگاتنگ و هرچه بیشتر حامیان و نیازمندان با یکدیگر در راستای بهبود وضع سلامت جامعه از دیگر دستاورد‌های این طرح خیریه و عام المنفعه بوده است.

وی با بیان اینکه تحقق و توسعه فعالیت‌های عام المنفعه این سازمان در حمایت از آسیب پذیرترین افراد جامعه مرهون همدلی و حمایت مردم نیکوکار است، گفت: در کنار همه برنامه‌های امدادی و بشردوستانه جمعیت هلال احمر، تامین سلامت و حفاظت از زندگی انسان‌ها به منزله یک راهبرد مهم مدنظراست و رشد خیرجمعی، اعتماد مردمی و مسئولیت پذیری اجتماعی از موضوعاتی است که سازمان داوطلبان به عنوان ارزشی اخلاقی آن‌ها را دنبال می‌کند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *