روستای پلکانی کنگ؛ روستایی با قدمت بیش از هزار سال که از وجود آن بی خبرید! +تصاویر
به گزارش گروه فضای مجازی ، روستای پلکانی کنگ در دامنه کوههای بینالود و در ۱۹ کیلومتری غرب طرقبه و ۲۹ کیلومتری مشهد واقع شده است.
این روستای تاریخی با قدمتی بیش از هزار سال و با معماری پلکانی به عنوان مقصدی برای گردشگران ایرانی و خارجی محسوب میشود.
کنگ در لغت دو معنا دارد:
پرندهای قوی پنجه که در مناطق کوهستانی زندگی میکند.
و در معنی دیگر از آن به عنوان دژی مستحکم تعبیر شده است.
روستای پلکانی کنگ در یکی از دامنههای شمال شرقی ارتفاعات بینالود و در ۱۹ کیلومتری غرب طرقبه و ۲۹ کیلومتری مشهد قرار دارد و آخرین روستا در محور دره رودخانه کنگ است که از طریق یک جاده آسفالته در محور مشهد طرقبه نغندر به روستای نغندر و سپس شهر طرقبه و از آنجا به شهر مشهد مرتبط میشود و ماسولهای دیگر را از دوران قبل از اسلام به نمایش میگذارد.
کنگ به دلیل وجود کوههای مرتفع درختان فراوان و نوزیدن بادهای خشک از آب و هوای معتدل برخوردار است.
از مکانهای مهم مذهبی این روستا مزار شیخ عبداللهاست که یکی از عرفای این دیار بوده و در سال ۱۲۶۶ ه. ق. متولد و به تحصیل علم و دانش در مشهد، قم و عتبات عالیات پرداخت و در کنگ چشم از دنیا فروبست.
کوهها و ارتفاعات و چشماندازهای زیبای کنگ یکی از جاذبههای طبیعی و دیدنی حومه مشهد به شمار میرود که برای فعالیتهای تفریحی و ورزشی مناسب است. کنگ به دلیل چشم اندازهای کوهستانی زیبا و وجود چشمهها و درختان گوناگون بر دامنه کوهپایههای آن، بسیار مورد علاقه کوهنوردان است.
به دلیل استقرار سکونت گاههای آن بر روی کوهپایه، با عنوان روستایی پلکانی و ماسولهای خراسان شناخته شده که این موضوع نقش بسزایی در جذب توریسم خارجی داشته است.
شیوه استقرار خانهها با توجه به اقلیم، جهت باد و جهت تابش خورشید در راستای شمال شرقی – جنوب غربی است که صرفه جویی در مصرف انرژی را در پی دارد.
روستای تاریخی کنگ به دلیل وضعیت خاص جغرافیایی منطقه و به دلیل وجود کوههای مرتفع و درختان فراوان و عدم وزش بادهای خشک، از آب و هوای معتدلی برخوردار است.
میانگین هوای منطقه به دلیل اختلاف ارتفاعی که این روستا و شهر مشهد دارند روزانه ۳-۴ درجه سانتیگراد خنکتر از درجه حرارت روزانه مشهد است. این روستا در ارتفاع ۱۸۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است.
از دیگر جاذبههای تاریخی این روستا میتوان به رباط پای کوه کنگ یا رباط شاه عباسی در انتهای دره کنگ و بر روی دامنهای مشرف به رودخانه کنگ اشاره کرد.
رباط شاه عباسی در زیرزمین کنده شده و سقف آن، هم تراز با شیب دامنه کوه است و بنا به گفته مردم روستا، روزگاری راه قدیم نیشابور به مشهد از کنار این رباط عبور میکرده است.
گورستان کنگ که بر روی تپه مشرف به روستا واقع شده، دارای سنگ قبرهای با ارزشی است و به عنوان یکی دیگر از جاذبههای تاریخی این روستا شناخته میشود.
اکثر سنگ قبرها از جنس شیست است و بر روی هر قبر، دو سنگ قبر قلوهای شکل قرار داده شده است.
تاریخ قبرها بیشتر به هجری قمری است و علامت مخصوص هر متوفی به شکلهای گوناگون از جمله شانه و صورت بر روی آنها حک شده است.